DİSK Genel İş Keşan Temsilciliği tarafından dün, kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesi ile ilgili bir basın toplantısı yapıldı.

Saat 13.00’te İtfaiye Binası’ndaki DİSK Genel İl Keşan Temsilciği’nde yapılan açıklamaya İşyeri Baştemsilcisi Kamil Tunca ile Temsilciler Murat Karavil ve Emre Gürel ile sendika üyesi işçiler katıldılar.

Toplantıda ilk olarak konuşan Karavil, toplantıya katılan üyelere teşekkür ederek, “Hükümet tarafından Kıdem Tazminatlarını kaldırmaya çalışmaktadır. Sendikamızda her temsilciliğimize buna karşı bir basın açıklaması yapma kararı aldı. Bunun için de bizler de bugün Keşan Belediyesi çalışanları olarak buradayız. Ben şimdi sözü İşyeri temcsilcimiz Kamil Tuna’ya veriyorum”dedi.

Tuna da toplantıya katılanlara teşekkür ederek şu açıklamayı yaptı:

“Siyasi İktidar Tüm Emekçileri güvencesiz ve kuralsız çalıştırmak istiyor.

Kıdem tazminatımızı kaldırarak iş güvencemizi yok ediyor.

Taşeron da sözlerini tutmuyor, hukuksuzlukta ısrar ediyor.

Özel İstihdam Bürolarıyla işçi simsarlığını teşvik ediyor!

Emekçilere Kölelik dayatıyor!

KIDEM TAZMİNATLARIMIZ İŞ GÜVENCEMİZDİR, DOKUNMA!

AKP hükümeti, tüm emekçileri güvencesiz ve kuralsız çalıştırmak istiyor!

Taşeron işçilerine verdiği sözlerini tutmuyor, hukuksuzlukta ısrar ediyor!

Özel İstihdam Büroları’yla işçi simsarlığını teşvik ediyor!

Emekçilere kölelik dayatıyor!

Ve son olarak da Kıdem tazminatını kaldırarak iş güvencemizi yok ediyor!

Hükümetin 2016 eylem planında yer alan düzenlemenin amacı, patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmektir.

Kıdem tazminatlarımız, yani ücretimizin ödemesi sonraya bırakılmış kısmı sermaye için yük olarak görülmektedir.

‘İşçilerin çoğunluğu kıdem tazminatı alamıyor’ bilgisi de doğru değildir. İşçiler dava açmaları halinde çoğunlukla tazminatlarını almaktadır. İşverenlerin hukuksuzluğunu önlemek yerine, kıdem tazminatı fiilen kaldırılarak hukuksuzluğa hukuk üretilmek istenmektedir.

Yapılmak istenen değişiklik ile amaçlanan herkesin kıdem tazminatı alması değildir. Gerçek amaçları şunlardır:

1) İŞTEN ATMAK YA DA ÇIKARTMAK KOLAYLAŞACAK

Kıdem tazminatı fona/sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler gündelikçi gibi çalışacak, sendikalaşma imkânsız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecek.

2) KIDEM TAZMİNATI ALMAK HAYAL OLACAK

Mevcut koşullarda kıdem tazminatından sadece işten atıldığımızda değil birçok durumda faydalanabiliyoruz.

İşveren hakkımızı yediğinde, askerlik hizmeti dolayısıyla, kadınlar evlendiklerinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 gün prim ödeme süresini doldurduysak, emeklilik halinde kendi isteğimizle işten ayrıldıysak kıdem tazminatına hak kazanıyorduk. Ayrıca kayıt dışı çalıştırılmamız halinde veya tazminat ödememek için işe giriş çıkış yaptırıldığında dava yolu ile kıdem tazminatını alma şansımız vardı.

Fon/sandık sisteminde bu yararlanma koşulları ortadan kalkacak. Ödeme emekli olduğumuzda ya da 10 yıl gibi bir kıdemde ev alma gibi şartlara bağlı olarak yapılacak.

3) KIDEM TAZMİNATININ SADECE ADI KALACAK

Kıdem tazminatı işverenin sorumluluğunda olan bir meseledir, esas olarak işçi ile işveren arasındaki ilişkinin sonra ermesiyle ilgilidir. Böyle olmaktan çıktığında, adı emeklilik fonu, emeklilik sandığı olur ama kıdem tazminatı olmaz. Paralel bir emeklilik sistemi kıdem tazminatı yerine ikame edilemez. Çünkü iş güvencesi sağlamaz!

4) FON DEMEK YAĞMA DEMEK

Zorunlu Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Edindirme Yardımı Hesapları, İşsizlik Fonu… Bu fonların hepsi siyasal iktidarlar tarafından yağmalanmıştır ve yağmalanmaktadır. Türkiye’de milyonlarca işsiz açlıkla mücadele ederken İşsizlik Fonu’ndan patronlara 50 milyon liraya yakın kaynak aktarılmıştır.