HABER MERKEZİ

Çakmak açıklamasında; “Kendi işini kurmak isteyen gençlerimizi esnaf işveren olmaları için devletimiz Vergi ve Bağkurdan muaflıklar getiriyor. Buna göre 18-29 yaşları arasında olup hiç Bağkur ve Sigortalı olmayıp 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren kendi işini fiilen kuran vergi kaydı ve tüm prosedürlerini  tamamlayan esnaf kardeşlerimizin 1 yıl Bağkur primini Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor. Ayrıca Devletimiz bu genç esnaf kardeşimiz faaliyete başladığı günden itibaren 3 yıl boyunca yıllık kazançları 75 bin TLkadar olan kısmı vergiden muaf tutuluyor. Ülkemizin Devletimizin sadece memura değil esnaf ve sanatkarlarımıza da ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Devletimiz böylece 18-29 yaşları arasındaki gençlerimize esnaflığı özendirmek teşvik etmek için Bağkur ve Vergiden muaflıklar getiriyor. Bu teşvikler yeni genç esnafımızın artmasını çabuklaştıracak ve özendireceğini umuyoruz” dedi.

“ESNAF ODA BAŞKANLARI VE YÖNETİMLERİ YEREL YÖNETİMLERE ADAY OLABİLİRLER”

Esnaf oda başkanları ve yönetimleri yerel yönetimlere aday olabileceklerini dile getiren Çakmak;

“Son yıllarda çıkan seçim kanunu gereği 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarları kanununa göre seçilmiş oda başkanı ve oda yönetim kurulu üyeleri Yerel yönetimlerde Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyesi ve İl Genel Meclisine aday olabilmesi için seçildiği oda başkanlığından veya yönetiminden istifa etmek zorundaydı. Aday olan oda başkanı veya yönetim kurulu üyesi girdiği seçimi kazansa da kazanmasa da tekrar görevine geri dönemiyordu. Düzenlenen yeni  seçim kanununa göre yerel seçimde görev için aday olan Esnaf ve Sanatkarları Oda Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz seçilmediği taktirde Devlet Memurları gibi tekrar Esnaf ve Sanatkarlar Odasındaki görevine geri dönebileceklerdir. 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlarımız Ülkemizde ve dünyada eşi ve örneği olmayan bu yanlış ve üzücü seçim yasağı kanunun yeniden Esnaf ve Sanatkarlarımıza konan bu seçim yasaklarının kaldırılmasından dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtiriz” şeklinde konuştu.

“SGK PRİMLERİ %50'SİNİ DEVLETİMİZ KARŞILAMALI”

SGK primleri %50'sini devletin karşılamasını vurgulayan Çakmak sözlerine şöyle devam etti; Ülkemizde Bağkur ve Sigorta primlerinin çok yüksek olduğunu ve çok yüksek olan bağkur ve sigorta primlerini düzenli ödeyemeyen esnaflarımız ister istemez SGK primlerini ödeyemeyip geciktiriyorlar. Biz esnaflar olarak sık sık dile getiriyoruz. Devletimiz Bağkur ve Sigorta primlerinin yarısını devletimiz karşılamış olursa ülkemizde işsizlik tamamen sona erecektir. Ayrıca Devletimiz 3 yılda bir SGK Primleri için yapılandırma adı altında taksitlendirme ve af çıkarmaktan kurtulacaktır. Esnaflarımız sigorta primlerinin yüksek olmasından ötürü işletmelerinde hanım ve çocukları ile birlikte ailece çalışmak zorunda kalıyor. Devletimiz SGK primlerinin %50'sini karşılamalıdır.”

“ESNAF ODALARIMIZ YUNANCA PRATİK DİL EĞİTİMİ KURSU VERECEKTİR”

Esnafların yunanca pratik dil kurslarına ilgi göstermelerini ve kurslara katılmalarını beklediklerini söyleyen Çakmak sözlerini şöyle sonlandırdı; Keşan'da bulunan yedi Esnaf ve Sanatkarları odamız başkanları olarak Edirne Trakya Üniversitesi Rektörümüz Sn.Prof.Dr.Erhan Tabakoğlu İle  yaptığımız görüşmede Keşan'da Esnafımıza Yunanca Pratik dil Eğitimi Kursu vermeyi düşündüğümüzü  ve Keşan'da bize yardımcı olabilmelerini istedik. Sayın Rektörümüz Keşan'da Yabancı dil kursu için biz esnaflarımıza yardımcı olacağını müjdeledi. Yunanca yabancı dil kursuna katılacak esnaflarımız üye oldukları odalarımıza başvurup kayıtlarını yaptırmalıdır. Esnaflarımızın yunanca pratik dil kurslarına ilgi göstermelerini ve kurslara katılmalarını bekliyoruz. Haydi esnaflarımız Yunanca dil kurslarına kayıtlarınızı yaptırınız.”