GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’ın Paşayiğit Mahallesi Koca Yarma Mevkii’nde hazırladığı Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin açılışı dün gerçekleştirildi. Saat 14.00’te başlayan açılışa; CHP Edirne milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, Keşan Belediyesi Başkanı Mehmet Özcan,  Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Keşan İlçe jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Göksel Demiralp, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı ve İl Genel Meclisi üyeleri, İl Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Keşan Belediye Başkanı yardımcıları Salim Şevik, Cengizhan Aktan, Feyzi Engin, Çevreden Sorumlu Belediye Başkanı Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilgili vatandaşlar katıldı. Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlık Teknisyeni Osman Coşkun’un sunumunda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Tesis bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun

Törende ilk konuşmayı Mehmet Özcan yaptı. Bölge için çok önemli olan tesisinin açılışına katılanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Özcan, şunları söyledi: “Ay yıldızlı bayrağın altında hepimize, alnımızın akıyla, huzur içerisinde bu gibi açılışlar yapmayı nasip etsin. 11 yıllık emeğin sonuna geldik. Keşan Belediyesi’ne gelen bir yazı ile Edirne; kuzey, orta ve güney olmak üzere 3’e ayrıldı. ÇED kriterlerine uygun katı atık bertaraf ve depolama tesisi alanları bulunması istendi. Ekiplerimizle 5 alternatif alan bulduk. 1 yıl sonra Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’ndan da yerimizin tescili geldi. 1/25.000’lik planlarda söz konusu alan, bölgenin katı atık bertaraf ve düzenli depolama alanı ilan edildi. 2006 yılında GÜNEKAB’ı kurduk Bakanlar Kurulu’nun onayıyla faaliyete başladık. Uzun süren bir emek sonucu bugünlere geldik. Hibe para arayışlarımız oldu. Geçmişte Edirne milletvekilleri olan; Recep Gürkan,  Kemal Değirmendereli ve Mehmet Müezzinoğlu, günün Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’dan randevu aldılar. 900 bin TL hibe para aldık. Bu tesis için toplamda Çevre Bakanlığı’ndan 2 milyon 400 bin TL hibe para aldık. Birliğimize; Keşan Belediyesi, İpsala Belediyesi ve Enez Belediyesi, belde belediyeleri ile İl Özel İdaresi vasıtasıyla kırsal kesimler de dahil oldu.”

Çevre bilincinin ülkemizde de geliştiğinin göstergesi olan tesisin faaliyete geçmesi nedeniyle çok mutlu olduğunu dile getiren Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra dere kenarlarına, tarlalara, ormana çöp atılmayacak. Bu konuda çok emeği olan birlikte çevre mevzuatlarını da öğrendiğimiz İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül’e çok teşekkür ediyorum. Edirne’de ilk katı atık ve bertaraf tesisini Güney Edirne faaliyete geçirdi. Tesisimiz yaklaşık 180 dönümlük bir alanda kurulu. 2 lot halinde bir planlama söz konusu. Tahmini çöp kapasite ömrü 20 yıl olacak. İçerisinde Edirne ilindeki 2. tıbbı atık sterilizasyon ünitesi de var. Bütün lisanslarını aldık. 6 milyon 500 bin TL yaklaşık maliyeti olan tesisimiz ÇEVKA tarafından yapıldı. Aynı firma şu anda 45 yıllık Keşan çöplüğünün rehabilitasyonunu da yapıyor. 2016’nın ağustos aylarında eski çöplüğümüzün rehabilitasyon çalışmaları tamamlamış olacak.”

Yaklaşık 1 yıl sonra tesise ön ayrıştırma ünitelerinin de ekleneceğini aktaran Mehmet Özcan, tesisin bölgeye hayırlı olmasını diledi ve konuşmasını şöyle tamamladı. “Çevrecilik budur. Trakya’da örnek bir çevre projesi hayata geçiyor. Çevre için yapılan her şeyi saygı ile anarım. Tesis bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.”

BİRCAN: Bu yatırımlar çocuklarımızın geleceği için

Özcan’ın ardından CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan mikrofona geldi. TBMM Çevre Komisyonu Üyesi olarak tesis nedeniyle gururlu olduğunu ve onur duyduğunu belirten Bircan, “Bu yatırımlar çocuklarımızın geleceği için. Dünya ile entegre oldukça çevrenin değerini görmeye başladık. Başarılı çalışmalarından ötürü Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB Başkanı Mehmet Özcan’ı kutluyorum.” dedi.

GAYTANCIOĞLU: Bu proje çevreyle dost insanca yaşamanın örneğidir

Bircan’ın ardından CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu kürsüye geldi. Sürdürülebilir kalkınmanın örnek bir projesinin açılışı için toplandıklarını bildiren Gaytancıoğlu, şöyle konuştu: “Bu tesisle çevre korunacak, üretim de devam edecek. Gelecek nesillere güzel, sağlıklı ve temiz bir çevre bırakmalıyız. Bu tesis de bunun için atılan önemli adımlardan. Çevreye duyarlı bir toplum yaratmak istiyorsak bu tür projeleri daha da çoğaltmalıyız. Tesiste çöpler düzenli şekilde depolanacak, koku ve görüntü kirliliği olmayacak. İşte bu, sürdürülebilir kalkınmadır. Bu proje çevreyle dost insanca yaşamanın örneğidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

ÖZDER: KATKI SUNAN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜRLER

Törende son konuşmayı Keşan Kaymakamı Nuri Özder yaptı. Tesisin sadece Keşan’a değil, çevre ilçe ve beldeler ile köylere hayırlı olmasını dileyen Özder, tesis için katkı sunan herkese çok teşekkür etti. Konuşmaların ardından, protokol üyeleri sahneye gelip butona basarak ilk çöpün alana dökülmesini başlatarak tesisin açılışını gerçekleştirmiş oldu. Törende daha sonra Emekli İmam Hatip Salim Akın’ın duaları eşliğinde kurban kesildi. Etkinlik, protokol üyeleri ve vatandaşların tesisi gezerek işleyiş hakkında yetkililerden bilgi alması ve pilav ayran ikramı ile sona erdi.