SONGÜL KONAR

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Keşan Oto Galericileri Sitesi Başkanı Göksel Aktaş, kanun düzenlemesinin, TBMM Başkanlığı'na sunulan Torba Kanun teklifinin 14. maddesiyle hayata geçirileceğini bildirerek, ilgili maddenin, Gümrük Kanunu'na geçici madde ile ekleneceğini söyledi.

Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden sıfır araçmış gibi alınarak Türkiye'ye getirilmek istenirken, gümrükten geçerken ikinci el oldukları anlaşılan ve gümrük tarafından el konulan araçlardan çoğunun ise yurda girdikten sonra birçok defa el değiştirdiği, ikinci ve üçüncü sahiplerinin elindeyken kaçak olduğu tespit edilince de el konulduğunu ifade eden Aktaş, "Torba yasa teklifindeki geçici maddeye göre, mevcut bir soruşturma kapsamında bulunan veya el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak bir fırsat sunulacak. Söz konusu araç sahipleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurarak taşıtın ilk satın alımı sırasında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin yüzde 25’ini ödedikleri takdirde, el koyma kararı kaldırılarak, aracın iade edileceği bildiriliyor." dedi.

"Kendileri beyanda bulundukları takdirde yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında vergi ödeyerek, araçlarına el konulmasını önleyebilecek"

Araç sahiplerinden, aracın gümrükte kaldığı sürede muhafazasıyla ilgili masrafların tahsil edileceği bilgisini de paylaşan Göksel Aktaş, "Ayrıca, gümrükçe henüz kaçak olduğu tespit edilmemiş bulunan araç sahipleri, doğrudan kendileri beyanda bulundukları takdirde yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında vergi ödeyerek, araçlarına el konulmasını önleyebilecek. Teklifin gerekçesinde, iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanıyor." diye konuştu.