CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın açıklaması yaparak çeltik üreticisinin sorunlarını dile getirdi. Elinde pirinç ile kürsüye çıkan Gaytancıoğlu “Elimde Dünya'nın en kaliteli pirinci var. Çiftçiye maliyeti 2 TL, çiftçiden çıkışı 1.2 TL, markette satış fiyatı 6,25 TL. Bu adaletsizliği herkes duysun..!”

Bu yıl çeltik üreticisinin çok büyük bir mağduriyet yaşadığını vurgulayan Gaytancıoğlu, “Çiftçimiz tam anlamıyla kaderine terk edilmiş durumda, 2 ay önce yine meclis çatısı altında bir basın toplantısı düzenleyerek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya alım yönünde müdahale ederek geçtiğimiz yılki fiyat düzeylerinde bir piyasa oluşturması gerektiğini söylemiştim. Kısacası çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisini göreve çağırmıştım. Bu çağrıma hiçbir yanıt alamadım. Yapmış olduğum görüşmelerde ‘piyasanın oturmasını bekliyoruz’ şeklinde ifadelerle karşılaştım. Piyasanın olması için alıcı ve satıcının bulunması gerektiğini söylemiştim. Satıcısı var olan ama alıcısı olmayan bir sistemde ‘piyasa’nın oluşmasının mümkün olmadığını söylemiştim. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale alımı yapmadı. Hükümet de bu duruma duyarsız kaldı. Bu durumun bedeli çiftçiye ağır oldu. Bugün Uzunköprü Ticaret Borsası’nda çeltik 1,20 TL’den alıcı bulabildi. Ofis müdahale alımı yapmayarak bu durumu bu noktaya getirdi. Ben bunun hesabını sorarım. Bugün bu konuda bir Meclis Araştırma Önergesi hazırladım. Ofisin müdahale etmemesinin nedenlerinin ve çiftçinin mağduriyetinin araştırılmasını istiyorum”

PETMEZCİ KARDEŞİMİZ İNTİHAR ETTİ

3 gün önce İpsala'da intihar ederek hayatını kaybeden Mehmet Petmezci’yi de hatırlatan Gaytancıoğlu, “Petmezci kardeşimiz intihar etti. Neden? Kendisi bir tüccar, çiftçiden alıp, büyük şirketlere sattığı çeltiğin parasını alamadı ve dolayısıyla küçük çiftçinin parasını ödeyemedi. 2 ay önce TMO müdahale alımı yapmazsa bölgede büyük iflaslar olur dedim. Oluyor. Vadeli olarak ürününü satan çiftçi uyku uyuyamıyor. Peki çiftçiyi kaderine terk eden hükümet bunları biliyor mu?’’ ifadelerini kullandı.

Emeğin en yüce değer olduğuna inandığını belirten Gaytancıoğlu, “Eğer emek karşılığını alamıyorsa ben buna sessiz kalamam. Çiftçilerimiz mağdur oldukça ben milletvekili koltuğunda rahatça oturamam, rahatça uyuyamam, mağdur olan herkesin derdi benim derdim, tasası da benim tasamdır. Bu konuda ki eylemlerim devam edecektir.” dedi.