HABER MERKEZİ

Doç. Dr. Erdem Öngün yazdığı ilgili bölümde, birinci versiyonu 14 Aralık 2015 tarihinde Amerikalı Transhümanist, gazeteci, girişimci ve fütürist olan Zoltan Istvan tarafından yazılan ve daha sonra Transhümanist Parti üyelerinin oyları ile geliştirilen ikinci  (4 Ocak 2017) ve üçüncü versiyon (12 Aralık 2018) “Transhümanist Haklar Beyannamesi”ne değindi. Buna göre beyannamede adı geçen  “Duyarlı varlıklar (sentient entities)”  temel olarak insan (genetiği değiştirilmiş insanlar dahil), siborglar, dijital zeka, entelektüel kapasitesi arttırılmış hayvanlar,  zeki düşünce üretme kapasitesi olan bitki ve hayvan türleri ve diğer akıllı yaşam formlarını kapsamakta.

ROBOTLARIN HAKLARI OLABİLİR Mİ?

Doç. Dr. Erdem Öngün “duyarlılık”  ifadesinin en basit formdan başlayarak en karmaşık algoritmaya kadar 0-7 arası seviyelendirildiğini vurgulayarak bunun çerçevesinde ortaya konan Transhümanist hakların temel olarak yüksek teknolojik ilerleme ve değişimler ile şekillenmekte olan mevcut ve geleceğin dünyasının “akıllı yaşam formlarının” ne tür hak ve sınırlılıkları olabileceğine dikkat çekerek, Transhümanist Haklar Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ni referans alarak bu hakları kendi bakış açısı ile genişletmeyi amaçladı.

Bölümde ayrıca fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin artırılan insanın yaşlanma, hastalık ve diğer olumsuzluklara karşı teknoloji ve bilimden faydalanırken bu hizmetlerden eşit faydalanma ya da reddet etme gibi haklarının olması ve bu hakların yasalarla korunması gerekliliğine dikkat çekilirken aynı zamanda insanlığın insan-üstü, insan-sonrası, insan-ötesi varlıkların saldırı altında kalmamaları yönünde hukuki haklarının ne şekilde belirleneceği tartışıldı.

Kitaba https://www.igi-global.com/book/handbook-research-learning-age-transhumanism/217946#table-of-contents bağlantısından ulaşılabilmektedir.