HABER MERKEZİ

Evde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından hasta/hasta yakınlarına bilgi ve eğitim vermek, danışmanlık sağlamak ve hastaları ile birlikte kaldıkları zamanlarda davranış değişiklikleri ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla açılan, Evde Sağlık Kursu ’nu başarıyla bitiren 15 hasta yakınına sertifikaları verildi.

Evde Sağlık Okulu Sertifika törenine Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. M. İshak Yıldırım, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yrd. Op. Dr. Ali Kaya,  Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yrd. Op. Dr. Eyüp Kahya, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Evde Sağlık İl Koordinatörü Op. Dr. Rıdvan Köksal ve diğer yöneticiler katıldı.

Evde Sağlık Hizmetleri; hastalara hekimlerinin önerileri doğrultusunda, aileleri ile birlikte yaşadıkları ortamda sağlık ekibi tarafından rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi ihtiyaçları karşılayacak şekilde sağlık ve bakım ile takip hizmetlerinin sunulması amacıyla çalışmaktadır. Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde ilki gerçekleştirilen “Evde Sağlık Okulu” eğitimlerinin plan dahilinde belli periyotlarla yıl boyunca devam edecektir. Hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirerek evlerindeki yaşam kalitelerini artırmanın amaçlandığı Evde Sağlık Okulunda; alanında uzman eğitimciler tarafından toplam sekiz saat verilen eğitimin sonunda 15 hasta yakını sertifikalarını aldı. Evde Sağlık Okulu eğitiminin içeriği; evde sağlık hizmetleri nedir, evde sağlık hastalarında hijyen ve enfeksiyonların önlenmesi, günlük kişisel bakım, doğru beslenme, düşme riski ve önlemler, hasta nakil ve konsültasyon hizmetleri, palyatif bakım tıbbi cihaz temini ve bakımı,  ağız ve diş sağlığı, akılcı ilaç kullanımı, kronik hastalık tanılı hasta ve bakım verenlere psikolojik yaklaşım, yara bakımı, sonda bakımı, stoma bakımı, yatak içi pasif egzersiz, masaj, acil yaklaşım, hasta ve engelli hakları, Valilik Sosyal Yardım Hizmetleri ile ilgili bilgilendirme ve eğitimleri kapsamaktadır.

Törende konuşma yapan hasta yakınları bu güzel çalışmadan dolayı duydukları memnuniyetlerini dile getirerek, bu eğitim sayesinde hastalarına karşı daha bilinçli olduklarını belirterek hasta ve hasta yakınları adına teşekkürlerini ilettiler.

“BİZİM İŞİMİZ İNSAN”

Sertifika töreninde konuşan Kalkan,“Biz bir atölye çalışması yapmıyoruz. Bizim işimiz insan, duygusu olan, ruhu olan yaratılmışların en şereflisi olan Eşref-i Mahlûkat. Bizler bazen işletme körlüğünden nasibimizi alabiliriz, duyarlılıklarımız görece aşınabilir gibi görünse de bu gibi durumlarda lütfen bize ulaşın kapımızı her zaman çalın, kapımız sizlere her zaman açıktır. Ben, Başkanlarım ve tüm ekibim iç içe, birlikte bir yönetim şeklini benimsedik. Temel amacımız sorunlarımızı kaynağında tespit ederek çözmektir. Evde Sağlık Hizmeti alan Hastaların desteklenmesi amacıyla, evde hasta veya yaşlısı olan ve onlara bakan aile bireylerine nasıl bir nefes aldırırız diye uzun soluklu çalışmalar yapıyoruz. Kamu Hastaneleri Başkanlarımla sizleri evlerinizde ziyaret ediyoruz. Oradan aldığımız verilerle de daha sonraki çalışmalarımızı planlıyoruz. Bunun bir ayağı olarak da sizlerle bugün bir aradayız. Yaptığımız çalışmalara fikirleri sizler veriyorsunuz. Bu iletişim hattını sürekli açık tutmayı hedefliyoruz” dedi.