‘Ergene Hayata Dönsün’ kampanyasıyla Ergene Nehri’nin kirliliğine dikkat çeken ve yaptığı birtakım eylemlerle kirliliğin Türkiye kamuoyuna duyurulmasını sağlayan Ergene Platformu, 4 Mayıs Cumartesi günü saat 13.30’da Uzunköprü’ye adını veren tarihi taş köprünün altında bir eylem düzenleyecek. Ergene Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, “Ergene Nehrinin bölgemize zehir ve kanser taşımaktan çıkarılması için, ‘Ergene Hayata Dönsün’ diyen bizler, bakanlığın eylem planının açıklanmasının ikinci yıl dönümünde basın açıklaması yapacağız.” dedi. 

Zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 6 Mayıs 2011’de açıkladığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın üzerinden iki yıl geçtiğine dikkat çeken Kaçar, “Yetkililerden 2012 yılı Ergene Nehri’ndeki kirlilik ölçüm sonuçlarını yazılı olarak istediğimiz halde bizlere ve kamuoyuna kirlilik değerleri açıklanmamıştır.” dedi. Kaçar, yazılı olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bizler Ergene Platformu olarak Ergene Nehri ile ilgili her türlü gelişmeyi takip edeceğimizi ve süreci değerlendireceğimizi belirtmiştik. Trakya halkına 20 yıldır değişik yetkililer, siyasetçiler sözler ve vaatler veriyor. Hiçbir yetkilinin, hiçbir siyasetçinin açıklamalarını hiçbir zaman unutmadık. 2013 yılı sonunda nehir kirliliğinin yüzde 50 azalacağını söyleyenler, Ergene Nehrinde ciddi iyileşme başladığını söyleyenler, 2013 sonuna kadar nehirde balık tutulup yüzüleceğini söyleyenler de oldu.
Kâr ve rant uğruna topraklarımız, sularımız, insanımız her gün daha fazla kanserle tanışıyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda bölgemizde yetişen ürünlerde ağır metalleri tespit ediyorlar. Çiftçilerimiz yıllardır kirlilik nedeniyle çeltik ekememekte, büyük ürün zararları yaşamaktadırlar. Artık yeni vaatler yeni sözler duymak istemiyoruz. Danıştay’ın kararlarında belirttiği gibi, etkin idari tedbirlerle kirletenlerin faaliyetlerinin derhal durdurulması gerekmektedir
.”(İHA)