“Faizlerin artması ve darbe girişimi sektörde stres yarattı”

MURAT ARKAN

Gökçe-Doruk İnşaat İşletme sahibi ortaklarından Kazım Gökçe, 2016-2017 İnşaat sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Müteahhit şahıslara ve kamu kurumlarına temelden çatıya inşaat hizmetlerini projeye dayalı önce iş güvenliğine önem veren kalite ve dürüstlük ilkelerine sahip bir ekiple yaptığını belirten Gökçe sektörle ilgili olarak “Öncelikle 2016 yılı için şunu belirtmeliyim ki inşaat sektörü 2016 için 2015 yılıyla değerlendirsek diğer birçok sektör gibi zor bir yıl geçirdi. Faizler yılın büyük bir kısmında yüksek olması, üstüne birde darbe girişimi gibi olayların olması neticesinde sektörde biraz stres yarattı. Bunlara rağmen sektör yine de gerilemedi toparlanabildi.” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİYE DESTEK VEREN VE EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN BİR SEKTÖR

2017 yılı için de değerlendirmelerde bulunan Gökçe sözlerine şu şekilde devam etti: “2017 yılının inşaat sektörü açısından, 2016 yılına göre çok daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. 2016 yılında beklenen konut ve proje inşaat yapımı artışının 2017 yılında artarak yaşanacağını düşünüyorum. İnşaat sektörleri için her ne kadar bu sene için kritik eşiği geçsek de önümüzde 2017 var ve 2016’ya nazaran daha iyi geçecektir. İnşaat sektörü ekonomiye destek veren ve ekonomiyi ayakta tutan bir sektörlerden birisidir. Özellikle vergi ve mevzuat düzenlemeleri ve bunların getireceği teşviklerle sektör daha canlanabilir. 2017 yılında konut ve inşaat fiyatlarında artış beklemiyorum.”

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURURSA, 300’E YAKIN İŞKOLU ETKİLENİR

İnşaatın sektörünün durması halinde yaklaşık 300 iş kolunu etkileyen lokomotif sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Gökçe “Bu doğrultuda sektörün doğrudan ve dolaylı olarak yanı sıra düşünün ki bir inşaatın yapım aşamasında mimarın, mühendisin projeyi çiziminden tutun, inşaat malzemesi üreten, inşaat malzemeleri satan işletmelere kadar yaklaşık milyonlarca kişiye iş kapısı demek. İnşaat sektörünün yapısı gereği her kesimden geniş bir yaş grubu ile her eğitim düzeyinden kişiye istihdam sağlıyor.” şeklinde konuştu.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ İNŞAAT SEKTÖRÜNE DAHA DA KALİTE GETİRECEKTİR

Mesleki Yeterlilik belgesi konusuna da ayrıca değinen Gökçe sözlerini şu şekilde tamamladı: “Mesleki Yeterlilik belgesinin zorunlu hale gelmesiyle hem müteahhitler hem de inşaat sektöründe çalışan işverenler için işe alım aşamasında işçi için aranacak belge anlamına geliyor. Yani belgesiz işçi çalıştırma zorlaşıyor. Belgesiz işçi çalıştırana cezai yaptırım uygulanacak. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırıyor. İnşaat sektöründe doğru ustaların seçilmesi, iş bilen işçilerin seçilmesi ile hem zaman hem de para kaybını işverenler adına engellenmiş olmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi inşaat sektörüne daha da kalite getirecektir. Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır.