AYGÜL KONAR

Yaz aylarında yaşanan kuraklık ile birlikte çeltik ekilişlerinde ihtiyaç fazlası kullanılan sular nedeniyle toprakta hastalık oluştuğunu ve verimlerde kayıplar yaşandığına dair açıklamada bulunan Erkin, damlama sulamanın arttırılması gerektiğini söyledi.

“SU YAZ SICAĞINDA BUHARLAŞIP GİDİYOR”

Çeltik ekilişlerinde çok fazla su kullanıldığını ve bazı çeşitlerin verimlerinde kayıplar oluştuğunu belirten Erkin,“Dünyada zaman zaman kurak geçen sezonların üçüncüsünü yaşıyoruz. Bu kuraklıklar yaklaşık 10 yılda bir tekrar ediyor. Önümüzdeki birkaç yılın daha kurak geçeceği gözüküyor. Bölgemizde Hamzadere’nin ancak %50’si yapılabildi. İki yüzeyi çok büyük olan bu baraj çanak şeklinde. Çok önceden su pompalanıp, depolanmasının dezavantajları da var. Bu su yaz sıcağında buharlaşıp gidiyor. Oradaki işletmeciler takip ediyordur bunu ama daha kontrollü bir şey yapılmasında fayda var. Suyun çok ekonomik kullanılması gerekiyor. Bölgemizde çeltik ekicileri, uzun yıllardır su ihtiyacının 3 katı kadar su tüketiyor. Onların girdileri de artmış oluyor. Toprağın yorulmasına, hastalanmasına da sebep oluyor. Bunun da göz önüne alınması gerekiyor. Çeltikte çok fazla su kullanılıyor, özellikle İpsala bölgesinde toprak artık verimsiz hale dönüşmeye başladı. Bazı çeşitlerin verimlerinde kayıplar olduğunu gördük. Bununla ilgili de kafa yorulması gerektiğinin kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

“DAMLAMA SULAMA, DİĞER YAĞMURLAMA SULAMAYA GÖRE DAHA AZ SUYA İHTİYAÇ OLAN BİR SULAMA ŞEKLİ”

Tarımsal sulamalarda kullanılan damlama yöntemiyle sulamanın arttırılması gerektiğine dikkat çeken Erkin, “Tarımsal sulamada diğer önemli konu da damlama sulama dediğimiz olay. Gerek yer altında gerek yer üzerinde yaptığımız sulamaların bölgemizde bir şekilde çoğaltılması, arttırılması gerekiyor. Damlama sulama, diğer yağmurlama sulamaya göre daha az suya ihtiyaç olan bir sulama şeklidir. Çiftçilerimizin damlama sulamalarını arttırmasında fayda var. Önümüzdeki yıllarda kuraklığın devam edeceğini göze alarak bunun işlenmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

“YÜKSEK KODLARDA SU POMPALAMAK, FAZLA ELEKTRİKSEL MASRAFA SEBEP OLACAK”

Kadıköy Barajı’nın tamamen Keşan’a su sağlayacak baraj haline dönüştürülmesi gerektiğini belirten Hüseyin Erkin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Keşan’ın içme suyu bilindiği üzere Kadıköy Barajı ve İpsala’da bulunan Kumdere Barajı’ndan sağlanıyor. Belediyenin bu konuda da çalışmaları var. Kuraklığı göz önüne alarak daha yeni ve daha dikkatli su tasarrufu edilecek şekilde çalışmalar yapılması gerekiyor. Kadıköy Barajı’nın tamamen Keşan’a su sağlayacak baraj haline dönüşmesi gerekiyor. Kumdere’den daha yüksek kodlarda su pompalamak, belediye açısından da fazla elektriksel masrafa sebep olacağını düşünüyorum. Belediye bu konuda çalışmalar yapıyordur. Keşan’da Tarım İhtisas Organize Sanayi de planlandı. Önümüzdeki günlerde çalışmaları başlayacaktır, oranın su ihtiyacı da var. Su ihtiyacı da kuraklık göz önüne alınarak dikkatli planlanıp Kadıköy Barajı’ndan alınabilecek şekilde düzenlenmesi Keşan bölgesine yararlı olacağını düşünüyorum.”