Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkârları ve Elektrik Tesisatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Ethem Koç, dün yaptığı açıklamada, kayıt dışı çalışanların önüne geçmek için her türlü önlemi alacaklarını ve bu konuda denetimlere başlayacaklarını söyledi.

GEÇİCİ USTALIK BELGELERİ DE DEĞİŞTİRİLMELİ

Baharın gelmesiyle birlikte yeni inşaat sezonun başladığına dikkat çekip, herkese bereketli ve kazançlı bir çalışma yılı temenni ettiklerini söyleyen Koç, “Ancak bugün için Keşan’da ustalık belgesi veya herhangi bir oda kayıt olmadan iş alıp yapan yani kayıt dışı olarak çalışan birçok kişi ve işletme var.  Buna Keşan Küçük Sanayi Sitesi’nde de bulunan bazı işyerleri dâhildir.  İnşaatta olsun, mermer işçiliğinde olsun ustalık belgesi olmadan çalışanlar. Bu durumda olan arkadaşlarımızın mutlaka oda kayıtlarını yaptırmalarını ve ustalık belgelerini almalılar. Geçici ustalık belgesi kaydı olanlar da bu kayıtlarını gerçek belgelerini alarak yenilemeliler” dedi.

KEŞAN’DA 100’E YAKIN KAÇAK ÇALIŞAN VAR

İşyeri açarken sadece vergi dairesine kayıt yaptırmanın yeterli olmadığına da kaydeden Koç, “Vergi kaydının yanı sıra meslekle ilgili odaya da kayıt yaptırmak gerekiyor. Bazı arkadaşlar ‘Bir oda kaydı 570 lira tutuyor’ diyormuş, peki odaya kaydolanlar neden oluyor o zaman? Şu an Keşan’da çeşitli meslek dallarında faaliyet gösteren yaklaşık 100’e yakın kişinin ya vergi kaydı yok ya da oda kaydı yok. İlgililerle gerekli diyaloglara geçerek bu durumun önüne geçmeye çalışacağız” diye konuştu.

DÜKKAN DÜKKAN GEZECEĞİZ

Oda kaydı olmadan faaliyet gösterenlerin bir anlamda kaçak olarak faaliyet yürütmekte olduklarını da ileri süren Koç, “Bu şekilde çalışanlar kaçak olarak faaliyet göstermiş oluyor. Bunların içinde daha önce Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda kayıtlı olup da herhangi bir nedenle buradan ayrılmış ve bir daha herhangi bir odaya kaydını yaptırmamış işyerleri de var. Bir oda olarak Keşan Belediyesi Zabıtası ile birlikte dükkân dükkan gezerek kimin hangi belgesinin olduğunu hangi belgesinin olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.  Yapacağımız denetimlerde eksikliklerini tespit edeceğimiz esnaf ve sanatkâr arkadaşlarımıza belirli bir süre vererek bu eksikliklerini gidermelerini isteyeceğiz. Kaçak çalışmanın önüne geçmek için yapmamız gereken ne varsa yapmaya kararlıyız” şeklinde konuştu.

ÖNCE CAN SONRAİŞ GÜVENLİĞİ MUTLAKA ALINMALI

Açıklamasının sonunda iş güvenli konusuna değinen ve bu konuda herkesin çok duyarlı olmasını isteyen Koç, şöyle konuştu: “Çalışma sırasında herkes kendi işi ile ilgili güvenlik önlemlerini almalı, baretini, eldivenini, önlüğünü mutlaka giymeli. İş güvenliği konusunda yapılması gereken ne varsa mutlaka yapılmalı.  Çalışırken önce kendi can güvenliğimizi daha sonra da iş güvenliğini mutlaka almalıyız.”