Haber-Foto: BÜLENT SAYLAM

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olması nedeniyle, erken yaşta evliliklerin sıklıkla rastlandığı Yenimescit’te, Mahalle Muhtarı Fikret Kantar, konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

“KIZ ÇOCUKLARIMIZI EĞİTMEZSEK, KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAMAZ”

Aile bireylerinin, erkek ve kız çocuklarının hepsine gerekli önemi verdiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Kantar, “Kız çocuklarımıza daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kız çocuklarımızı eğitmezsek, kendi ayakları üzerinde duramaz. Bundan ötürü de, eğitimlerine daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Kız çocuklarımızı mümkün olan en iyi şekilde hayata hazırlamamız gerekiyor. Gelecek süreç içerisinde, iyi birer yuva kurmalarını sağlayarak daha sağlıklı, daha bilgili ve daha eğitimli nesiller yetiştirilmesin yolunu açmalıyız.” dedi.

“MESLEK SAHİBİ OLMALARINI İSTİYORUZ”

Fikret Kantar, sözlerine şöyle devam etti: “Ailelerin işsizlik sorunu çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bazı aileler, geçici istihdam edileceğine, kalıcı şekilde istihdam edilmeli. Eğer kalıcı istihdam ortamı yaratılması durumunda, çocuklarımız daha iyi eğitim alacaklardır. Kız çocuklarımız ise, daha farklı yerlerde olacaktır. Şuanda, kız çocuklarımız ne yazık ki, 8’inci sınıfa kadar okuyorlar ve sonra açık liseye yazdırılıyor. Bazıları ise, meslek liselerine yöneliyor. Biz isteriz ki, tüm çocuklarımız meslek liselerine yönelip; meslek sahibi olmalarını istiyoruz.”

“AİLELER, ERKEN EVLİLİK KONUSUNDA BİLİNÇLİLER”

“Mahallede, erken yaşta evlilikler oluyor mu?” şeklindeki soruya cevap veren Kantar, şunları söyledi: “Erken yaşta evliliklerin, geçmiş yıllara göre azaldığını söyleyebiliriz. Erken yaşta evlilik yapacak kişiler ya da aileleri de, savcılık veya emniyete giderek, bildirim yapıp izin aldıktan sonra işlemleri yapılıyor. Çünkü erken evlilikler konusunda, birçok kişi cezaevlerine girdi. Artık, aileler bu konuda daha bilinçliler.” dedi.

“KIZ ÇOCUKLARIMIZI EVE MAHKUM ETMEMELİYİZ”

Fikret Kantar sözlerini şöyle tamamladı: “Kız çocuklarımızı eve mahkum etmemeliyiz. Onu evden çıkarmamak gibi bir düşüncemiz olmamalı. Böyle bir düşünce doğru bir düşünce olamaz. Kızlarımızın daha iyi yetişmesi için mahallemizdeki derneklerle, kanaat önderleriyle ve mahalle muhtarlığımız olarak her şeyin iyi olması için mücadele ediyoruz. Çocuklarımızı küçükken eğitmeye çalışıyoruz. Kız çocuklarına daha çok önem verip eğitim almalarını sağlamak çok önemli. Çünkü yarın öbür gün evlenip anne, baba ocağından ayrılıp kendi yuvalarını kurduklarında kendi ayakları üzerinde durabilirler.”