MURAT ARKAN

Boncuk balık ve kuş cenneti işletme çalışanı Selami Güneş, evde bakılan evcil kuş ve balıkların kışlık bakımlarının nasıl olması gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi. Güneş, evcil hayvanların insanların evlerinde iyi arkadaşları ve sessiz dostları olduğunu kaydederek, evcil hayvanların kışlık bakımlarının nasıl yapılması ve hangi yiyeceklerin verilmesi hakkında şunları söyledi: “Kanaryalar, yazdan nerede asılı ise orda kalması gerekiyor, kışı da orda geçirecek. Kuşlar sıcak odada tüy dökümüne girer. Kuşun bulunduğu yer değişiminde olası bir sıcaklık farkında tüy dökümü olur. Özellikle kış aylarında kuşlar için bit spreyi haftada iki sefer kuşun yüzüne, yem ve suyuna sıkılmadan kullanılması gerekiyor. Muhabbet kuşları sıcağı sever. Kışın, muhabbet kuşları ve kanaryaları cereyanda bırakmamamız gerekiyor. Cereyanda kalan kuş bundan hemen etkilenir ve ölür. Terkos suyunu muhabbet kuşuna verilmemeli. Vitaminlerinin de eksik edilmemesi de dikkat edilecek ayrı konulardan.”

KAYNATILMIŞ YUMURTA VERMEYİ UNUTMAYIN

Kuşlarda yumurta vermenin önemine değinen Güneş “Yumurtayı kuşlara vermede yaz kış ayrımı yoktur. Kuşlar içinde yumurtayı en çok seven muhabbet kuşudur. Haftada bir kaynatılmış yumurta verilebilir. Yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan kuşlar için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Kışın kuşlara verilebilecek diğer bir besin kaynağı da kuşlar için, meyveli yemdir. Özellikle kanaryalar balı çok sever. Bal kanaryalar için tercih edilebilir. Doğal darı ve meyveli krakerler de kuş sahipleri için ayrı bir seçenektir.” şeklinde konuştu.

BALIKLARIN SU ISILARI SABİT VE AKVARYUMUN DİP SUYU ÇEKİLMİŞ OLMALI

Balıkların su ısılarına ve su temizliğine dikkat edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Güneş, şöyle konuştu: “Balıkların özellikle kışın akvaryum sularının sabit ısıda olması gerekiyor. Akvaryumlar ne kadar oda içinde olsa da akvaryum içinde ısıtıcı olması gerekiyor. Bu balıklar soğuktan hemen etkilenirler. 15 günde bir akvaryumun dip suyunun çekilmesi gerekiyor. Sonrasında akvaryuma konulan suyun dinlenmiş su olması da dikkat edilmesi konularından birisi. Çeşmeden konulan direk terkos suyu, suyun da soğuk olmasından dolayı balıklar şoklanıp ölebilir. Akvaryum tuzunun atılması da gerekiyor. Burada en dikkat edilmesi konularında birisi de balıklara özelikle yem atmadan önce, el temizliğimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Kolonya, parfüm gibi sprey veya solüsyonlu malzemelerden elimize sürdükten sonra ve portakal ve mandalina gibi yediğimiz meyvelerden sonra elimizi kesinlikle yıkamamız lazım, balıklara eller yıkandıktan sonra yem atılması gerekiyor. Akvaryum balıkları çok narin canlılardır.”

AKVARYUM VE KUŞ KAFESLERİNİN TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Evde baktığımız evcil kuş ve balıkların bulundukları ortamlarının da temizliğine dikkat çeken Güneş sözlerini şu şekilde tamamladı: “Akvaryum ve kuş kafeslerinin yazın olduğu gibi kışında çok önemli, kuş ve balıkların bulundukları yerlerin temizliği yazın olduğu gibi kışında önemli.”