HABER MERKEZİ

SARDOS (Keşan Saros Doğa Sporları Topluluğu) Üyesi Faruk Eker, kar yağışından sonra beyaza bürünen yerlerde kış yürüyüş yapmanın daha farklı bir tat verdiğine dikkat çekti. “Kışın yürüyüş mü yapılır?” diye düşünenleri de bu yürüyüşü yapmaya davet eden Eker, kış mevsiminde yürüyüş yapılmayacağı yönündeki ön yargının yanlış olduğunu belirterek, kışın özellikle doğa beyaz örtü ile kaplandığında yürümenin bir başka tat verdiğini söyledi.

NEDEN KIŞIN KARDA YÜRÜNÜR? GÜZEL HAVALARIN SUYU MU ÇIKTI?

Kış mevsiminde, genellikle “Neden kışın karda yürünür? Güzel havaların suyu mu çıktı?” şeklinde düşünenlerin çoğunlukta olduğunu ifade eden Faruk Eker, “Kötü hava yoktur, önemli olan hava şartlarına uygun kıyafet giymektir. Neden mi kışın kar yürüyüşü? Bütün doğa yürüyüşlerinde hayatımızın idamesi için bir şeyler yeriz içeriz. Ama kışın yediğimiz yiyecek ve içtiğimiz içeceklerden aldığımız keyfin tadı bir başkadır. Çıkmışsınız yürüyüşe ve mola zamanı geldi,tatlı bir yorgunluk haliniz var. Karın ortasında çıkardınız termosunuzu sıcacık içeceğinizi yudumluyorsunuz. Her yudumda vücudunuz sıcacık bir kucaklama yaşıyor, aynı içeceği defalarca içtiniz ama o an aldığınız keyif çok farklı.” dedi.

SOĞUK HAVADA DOĞADA ALDIĞIMIZ HER TEMİZ NEFESTE, ZİHNİMİZİN DAHA ÇOK AÇILDIĞINI HİSSEDERİZ

Kış yürüyüşlerinde, daha az terleyip daha az su kaybı yaşandığına da dikkat çeken Eker, “Soğuk havada doğada aldığımız her temiz nefeste, zihnimizin daha çok açıldığını hissederiz. Su kaybı az olduğu için vücut direnci daha uzun süre korunur ve yapılan yürüyüşün faydası artar. Bir nevi vücut yeniden formatlanır. Kışın kar yağdığında tabiat bambaşka bir yüzünü gösterir. Yapraklardan akan sarkıt buzlar, karla kaplı ağaçlar, yürürken çiğnenen karın çıkardığı ses, buz tutan suların üzerinde oluşan muhteşem kristal resimler, hayal gücünüzü zorlar. Sanki kendinizi masalsı bir dünyada bulursunuz. Kışın ve soğuk havaların kötü bir şey olmadığını görür pozitif düşünmeye başlarsınız. Azminizi ve dayanma gücünüzü arttırır. Size kışı ve karı sevdirir, kar yağmasını özlemle bekler ve ilk yağan karda kendinizi doğanın kollarına atarsınız. Doğa o kadar temiz ve huzur vericidir ki kendinizi ruhsal terapide gibi hisseder, 'İyi ki karda yürümeye gelmişim' dersiniz. Her şeyi ile kötü olduğu düşünülen bir mevsimde çok güzel faaliyetlerle muhteşem anılar bırakmak sizde pozitif bir düşünce yapısının gelişmesine neden olur.” diye konuştu.

MEVSİME UYGUN KIYAFETLERİNİZİ GİYİN VE ATIN KENDİNİZİ DOĞAYA, NE DURUYORSUNUZ?

Sözlerinin son bölümünde, herkesin soğuk havaların hastalıkları arttırdığı yönünde söylemlerde bulunduğunu vurgulayan Faruk Eker, şunları söyledi: “Oysa karlı havalarda en temiz havayı soluruz. Bu temiz hava direncimizi arttırır ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Birçok uzman soğukta evde oturmak yerine gerekli önlemleri alıp kısa süreli yürüyüşler yapmanın hem fiziksel hem de ruhsal olarak kişiyi daha güçlendirdiğini ve kışın yapılan egzersizin vücuda çok daha faydalı olduğunu söylüyor. Üstelik bunu kendi başınıza değil, çoluk çocuğunuzla birlikte yapmanın daha iyi olduğunu özellikle küçük çocukların bu tip havalarda kısa süreli de olsa yürüyüş yapınca daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu belirtiyor. Eğer siz de kışın doğada karda yürüyerek güçlü bir bağışıklık sistemine, pozitif bir enerjiye, geniş hayal gücüne sahip olmak, yaşamın keyfine varmak, arkadaşlığın, dostluğun ve yardımlaşmanın önemini anlamak istiyorsanız; Mevsime uygun kıyafetlerinizi giyin ve atın kendinizi doğaya, ne duruyorsunuz? Yürümek en iyi terapidir derler. Ben de buna katılıyorum. Bir Roman ata sözünde söylendiği üzere, ‘Evde oturan erken ölür.’”