İpsala Kaymakamlığı Çeltik Komisyonu tarafından organize edilen “Çeltik Tavalarında Kerevit Üretimi” konulu toplantı dün İpsala Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar, İpsala Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Gürbüz, çeltik üreticileri ve tarım kuruluşları katıldı.

Saat 14.00’te başlayan toplantıda ilk olarak çeltik tarlalarında kerevit yetiştirilmesi ile ilgili bir sunum yapıldı. Sunumu gerçekleştiren Bişar, kerevit ve ekonomik değeri hakkında genel bir değerlendirmeden sonra dünyada çeltik tarlalarında kerevit üretimini anlattı.

Protein ve mineral değeri açısından çok zengin olan kerevitin dünyanın hemen her bölgesinde yetiştiğini anlatan Bişar, kerevit konusunda şu bilgileri verdi:

“Dünya kerevit üretiminin yarısı ABD’nin Louisiana eyaletinde bulunan çeltik tarlalarında yapılmaktadır. Bu ülkede bu yöntem uzun yıllardır uygulanmaktadır. Kullanılan yöntem, dönüşümlü yetiştiricilik sistemidir. Yani yaz aylarında çeltik hasadı, sonbahar-kış-ilkbahar aylarında ise kerevit hasadı yapılmaktadır. Kerevit üretimi için çeltik hasadından geriye kalan artıklar ile sulak ve düz bir arazi yeterlidir.

Kerevit, çeltik yetiştirmeye bir engel olmadığı gibi, çeltik üreticisinin önemli bir sorunu olan çeltik anızını yiyerek beslenmektedir. Kerevit canlı ya da işlenmiş olarak her mevsim alıcı buluyor. Canlı kerevitin kg fiyatı iç piyasada ortalama 10 TL olup, işlendiği takdirde kar marjı ikiye-üçe katlanabilmektedir. Avrupa ülkelerinde işlenmiş kerevit etinin kg fiyatı iç piyasada ortalama 100-150 TL fiyattan satılabilmektedir. Dönüm başına 50 ile 150 kg arasında canlı kerevit üretilebilmektedir.(Ortalama 90 kg)Ulusal verilerde Edirnemizde 360.000 dönüm çeltik tarlasından söz edilmektedir. Bunun yarısından aynı zamanda kerevit üretilse ekonomiye katkısını varın siz hesaplayın.

Amerika’da yaklaşık 700.000 dönüm çeltik arazisinde 50.000 tonun üzerinde kerevit yetiştirilmektedir. Ayrıca kalsiyum yönünden zengin olan kerevit kabuğu balık yemi sanayisinde kullanılabilmektedir. Kerevit doğası gereği organik beslenme ortamında yetişmektedir. Dolayısı ile organik çeltik üretimine kendiliğinden geçilmiş olunacaktır.

Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz, Üniversitemiz, kamu kurum kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üreticiler biraraya gelip sistematik bir çalışmayla 3-5 yıllık bir süreç sonunda Edirnemizin ihracat değerini sadece kerevit ile ikiye üçe katlayabilirler”

GÜRBÜZ: “ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ”

Toplantının sonunda katılımcılara teşekkür eden Mehmet Ali Gürbüz, İpsala’da çeltiğin dışında alternatif ürünlerin yeterince denenmediğini ifade etti. Çeltik üreticilerinin alternatif ürünleri mutlaka tanıması ve denemesi gerektiğinin altını çizen Gürbüz, “Üreticilerimiz üründe farklılaşmaya gitmelidir” şeklinde konuştu.