Hakkı Arslan adlı İstanbullu bir mucit tarafından gerçekleştirilen ve geçen hafta sonu Cumhuriyet Meydanı’na konularak halkın kullanımına sunulan Ekmekmatik – Gazetematik makinesinin tanıtımı için dün bir toplantı düzenlendi.

Özel sektör tarafından işletilen Halk Ekmek Fabrikası’nın modernizasyonuyla ilgili olarak Fabrikayı ziyaret eden Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve beraberindekiler, saat 12.30 sıralarında, makinenin sergilendiği Cumhuriyet Meydanı’na geçtiler.

BAYGÜL: BU MAKİNE TÜRKİYEDE İLK OLARAK KEŞAN’DA KURULACAK

Ekmekmatik’in Keşan’a getirilmesi hakkında bilgi veren Necmettin Baygül, makinenin mucidi Hakkı Arslan ile internette tanıştıklarını belirterek, “Arkadaşımıza burada bir tanıtım yapabileceğimizi belirttik. Kısa bir süre kalacak olan makinenin daha sonra seri üretimine geçilecek. Bu makineyi ilk olarak Keşan’da kuracağız. Daha sonra da Türk Halkının hizmetine sunulacak. Bugün hep ilkleri yaşıyoruz. O da Keşan’ın Keşanlı olmanın ayrıcalıklarından birisi. Bu makinaya 300 ekmekten 2850 ekmeğe kadar ekmek konulabiliyor. Üretim bu rakamlar arasında olacak. Keşan için bunun daha ufağını üretip apartmanlarda sitelerde vatandaşın ayağına hizmet götürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan Başkan Özcan da,şunları söyledi: “Ülkemizde ilk kez üretilen yerli malı ekmekmatik bugün Keşan’da tanıtılıyor. Tabii üretici arkadaşımız yakın zamanda bunun seri üretimine geçecek. Öncelikle arkadaşımızı bu icatlarından dolayı kutluyorum. Gerçekten takdire şayan bir buluş yapmış arkadaşımız.”

BELEDİYE OLARAK HEDEFİMİZ ESNAFLA REKABET DEĞİL

“Az önce yeni otomatik fırınımızı gördünüz. Bizim belediye olarak hedefimiz esnafla rekabet etmek değil. Esnafla işbirliği yapıp kaliteli hizmet üretmek. Dolayısıyla geçen dönemin başlarında Belediye Halk Ekmek Fırını’nın işletilmesini durdurduk. Çünkü biz rekabet unsuru değiliz.Fırını Keşanlı bir esnafımıza kiraya verdik. Bu otomatik hale gelene kadar üretimine devam etti. Özel sektör bizden daha ucuza ve daha kaliteli üretim yapmaktadır. Şimdi buradan elde ettiğimiz gelirle daha fazla fakir vatandaşa ekmek verme şansımız var. Ama kendi elimizle çalıştırdığımız zaman fırının açacağı zararı sineye çekmek zorunda kalıyoruz.”

DİĞER FIRINCILARLA REKABET DİYE BİR PORBLEMİMİZ YOK

“Son yaptığımız anlaşmayla da modernizasyona izin verdik. Burada kapasite artırımı doğru. Fiyatlarımız hiçbir zaman diğer özel fırıncıların fiyatlarını tampon etmek için değil, biz her zaman onlardan bir miktar aşağıda satmayı hedefliyoruz. Bunu bugüne kadar yaptık. Kesinlikle diğer fırıncılarla rekabet diye bir problemimiz yok. Öyle bir zihniyetimiz de yok. Ama bir denge unsuru olarak da her zaman bu gücü kontrolsüz fiyat artışlarında kullanabileceğimizi de buradan belirtmek istiyorum.”

GÜNLÜK TAZE EKMEĞİ 50 KURUŞA VERİYORUZ

“Ayrıca yoksul mahallelerimizde 3 noktaya günde 1500 ekmeği geçmemek şartıyla satış yerleri açtık. Orada da ekmeği 50 Kuruştan satıyoruz. Ama bu o bölgedeki insan sayısını göz önüne aldığımızda çok büyük bir potansiyel değildir. Hedeflenen; gerçekten ihtiyacı olana 2 ekmek alacağına 3 ekmek alma imkanı yaratabilmektir. Bu da bir rekabet unsuru değildir. Yoksul vatandaşımıza 3 günlük 2 günlük bayat ekmeği 50 kuruşa vereceğine günlük taze ekmeği 50 kuruşa veriyoruz. Biliyorsunuz bayat ekmeğin yoksul vatandaşa yarı fiyatına verildiği de bir gerçek. Ben Necmettin kardeşimi bu teknolojiye ayak uydurma konusunda attığı adım nedeniyle kutluyorum. Umarım diğer işletmelere de bu örnek olur.

ARSLAN: PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK 8 YILIMI ALDI

Ekmekmatik’in mucidi Hakkı Arslan da Keşan Belediyesi ve Halk Ekmek’in kendisine verdiği destekle bu makinanın tanıtımını Keşan’da gerçekleştirdiğini belirterek, “8 yıldan bu yana bu proje sürdü. Ülkemizde bugün girişimlere maalesef destek verilmiyor. Veriliyor adı altında bir sürü sorunlar ve engeller yaşadık. İnanılmaz zor şartlarda bu makine meydana geldi. Ama sonuçta böyle bir proje yapıldı.Halkımıza da hayırlı uğurlu olsun. Necmettin beyle tanıştık ve makinanın tanıtımı için bizi Keşan’a davet etti. Dünyada ve Türkiye’de ilk kez makinamızı burada halkımızın tanıtımına ve kullanımına sunduk. Bazı eksiklerimiz olabilir, onları da tamamladıktan sonra seri üretime geçip halkın kullanımına sunacağız.” Dedi.