Mali Müşavir Mehmet Saim Ercan, dün yaptığı açıklamada, Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun, 12 Nisan 2016’da aldığı, 5800 kalori altındaki kömürlerin yakılmasını yasaklayan kararın iptali için dava açtığını belirterek dava sonuçlanmadan apartman yöneticilerinin kömür bağlantısı yapmamalarının menfaatlerine olacağını söyledi.

12 Nisan 2016 tarihinde Edirne il Mahalli Çevre Kurulunun, Edirne Valiliği tarafından alınan 86 No’lu kararda Keşan İlçesinin sınırları içerisinde satılması gereken kömürlerin donelerinin verildiğini söyleyen Ercan, “Bu donelerde kalori 5800 isteniyor. 1. bendinde istenilen donelere uyan kömürler Keşan içerisinde satılabilir deniyor. Ancak bu donelere sahip olan yerli kömürümüzün mevcut olmamasından dolayı ve bu donelerde ki kömürün fiyatı 600-650 liralarda olmasından dolayı halkımız maddi sıkıntılar içerisine girecek. Bu sebepten dolayı yerli kömürle ilgili Bakanlık, Türkiye’de en fazla kirlilik oranlarına göre 4800 kalorilik doneler vermiştir. Ancak Valiliğin bunu 5800’e çıkarmasının keyfi bir karar olduğuna inanıyorum. Ben de daha önce Tekirdağ ve Malkara’da 2010 yılında yapılmış olan benzer uygulamaya karşı, İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararlarını inceledim. Bunlara dayanarak Keşan’da 4800 kalorili yani Bakanlığın vermiş olduğu en üst dilimdeki kalori nispetine göre kömürlerin satışının ayarlanması ve 5800 kalori kararının iptal olması yönünde bugün dava açtım.” dedi.

KENDİ DUYARLILIĞIM İLE BU DAVAYI AÇTIM

Ercan, şöyle devam etti: “Benim görüşüme göre hava kirliliğinin olması sadece kömürden kaynaklı değildir. Kalorifer yakıcılarının 5-6 kazanı birden alıp, usulüne uygun ve vaktinde yakmayışından dolayı kömürün alevlenmeden duman halinde çıkmasının şehrimizi kirlettiğini düşünüyorum. Kazancılar denetlenmiş ve kazan yakma saatlerine uyulmuş olsa hava kirliliğinin %70 oranında azalacağına inanıyorum. Diyeceksiniz ki kömür havayı kirletmiyor mu? Evet kirletiyor. Fakat burada yerli kömür satan bazı firmaların kükürt oranları %2 olması gerekirken %4-4,5 olan kömürleri sattılar. O yüzdende bu kirlilik oranı artış gösterdi. Örneğin bir çuval çam kozalağı, 50 ton kömürün verdiği zararı veriyor. Kazanlarımızın birçoğunda da çam kozalağı kullanıyor. Bunun da gündeme gelmesi önemli. Ayrıca bugün için ithal kömüre zorlanmamızla havanın temizleneceğini düşünüyorlar. Fakat bir taraftan da halkımız 600 liradan kömür almakla sıkıntı çekecek. Dolar bazında fiyatlandırıldığı için bugün için bu fiyatlar geçerli dolar yükseldiğinde daha da artacaktır. Bu sebeple kendi duyarlılığım ile bu davayı açtım.”

DURDURMA KARARININ SONUCUNU BEKLEMELİLER

Apartman yöneticilerine de öneride bulunan Ercan, “Apartman yöneticileri, açmış olduğum yürütmeyi durdurma kararının sonucunu beklemeliler. Ayrıca apartman yöneticilerinin bu davalara müdahil olmalarını tavsiye ederim. Dava dilekçelerinin örneği bende bulunuyor. İstedikleri takdirde bunları sunabilirim. Dava sonuçlanana kadar kömür bağlantılarını yapmamaları sonuçlandıktan sonra yapmaları kendilerinin menfaatinedir.” dedi.