SONGÜL KONAR

“AK PARTİ MAALESEF RAKAMLARI ÇARPITIYOR”

TÜİK rakamlarının şeffaf olması gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “TÜİK, ülkenin çok önemli bir kurumu aslında. Bir ülkenin rakamlarının doğru olarak açıklanması, ülkenin bugünkü durumunu ve ondan sonraki durumun nasıl olması gerektiğini yatırımcıya, siyasetçiye, yöneticilere bildiren bir kurumdur. Gelecek ona göre planlanır, yatırımlar ona göre planlanır. Ne kadar okul açılacak, ne kadar fabrika kurulacak, ne kadar sermaye lazım diye verilere bakılır. Yabancılar istatistik rakamlara bakar, ülkemize gelmek istiyorlarsa, yatırım yapmak istiyorlarsa ona göre planlama yaparlar, yatırım yapmaya ve yapmamaya ona göre karar verirler. Ama o rakamların şeffaf olması lazım. AK Parti maalesef rakamları çarpıtıyor. Ülkenin geleceğini de olumsuz yönde etkiliyor. Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor, sokağa çıkıp 10 kişiye sorsanız 10’nu da yanlış olduğunu söyler. TÜİK’in verilerine göre enflasyon %10,50-11 civarı ama vatandaşa sorduğumuzda ya 30 der ya 50 der. Konuyu biraz bilen gerçek rakamları da söyler. Vatandaş en çok satın aldığı ürünlere markette bakıyor, rakamlardaki değişimleri de gözlemliyor.”

“TÜRKİYE’DE GENÇ İŞSİZ SAYISININ ÇOK FAZLA OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Gaytancıoğlu açıklamasının devamında, şu cümlelere yer verdi:“Bir de işsizlik verileri açıklandı. Türkiye’de genç işsiz sayısının çok fazla olduğunu biliyoruz. 81 ile üniversite dediler iyi güzel ama biz o zaman da uyardık. Üniversite açmak için çok uzun yıllar gerekli, akademisyenler, teknolojik altyapı gerekli dedik. Sadece binayı kondurup insanları oraya çekmekle öğrencilere 2 ya da 4 yıllık bir hayal vermiş olursunuz. Türkiye’nin ara elemana ihtiyacı var. Türkiye’nin eğitimli, bilgili, donanımlı insana da ihtiyacı var ama bu bir planlama sayesinde olur. Devlet planlama teşkilatını kapatmış bir hükümetten daha ne bekleyebiliriz ki, çok şey beklememek lazım.”

“BİZ BU KURUMA GÜVENMEK İSTİYORUZ”

TÜİK’in istatistik rakamlarını doğru açıklamadığına, işveren ve vatandaşların bu kuruma güvenmediklerine vurgu yapan Gaytancıoğlu,“İşsizlik rakamlarında bir düşüş olduğu açıklanmış. İnsanlar pandemiden kırıldı, insanlar çalışamadı, birçok kişi işinden oldu. Kayıtlı olanlar kısmi zamanlı ödemeden yararlanıyorlar. Asgari ücretin de yarı rakamına çalıştırılıyorlar. Peki, o ödenekler bittikten sonra ne olacak. Ülkeyi daha ciddi bir kaos belirliyor. İşsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmaması işverenin de işine geliyor. İşverenler gerçek rakamları biliyor, TÜİK rakamlarına güvenmiyor. Türkiye önemli bir kurumunu kaybetmemeli. Biz bu kuruma güvenmek istiyoruz. Bu kurumun verilerini kullanarak analizler yapılıyor, planlamalar yapılıyor, yine öyle olması lazım. Bu kurumlar son derece saygın kurumlardır, hiçbir şekilde siyaset bulaşmaması gereken kurumlardır. Siyaset mekanizması iktidar eliyle bu kurumda ağırlıklı bir şekilde görülüyor. Rakamlar istediği gibi çıkartılıyor. Bunlar AK Parti’nin boşuna çırpınışları. Gerçekleri ortaya koysa toplumda belki bir inanç oluşur. İnsanlar artık TÜİK’e güvenmiyor. Devletin diğer kurumlarına da pek inanmıyor. AK Parti bu kurumları çok yıprattı. Zaten başta yargıya güvenmiyor” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR FATURALARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ”

Düşük gelirden dolayı vatandaşların faturalarını ve borçlarını ödeyemez hale geldiklerini ifade eden Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Yurttaşlarımız artık o kadar düşük gelir sahibi oluyorlar ki, bu gelirlerle çarklarını döndürmeye çalışıyorlar hatta döndüremiyorlar. Hükümet sabit olan giderlere o kadar çok zam yaptı ki, doğalgaz, elektrik zammı, ulaşım, yeme içme zammı. Vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını kullanmak için gelirlerinin az olmasından dolayı faturalarını ödeyemez hale geldiler. Tüketici kredileri ve bunların borçları 810 milyarı aşmış durumda. Birçoğu bunları ödemekte zorlanıyor. Hacizler, faizler var, esnaf borçlarını ödeyemiyor. Herkes yapılandırma olup olmayacağını soruyor. Faturaların ödenmediğini biliyoruz. CHP’li belediyeler askıda fatura uygulaması çıkardılar ve fazla sayıda fatura ödendi. Hala bunlar çıkıyor. Ülkenin geleceği karanlık.”