HABER MERKEZİ

Albayrak Kıraathanesi’nde gerçekleştirilen ve saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Zümbül, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İl Genel Meclisi üyeleri; Halil Bayazıt, İsmail Keleş, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Paşayiğit Mahalle Muhtarı Orhan Mutlu, Paşayiğit mahallesi sakinleri ile diğer ilgililer katıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve ekibinin gözetiminde gerçekleştirilen toplantıda ÇED’i hazırlayan firma olan ETCEVRE’den Çevre Mühendisi Murat Ersöz tarafından sunum gerçekleştirildi.

TESİSTE NE TÜR İŞLETMELER OLACAK?

Paşayiğit Mahallesi’nde 3560 No’lu ve 3561 Nolu parseller üzerinde Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten Ersöz, “3560 No’lu Parsel ve 3561 No’lu parselin toplam alanı 140,17 ha olup, iki parsel arasında kalan yol da dahil edilerek 140,45 ha’lık alan OSB alanı belirlenmiştir. Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde gıda sanayi sektöründe faaliyet gösteren; süt ve süt ürünleri üretim ve işleme tesisleri, et ve et ürünleri üretim ve işleme tesisleri, deniz ürünleri işleme paketleme ve şoklama tesisleri, yaş/kuru sebze ve meyve işleme tesisleri, soğuk hava depoları ve şoklama tesisleri, tahıl bakliyat ve yem tesisleri, çeltik işleme tesisleri, bitkisel sıvı ve katı atık yağ üretim tesisleri, dondurma üretim tesisleri, un üretim tesisleri, pasta ve unlu mamül üretim tesisleri, bisküvi, çikolata reçel ve şekerleme tesisleri, hazır gıda konserve salamura ve turşu üretimi tesisleri, kuruyemiş işleme tesisleri, toplu yemek üretim üretimi, gıda ambalaj ve paketleme tesisleri,  tarım makineleri ve gıda işleme makinaları üretim tesisi, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı diğer gıda sanayi ve alt sektörlerinin yer alması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

KAÇ KİŞİ ÇALIŞACAK?

Projenin inşaat aşamasında 70 kişinin işletme aşamasında ise 5 bin kişinin görev almasının planlandığına işaret eden Murat Ersöz, Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde minimum 3 bin m2 olmak kaydıyla çeşitli büyüklüklerde alana sahip 60 ile 90 arası sanayi tesisi kurulmasının planlandığını, inşaat çalışmalarının 3 yıl içerisinde tamamlanarak işletme aşamasına geçilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

ATIKLAR NE OLACAK?

İnşaat aşamasında oluşacak evsel nitelikli atıksuların şantiye binasında kurulacak olan sızdırmazlık özellikteki fosseptik tankta toplanacağını belirten Ersöz, şöyle devam etti: “Toplananlar Keşan Belediyesi vidanjörleri veya ruhsatlı vidanjörler ile çekilerek Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak bertarafı sağlanacaktır. İşletme aşamasında meydana gelecek tüm atıksular, OSB Alanı içerisinde inşa edilecek olan atıksu arıtma tesisinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemlerine tabi tutulduktan sonra Keşan Belediye Başkanlığı’nca Paşayiğit Mahallesi’ndeki kanalizasyon şebekesine verilecektir. İnşaat aşamasında oluşacak evsel nitelikli katı atıklar, proje sahası içerisinde görüntü ve koku açısından çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde sızdırmaz özellikteki kapalı kaplarda düzenli şekilde toplanacak ve Keşan Belediyesi’ne ait çöp toplama araçlarına verilerek alandan uzaklaştırılacaktır. İşletme aşamasında meydana gelecek evsel nitelikli atıklar OSB’de yer alacak her bir tesis içerisinde görüntü ve koku yönünden çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde sızdırmaz özellikteki kapalı kaplarda düzenli şekilde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından toplanacak ve GÜNEKAB’a ait katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisine gönderilecektir. Projenin işletme aşamasında tesisler tarafından kullanılacak olan kömür veya doğalgaz sonucu meydana gelecek baca gazı emisyonlarının ilgili yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlerini aşmaması için tesisler tarafından her türlü önlem alınacak olup, bacalara filtre sistemi uygulanacaktır.”

OSB ALANIN YERLEŞİM YERLERİNE UZAKLIĞI NE KADAR?

Proje alanının çevredeki yerleşim yerlerine mesafeleri ile ilgili bilgi veren Murat Ersöz, şunları aktardı: “Proje alanı Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde yer almakta olup; proje alanının güneybatı yönünde bulunan Paşayiğit Mahallesi’ne en yakın mesafesi yaklaşık 510 m, doğu yönünde bulunan Çobançeşmesi Köyü’ne en yakın mesafesi yaklaşık 640 m, kuzeybatı yönünde bulunan Maltepe Köyü’ne en yakın mesafesi yaklaşık 900 m ve batı yönünde bulunan Lalacık Köyü’ne en yakın mesafesi ise yaklaşık 2,8 km’dir. Ayrıca proje alanının yaklaşık 2,4 km kuzeydoğusunda sulama ve taşkın önleme amaçlı Karasatı Göleti, yaklaşık 2,5 km doğusunda sulama ve taşkın önleme amaçlı Küçükdoğanca Göleti, yaklaşık 400 m güneyinde sulama ve taşkın önleme amaçlı Muzalı Göleti ve yaklaşık 150 m batısında Paşayiğit Tarım Kredi Kooperatifine ait depo yer almaktadır.”

OSB YERİ SEÇİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLDİ?

Ersöz, projenin yer seçiminde nelere dikkat edildiği konusunda da şunları ifade etti: “Projenin yer seçiminde proje alanının il ve ilçe merkezine olan konumu, kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ulaşım ağına ve İpsala Sınır Kapısı’na yakın olması, şehir imar planı sınırları dışında olması, yerleşim birimlerinden en az 500 metre uzaklıkta bulunması, hammaddeye yakın olması, tarım ve orman arazisi üzerinde bulunmaması, toprak ve arazi özellikleri bakımından V. ve VI. Sınıf alanda bulunması, herhangi bir koruma alanı ve sulak alan içerisinde yer almaması, pazarlama ve işgücü temin olanaklarının geniş olması, GÜNEKAB'a ait Keşan, İpsala ve Enez ilçelerine hizmet veren katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisine yakın bulunması gibi hususlar gözönünde bulundurulmuş olup; proje yeri olarak alternatif bir alan düşünülmemiştir.”  

SORU, GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Bilgilendirmenin ardından katılımcılara görüş, öneri ve soruları için söz verildi.

Mehmet Kandemir, OSB’nin bölgedeki yerleşim alanlarına etkilerinin ne olacağı konusunda soru yöneltti. Kandemir’e OSB’nin özellikle istihdam konusunda büyük faydası olacağı, istihdamda yoğun olarak bölgedeki vatandaşlardan faydalanılacağı, tesislerden ihracat yapılacağı yanıtı verildi.

Ergün Sürücü ise OSB nedeniyle vatandaşların tarlalarına nasıl ulaşım sağlayacağı hakkında bilgi istedi.

Sürücü’ye ulaşım açısından kimsenin mağdur edilmeyeceği, ara yollar açılarak vatandaşların tarlalarına geçiş olanakları yaratılacağı cevabı verildi.

Serhat Hesapçı da bölgede gölet varlıklarına dikkat çekti ve hem tarımsal sulama hem de hayvansal sulama açısından yapılması planlanan OSB’nin etkileriyle ilgili bilgi istedi.

Hesapçı’ya OSB’nin kendi arıtma tesisi olacağı ve göletlere deşarj yapılmayacağı bilgisi verildi.

Mehmet Küçüköner ise OSB’nin ne zaman faaliyete geçeceği hususunda soru sordu.

Küçüköner’e ÇED raporunun hazırlanması ve gerekli izinlerin alınmasının 6 aylık sürede tamamlanacağı sonrasında da proje ve inşaat aşamasına geçileceği yanıtı verildi.

Soner Koşan da OSB’nin hayvancılığa etkisi konusunda bilgi verilmesini talep etti.

Koşan’a mera konusunda kayıpların yaşanacağı ancak OSB’nin faaliyete geçmesinden kazanılacak faydanın çok daha üst seviyelerde olacağı, gıda üzerine tesisler kurulacağı için direkt olarak tarımsal üretimi de artırıcı olumlu etkiler beklendiği, doğalgaz kullanılacağı için gaz salınımının etkilerinin minimum olacağı, kimyasal ve ağır sanayi tesislerinin bölgede kurulmasının ihtimal dahilinde olmadığı yanıtı verildi.

Fırat Dost OSB’de kullanılacak temiz su akışının nereden sağlanacağı konusunda bilgi istedi.

Dost’a temiz suyun Keşan Belediyesi tarafından sağlanacağına dair güvence verildiği bilgisi iletildi.

Coşkun Kömürcü de OSB’ye ana girişin nerden olacağı konusunda bilgi istedi.

Kömürcü’ye en uygun yerlerden OSB’ye giriş yoları ve bağlantı yolları yapılacağı yanıtı verildi.

“paydaş olan Keşan Belediyesi olarak her türlü taahhüdü verdik”

Toplantıda daha sonra Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu söz aldı.

Toplantının hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasına başlayan Başkan Helvacıoğlu, “2014’ten bu yana Keşan TSO’nun maharetiyle bugünlere geldik. Hükümetimizin desteğiyle önemli yol aldık. Atık su ve kanalizasyonda, çevre kirliliğini önleme konusunda, temiz su bulma konusunda da paydaş olan Keşan Belediyesi olarak her türlü taahhüdü verdik. OSB’nin 4 ortağı olacak ve Keşan Belediyesi olarak biz de bu ortaklardan 1’i olacağız. Keşan kamuoyuna istihdam ve gıda hammaddesi konusunda sözümüz var. Yapılan hazırlıklarda Hamzadere Bölgesi’nin her zaman OSB’ye altyapı olduğunu belirttik. İl Özel İdaresi, Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Belediyesi’nin ortak olduğu bu projede Trakya’da olmayan bir şeyi hayata geçiriyoruz. Hiç kimsenin aklına olumsuz bir şey gelmesin. Çorlu ve Çerkezköy’deki fabrikalar gibi burası olmayacak, bu aşikar şekilde ortada. Burada gıda üzerine tesisler kurulacak. Diğer türlüsünün topraklarımıza vereceği zararı bizler de biliyoruz. Dünyada her şey artıyor ancak toprak artmıyor. Biz toprağın kıymetini bilenlerdeniz. İstihdam önemli bir sorun. Yakın gelecekte gıda ve su ile enerji çok değerli olacak. Bu verimli topraklarımızın kazancını ve katma değerini artırmak için ciddi şekilde işlem yapmak zorundayız. Hammadde üreterek kazancımızı artıramayız. Hammaddeyi işlememiz lazım. Bursa’da Paşayiğit’tekinden çok Paşayiğitli yaşıyor. Niye gittiler? İş için. İstihdamda öncelik Keşan ve köyleri ile bölgemizdeki diğer yerlerden olacak. Keşan, İpsala ve Enez’e yetecek kadar istihdam sağlanacak. Suyumuzun da çöpümüzün de tarımın da hayvancılığın da kıymetini Keşan’daki kurumlar olarak biliyoruz. Yeni nesil işletmecilikte Ergene gibi bir kirlilik yaşanmaz.” dedi.

Çocuklarımız doğduğu yerde çalışacaklar

Önümüzdeki dönemde Çanakkale Köprüsü faaliyete geçtiğinde, Tekirdağ’daki liman da tam manasıyla yurtdışı bağlantıları ile ilgili aktifleştiğinde Keşan’ın en gözde kavşak noktası olacağına dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, şunları dile getirdi: “Çanakkale Köprüsüyle ilgili yeni hikâyeler yazmamız lazım. Aksi takdirde Çanakkale Köprüsü Malkara’dan geçerse Keşan’ı kısmen by-pass edeceğinden dolayı, Saros Körfezi’ni, tarımı ve Gıda İhtisas OSB’yi çok hızlı şekilde hazırlamamız gerekli. Bu şekilde kalırsak Keşan kasabalaşır ve köyleşir. Trakya’da 12 tane OSB var ve bizim yapacağımız gibisi yok. Keşan’da doğalgazla birlikte hava kirliliği azaldı. Paşayiğit’e de doğalgaz gelecek. Etrafımızdaki yerleşim yerlerinde yaşam şekli değişecek. İddia ediyorum ilerleyen dönemde Paşayiğit’te hastane de olacak 5 yıldızlı hotel de. Bundan emin olun. Hayal değil bunlar. Biz ‘5 bin kişi istihdam edeceğiz.’ derken kimse inanmıyordu. 2-3 yıl içinde buraların gelişmesi görülecek. Toprağı da havayı da insanı da koruyacağız. Bizler Keşan’da oturuyoruz. Zarar olsa kendimize de olur. İnsan kendine zarar verir mi? Zenginleşeceğiz ve sosyalleşeceğiz. 5 bin kişinin tabi ki 5 bini de Keşanlı olmayacak. Alanında teknik kişilere de ihtiyaç duyulacak. Fabrikalar da maliyeti hesap ederek evi yakın olanları iş almak isteyecek. Bursa’daki Paşayiğitliler gelecek. Çocuklarımız doğduğu yerde çalışacaklar. Bu söylemlerin gerçekleşmesi uzak değil. Sizlere söz veriyorum her türlü olumsuzluğun önüne geçeceğiz. Gelin Keşan olarak ürettiğimiz ve işlediğimiz gıdalarla ön plana çıkalım. Marka şehir olalım. Toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum.”

“Kaymakamlık olarak sürecin hızlanması için katkı sunacağız”

Toplantıda son sözü Keşan Kaymakamı Nuri Özder aldı.

Gıda OSB’nin bölgeye çok önemli katkı yapacak bir yatırım olduğunu belirten Özder, “Devlet bu tür yerleri seçerken en az zarar verilecek ve en çok katkı yapılabilecek alanları seçer. Burada da çalışmalar bu yönde.  Burası sıradan bir OSB olmayacak. İstanbul büyük bir pazar ver biz buraya yakınız. Keşan Kaymakamlığı olarak bu sürecin hızlanması ve en iyi şekilde yürütülmesi için katkı sunacağız.” dedi.