SONGÜL KONAR

Çiftçilerin %80’inin kayıtlarını yaptırdığını belirten Hasan Şen, ÇKS’sini yenilemeyen çiftçilerin mağdur olmamaları için son güne kalmamalarını söyledi.

Şen, ayrıca açıklamalarında, bölgemize son günlerde düşen yağışları da değerlendirdi.

“SON GÜNE BIRAKILIRSA EĞER BELLİ BİR YOĞUNLUK OLUŞUYOR”        

Belgelerin Tarım İlçe Müdürlüklerine verileceğini ifade eden Şen, “Çiftçilerin 2020-2021 ÇKS belgelerini Tarım İlçe Müdürlüklerine verme sürelerinin bu yıl son günü 30 Haziran 2021. Çiftçilerden ricamız ÇKS’lerini Tarım İlçe Müdürlüğüne 30 Haziran’a kadar versinler. Son güne bırakılırsa eğer belli bir yoğunluk oluşuyor. Bölgemizde çiftçilerimiz ne ektiğini biliyor, ekimler bittikten sonra da çiftçimiz dosyalarını Tarım İlçe Müdürlüklerine teslim edebilirler” diye konuştu.

“HAZİRAN AYINA DAHA ÖNCE YAŞAMADIĞIMIZ İYİ HAVA ATMOSFERİ İÇİNDE GİRDİK”

2021 üretim sezonunun, çiftçilere bol bereketli bir yıl olmasını dileyen Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Mayıs ayını afatsız ve yağışlı bir şekilde geçirdik. Haziran ayına daha önce yaşamadığımız iyi hava atmosferi içinde girdik. Bitkilerin gelişmesi ve çıkmasında afat yönünden bir sorun yaşanmadı. İnşallah verimler beklenen seviyede olur. 2021 yılının çiftçilerimize bol bereketli yıl olmasını diliyorum.”

“330 BİN DEKAR SULANABİLİR ARAZİNİN ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK YÖNLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Cumhurbaşkanının geçtiğimiz akşam açıkladığı sulamalı tarımda verilecek destekler ile ilgili de konuşan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cumhurbaşkanımız sulamalı tarımda destekleri daha önceden de açıklamıştı. Örneğin çeltiklerde damlama sulama teşviklerinin %50 -75’ini devlet karşılıyor. Bu sulamada ikinci ürün ekilişlerinde tohum ihtiyacını devlet karşılıyor. Devlet karşıladığı ve insanların gıdaya ihtiyacı olduğu için teşvik amacıyla yapılan bir uygulama oldu. Hamzadere bölgesinde ve bizim bölgemizde ikinci ürün olarak ekilecek alanımız fazla olacağını tahmin etmiyorum. Bizim sulama havzamızın geneli çeltik ekimi. Bu ekilişlerin belirli seviyede kalacağını tahmin ediyoruz. Bölgemizde sulanabilen havzalarda genel olarak herkes çeltik ekiyor. Çeltiğe de ihtiyacımız var ama çeltiğin biran önce Keşan bölgesinden çekilerek alternatif ürünlere yönelmesi taraftarıyım. Bu benim şahsi düşüncem. Sulanabilen her araziye çeltik ekerseniz yarın öbür gün sulanabilecek başka bir ürün ekme şansınız kalmayabilir. Bu sadece çeltik üretmek ile olmuyor. Bölgemiz İpsala havzası gibi değil. Bölgemizde her çeşit ürün ekilebilir. Çeltikle ekonomi güçlenebilir ama bir sürü alternatif ürünümüz de var. Bunların başında da pancar var. Pancar bölgemiz için önemli bir ürün. Yıllarca Keşan Bölge Şefliği olarak hizmet etmiş bir kurum var. Bunun çiftçi üzerinde etkisini de gördük. İkinci ürün olarak arpa, buğday veya mısır ekilebilir. Çeşitliliğimiz daha bol olabilir. İnsanlarımız nedense Hamzadere bölgesi tarafında mevcut olan yerlerde genelde çeltik ekiyor. 330 bin dekar sulanabilir arazinin alternatif ürün olarak yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”