Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, dün Keşan’a gelerek, Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası’na ziyarette bulundu. Saat 14.30 sıralarında yanındaki oda başkanlarıyla birlikte oda binasına gelen Karakaş, Oda Başkanı Kudret Kalkan ile yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

ÇIRAK BULAMAMA SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA BİR PİLOT BÖLGE SEÇECEĞİZ

Ziyarette söz alan Bayram Karakaş, “Trakya bölgesindeki odalarımızla durum değerlendirme toplantıları yapıyoruz. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’ndaki yeni yapılanmayla beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndaki mic kodlarımızın son hazırlıkları bitmek üzere. Bununla alakalı Çanakkale ilinde bir toplantı yapalım ve bu toplantıda son dönemde Temmuz ayında hayat bulacak iş güvenliğinin esnafa getireceği ağırlığı anlatmak, milli eğitim bakanlığı ile birlikte başlattığımız ve özellikle esnaf açısından sorun teşkil eden çırak bulamama sorununun çözümü noktasında bir pilot bölge seçeceğiz. Bölgedeki sorunları Ankara’da ortak bir havuzda toplayarak çalışmamızı tamamlayacağız. 2016-2017 camiamız adına hayırlara vesile olması için her türlü çalışmayı yapmanın heyecanı yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇIRAK SORUNUMUZU BU ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİMİZE İNANIYORUM

Bölgede yaşanan çırak bulma sorunuyla ilgili soruya cevap veren Karakaş şunları söyledi: “Göreve geldiğim ilk gün bu sorun ile ilgili sunduğum dosyanın neticesini 10 yıl sonra aldık. Berberin, kasabın, lokantacının yaygın eğitimden zorunlu eğitime geçiş döneminde havuza düşen çocukları sadece imam hatip liselerine yönlendiriyorlardı. Şimdi meslek liselerine yönlendirme zorunlu oldu. Bu mesleki okulu tamamlayan öğrencilerimiz seçmeli ders olarak kendi branşlarını seçme hakkı oldu. Eğitim ve öğretimde mesleki zorunluluk hayat buldu. Çırak sorunumuzu bu şekilde çözeceğimize inanıyorum. Çıraklar ile ilgili 400 TL teşvik verilecek, %70’ini devlet %30’uzunu işverenler karşılayacak. Kaza ve ferdi sigortası yapılan çıraklarımızın hem meslek lisesini bitirmiş hem de maaşlarını alarak topluma faydalı bir nesil yetiştirmek, esnafın çırak sorununu aşılması için yapılan çalışmaların sonucuna geldiğine inanıyorum. Ayrıca asgari ücrette Bağ-Kurlulara teşvik verilerek esnafın yükünün azaltılmasını devlet büyüklerinden talep ediyoruz.”

 Ziyaret sohbet şekilde devam etti.