Saros Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ortaklarından Makine Mühendisi ve İş Güvenliği uzmanı Erhan Engin, İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşık 4 yıldır hizmet verdiklerini belirten Engin,“Saros Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak ortak sağlık güvenlik birimlerinde, iş sağlığı konusunda iş yeri hekimi ve sağlık personeli hizmeti veriyoruz. İş güvenliği dalında da A,B,C sınıfı olmak üzere 3 ayrı tehlike sınıfında iş güvenliği uzmanı hizmeti veriyoruz. Bu tehlike sınıfları iş yerindeki riskler ve tehlikelerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tehlike sınıfları tebliğinde yayınlanmış derecelerine göre belirleniyor. Tüm bu tehlike sınıflarında hizmet veriyoruz. İşyerleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda ne kadar bilgili ve eğitimli konusuna aslında bu konuda bir genelleme yapamayız. Çok bilinçli olan işyerleri var. Bunun gereksiz olduğunu düşünen işyerleri de oluyor. Konuyu çok ciddiye alan firmalarda iş ciddi anlamda iyi yürüyor. Çalışan kişinin de çalışma performansını, iş yerlerinin düzenli olmasını ve bu hizmetleri alması, eğitimlere gelmesi, çalışanın da bilinçlenmesi, çalışanın çalışma hayatında da iyi yerlere gelmesine de öncü oluyor. Çünkü çalışanlarda kendilerine önem verildiğini hissetmesi demek performansını da yükseltiyor. Aynı zamanda da olası iş kazalarının da önüne geçiyoruz.” dedi.

1 TEMMUZ 2017 DEN İTİBAREN AZ TEHLİKELİ İŞLER DE BU KAPSAMDA

İşletmelerde iş yeri hekimi ve işyeri güvenlik uzmanı görevlendirmemenin birtakım cezai yaptırımları olduğunu vurgulayan Engin şunları kaydetti: “İş sağlığı ve güvenliği kapsamında herhangi bir “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre 2017 de uygulanacak cezalar belli oldu. Küçük esnafımız dediğimiz 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde eğer az tehlikeli ise iş güvenliği uzmanını görevlendirmemenin cezası 6.760 TL aylık cezası var. İşyeri hekimi görevlendirmemek 6.760 TL aylık cezası var. Toplamda 13.520 TL iş yeri hekimi ve işyeri güvenlik uzmanı görevlendirmemenin cezası var. Fakat şöyle bir durum var. Geçen yıl 2016 Temmuz ayında devreye girmesi gereken az tehlikeli sınıfına giren ve 50 çalışandan az olan işletmelerde iş yeri hekimi ve işyeri güvenlik uzmanı görevlendirme zorunluluğu gerekli çalışmalar tamamlanamadığı için 2017 yılı 1 Temmuzuna ertelendi. Bu yılın 1 Temmuzdan itibaren az tehlikeli işyerlerimizde en azından şuanda görünen kadarıyla hizmet alma zorunluluğuna girecek. Çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri 1 Ocak 2014’ten itibaren bu zorunluluğun içerisinde. Tehlikeli sınıftaki bir işyeri iş yeri hekimi ve işyeri güvenlik uzmanı görevlendirmez ise 16.900 TL, Çok tehlikeli sınıftaki bir işyeri iş yeri hekimi ve işyeri güvenlik uzmanı görevlendirmez ise 20.280 TL aylık olarak cezası var. Bunlar sadece hizmet almama cezalarıdır. Bunun yanında da diğer hizmetleri diğer hizmetlerin verilmemesi ile bağlı olarak yani yaklaşık olarak 60-70 bin civarında bir cezaya çıkabilir.”

DENETİMLERİN ARTMASIYLA SİSTEMİN TAM OLARAK OTURACAĞI İNANCINDAYIM

İş sağlığı ve güvenliği konusunda çıkan kanun ve yönetmeliklerin denetimlerinin de artmasıyla tam olarak oturacağını söyleyen Engin sözlerine şu şekilde devam etti: “İş sağlığı ve güvenliği kapsamında çıkan kanun ve yönetmelikler henüz tam olarak beklentileri karşılamıyor diyebiliriz. Bu konuları İş Sağlığı ve Güvenlik Müdürlüğü ile olan görüşmelerimizde de daha tam olarak oturmadığını, oturmaya çalışan bir sistem olduğunu söylüyoruz. Sistem hızlı bir şekilde oturtulmaya çalışılıyor. Az tehlike sınıfına giren işletmelerinde hizmet almaya başlamasında itibaren denetimlerin artmasıyla tam olarak oturacağını düşünüyorum. Bizlerin bu konuda en zorlandığı nokta eğer işveren bu konular tedbir almıyorsa bizlerde zorlanıyoruz. Sonuçta maliyet gerektiren işler. Fakat bazen şunu anlatamıyoruz. Alınacak tedbirlerin maliyeti daha sonradan oluşacak kazaların, cezaların, tazminatların çok altına oluyor. En çok zorlandığımız konu anlatmamıza rağmen kısa vadeli düşünceler, yüksek kar hedefleri iş yerini sıkıntıya sokuyor. Bu durum kazadan sonra daha ağır maliyetlerine mal oluyor.”

ÇALIŞMA ESNASINDA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLARI ONLARA GÖSTERİYORUZ

İşyerlerinde aynı zamanda alınan tedbirlerle daha iyi bir işyeri çalışma ortamı sağlandığı belirten Engin sözlerini şu şekilde tamamladı: “İş kazalarının önüne geçmek için öncelikli olarak saha keşfi yapıyoruz. Saha keşfinden sonra proaktif olarak işyerinde gördüğümüz sıkıntıları risk analizi veya risk değerlendirme raporu dediğimiz raporu hazırlıyoruz. Bu raporu işyerine sunduğumuzda işyerinde öncelikli olarak alması gereken önlemleri, bunların ne kadar süre içerisinde alınması gerektiğini, aynı zamanda çalışma esnasında doğru bildiğimiz yanlışları onlara gösteriyoruz. Açıkçası çalışanlara kendi için aslında daha iyi bir yaşam için olduğunu anlatıyoruz. Sadece günü kurtarmayı değil, bütün hayatı boyunca sağlıklı ve güvenli olarak çalışmasını ve bu şekilde eğitmeyi hedefliyoruz. Sağlık konusunda da çalışanların sağlıklı bir işyerinde sağlığını kaybetmeden çalışma hayatını sürdürmesini sağlıyoruz.”