HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu iki gündür TBMM Genel Kurulunda görüşülen Anayasa Değişiklik Teklifi ve Döviz kurlarının Türk Lirası karşısında yükselişini değerlendirdi.

Anayasa değişikliği teklifinin adeta halktan kaçırıldığını belirten Gaytancıoğlu, “Halkın sağlıklı bilgi sahibi olmaması için görüşmeleri televizyonda yayınlamaktan bile korkuyorlar. Türkiye tam anlamıyla bir ilki yaşıyor. Anayasa değişikliği yaparken Anayasayı ihlal eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Anayasa'nın 175. ve TBMM iç tüzüğünün 94. Maddelerine göre Anayasa değişikliğinde gizli oy şarttır. Ancak AKP'li vekiller açık oy kullanarak açıkça Anayasayı ihlal ediyorlar” dedi.

Olağanüstü Hal'in uzatılması ve ardından Anayasa Değişikliği paketinin TBMM Genel Kurulu'na gelmesinin piyasalara olumsuz etki ettiğini de ifade eden Gaytancıoğlu, "Euro ilk kez 4 TL'yi, dolar da 3.80'i geçerek rekor kırmıştır. Bu tablo ile bir kez daha görüyoruz ki ekonomideki kriz her geçen gün derinleşmektedir. Ancak bu kriz Türkiye'yi yöneten hükümetin umurunda değildir. İki temel makro ekonomik sorun olan enflasyonun yükselişini ve işsiziliği önleyemeyen hatta bunları görmezden gelen bir hükümet ile karşı karşıyayız. Evet, bu durum AKP'li vekillerin hiç birinin umurunda değildir. AKP'li vekiller kaptı kaçtı anayasa değişikliği ile fetöcü olmadıklarını ispatlamakla ile, kendi iktidarlarını devam ettirebilme çabaları ile meşguldürler.” şeklinde konuştu.

Dövizde yılbaşından bu yana %7'lik artış olduğunu ve Türk Lirasının en çok değer kaybeden para birimleri arasında olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu bu durumun dış borcu da ciddi oranda arttırdığını ve bu krizin faturasını vatandaşın ödeyeceğini söyledi. Dövizdeki yükselişin ardından Merkez Bankasının müdahalede bulunarak tüm vadelerdeki döviz cinsi yükümlülüklere uygulanan munzam oranlarını 50 baz puan aşağı çekerek piyasaya 1.5 milyar dolar tutarında döviz likiditesi sağladığını da ifade eden Gaytancıoğlu, “Bugün ekonominin geldiği bu durum yıllardır hukukun üstünlüğünün adım adım çiğnenmesinin, Demokrasinin sağlıklı bir şekilde işleyememesinin, uygulanan yanlış dış politikanın, enflasyonun yükselmesinin, cari açığı kapatmada çok büyük etkisi olan turizmin darbe yemesinin bir sonucudur” dedi.

Ülke tam anlamıyla uçuruma sürükleniyor diye uyaran Gaytancıoğlu, “Esnaf zor durumda, çiftçi, işçi, memur zor durumda; benzine bu gece yine yüzde 1,35 zam geliyor. Son bir ay içerisinde benzine yüzde 6.9 zam yapıldı. Sadece benzine mi doğalgaza, elektriğe, sigaraya hatta köprü ücretlerine bile zam yapılıyor. Görüldüğü üzere Türkiye'nin birinci gündem maddesi ekonomi olmalıyken AKP dikta rejimi yaratma peşinde. Biz Cumhuriyet Halk Partili vekiller her geçen gün derinleşen ekonomik krizi aşmak ve vatandaşın asıl gündemine bir an evvel dönebilmek için Anayasa Değişikliğini Meclis'ten geçirmemek adına her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.