SONGÜL KONAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu konu ile ilgili açıklama yaptı.

“GİRDİ FİYATLARI GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE %100 ZAMLANMIŞTIR”

Yapılması gereken ödemelerin yeterince gecikmiş olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “Her iki ödemede son derece gecikmiş olup çiftçinin artan girdi maliyetlerini karşılayabilecek düzeyde değildir. Çiftçi ciddi anlamda perişandır, zor durumdadır.  Alacakları desteklemeler enflasyona uygun değil. Girdi fiyatları geçtiğimiz yıllara göre %100 zamlanmıştır. Buğdayda %25 civarında artış açıklandı. Süt ve süt ürünleri olması gereken fiyatın üzerine çıkamadı. Desteklemeler gecikmeli ödeniyor. Ocak ayının destekleme pirimi ödeniyor, o da ödenirse Mayıs ayında ödenecek. Bayramdan önce destekler inşallah ödenir, üreticinin mağduriyetleri giderilir. Üretici AKP iktidarından beri yıllardır mağdur. Çiftçimiz hak ettiği desteği hiçbir zaman alamadı. Desteklemelerin sürekli yarısı ödendi. Yasa tam uygulansaydı 154 milyar TL alacağı söz konusu. Çiftçi hem desteği alamıyor hem de girdi maliyetleri karşısında eziliyor.” dedi.

“FİYATLAR YÜKSELMEDİĞİ, ÇİFTÇİNİN GELİRİ ARTMADIĞI İÇİN ÇİFTÇİ SÜREKLİ BORÇLANDI”

Ayçiçeği destek primlerinin ve çiğ süt destek primlerinin çiftçiye ödenmesi sevindirici olsa da hiçbir mağduriyetini ve hak kaybını giderecek düzeyde olmadığını vurgulayan Gaytancıoğlu, “Çiftçi yıllardır mağdur edildi. Özellikle ürün fiyatları hiç yükselmedi, buna karşılık girdi fiyatları sürekli artış gösterdi. Fiyatlar yükselmediği, çiftçinin geliri artmadığı için çiftçi sürekli borçlandı. Borcu olan ödeyemeyen çiftçi tarlasını satmaya, traktörünü ipotek etmeye yöneliyor. Kredi çekip üretimine devam etmeye çalışan çiftçimiz var.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN BİR ÜRÜNÜN İTHALATI ÇİFTÇİYİ RAHATSIZ EDİYOR”

Beklentilerinin çiftçi ile ürün fiyatlarının yeniden düzenlenmesi olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hükümetten beklentimiz desteklemenin artması, girdi fiyatlarının azalması. Beklentimiz çiftçi ile ürün fiyatlarının yeniden düzenlenmesiyken, hükümet gidiyor ayçiçeğinde 100 bin tonluk gümrük fiyatlarının 0 vergi uygulamasını açıklıyor. 0 gümrük vergisiyle her şeyi dışarıdan ithal etmeye bakıyor. İthalata karşı değiliz ancak Türkiye’de üretilen bir ürünün ithalatı çiftçiyi rahatsız ediyor. Çiftçimizin kazanacağı paraları yurtdışından ithal ettiğimiz ürünlerin çiftçisi kazanıyor. Sürekli bunu vurguluyoruz, vurgulamaya devam edeceğiz.”