AYGÜL KONAR

“DESTEKLEME ARTIŞI, ENFLASYONUN ALTINDA KALDI”

Mecliste, yapılan bütçe görüşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “2019 yılı tarım bütçesi meclisten geçti ve bütçenin tamamı üzerindeki görüşmeler tamamlanacak. Çiftçimize önümüzdeki yıl için yine desteklemeler yapılacaktır. Fakat destekleme oranları geçtiğimiz yıla göre; yaklaşık yüzde 14-yüzde 15 artış gösterdi. Bu artış, enflasyonun altında kaldı. Geçtiğimiz yıl, 14,5 milyar lira destek alan çiftçilerimiz, 2019 yılında 16,1 milyar lira destek alacak.”

“TÜRK TARIMI, ÇIKMAZA GİRDİ”

Okan Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de tarıma olan destek, gayri milli hâsılanın yüzde 1’inden az olmaz. Bununla ilgili de, gerekli kanunlar söz konusudur. Fakat AKP’li yıllarda bu ne yazık ki, yine uygulanmıyor. Bu ilgili kanunun uygulanmadığından ötürü çiftçimiz yine yeterli destek alamadı. Yeterli destek alamadığı içinde işlerini kredilerle çözmeye çalıştı ve borçlandı. Çiftçi, tarlasını, evini, ahırını, traktörünü ipotek etti. Çiftçimiz ve Türk tarımı bir çıkmaza girdi. Girdi maliyetleri çok fazla arttı. Buna karşılık ürün fiyatları yerinde saydı. Türkiye tarımını yönetenler liyakatsiz kişilerdir. Son 3 dönemdeki tarım bakanları, konun dışında olan kişilerdir. Türkiye tarımını içinde bulunduğu çıkmazdan çıkarabilecek niteliğe ve bilgi birikimine sahip kişiler değildir. Çiftçinin ve Türkiye tarımının durumunu görmezden geliyorlar. Bütçeyi artırabilmek ve çiftinin durumunu düzeltebilmek için herhangi bir çalışmada bulunmuyorlar.”

“ÇİFTÇİNİN BORÇ ORANI VE İTHALAT ORANI ARTACAK”

Türkiye’nin, tarımda ihracat yapan konumdan ithalat yapan konuma geldiğine kayıt düşen Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Tarımdan anlamayan bakanlar, AKP iktidarı döneminde başladı. Sağlıksız ürünlerle ilk defa bu bakanlar döneminde karşılaşıldı. Örnek vermek gerekirse; şarbonlu et, nişasta bazlı şeker, GDO, hayvan ve et ithalatı, buğday, saman ithalatı gibi konular konuşulur hale geldi. Bu bütçe sorunları çözmediği gibi daha da ağırlaştırıyor. Önümüzdeki yılda çiftçinin durumun yine kötü şekilde devam edecek. Çiftçinin borç oranı ve ithalat oranı artacaktır. Ayrıca, ürün fiyatları çok arttığı için önümüzdeki yıl bir kıtlık oluşabilir. Bütçenin yanlış olduğunu ve çözüm önerilerimizi sunmamıza rağmen AKP yaptığı yanlışlardan vazgeçmedi. CHP olarak, her zaman olduğu gibi iktidara doğruları anlatmaya devam edeceğiz.”