Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, 8 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2015 yılında yapılacak tarımsal desteklemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şen, “Destekleme miktarları çiftçiyi memnun etmese de nefes aldıracak” dedi.

BÖLGEMİZDE YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERİN DESTEKLEME RAKAMLARI DÜŞÜK

Bakanlar Kurulu'nun “2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Hasan Şen,  “Bu yıl mazot destekleme ödemleri için ortalama %5, gübre destekleme ödemeleri için de %10 artış sağlandığı görülüyor. Bazı ürünlerde destekleme ödemeleri düşük. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı baklagillere uygulanan destekleme ödemelerine baktığımızda bölgemizde yapılan hububat ve çeltik üretimi için verilen destekleme miktarı neredeyse sıfır düzeyinde. Bunlar üretici açısından pek memnun karşılanmıyor. Bazı ürünlerde %100 artış oldu. Teşvik amaçlı verilen destekler ama biz de Trakya’da Konya’da unun hammaddesi olan buğdayı üretiyoruz. Türkiye’nin çeltik üretiminin %54’ü bölgemizde gerçekleştiriliyor. Bu ürünlerdeki destekleme miktarları yıllardan beri aynı seviyelerde seyrediyor. Bu oranın bir nebze de olsa artmasını bekliyoruz.” dedi.

 SÖZLEŞMELİ EKİM MODELİ TEŞVİK EDİLİYOR

Sözleşmeli yağlık ayçiçeği, aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başına %50 artışla 15 TL ödeneceğini ifade eden Şen, şunları söyledi: “Trakya Birlik ve Doğa Gıda gibi kurumlarla sözleşme yapan çiftçilerimiz bu desteklemeden faydalanacak. Sözleşmeli ekim modeline yönlendiriliyor. Bu modelde alım garantisi mevcut. Üreticiler açısından teşvik niteliğinde olan olumlu bir uygulama. Aldığın ürünün değeri sözleşmeli ektiğinden 5-10 kuruş fazla oluyor. Bu da çiftçiler açısından olumlu bir yaklaşım.”

 ÇİFTÇİLER, DESTEKLEMELERİN BİR AN ÖNCE ÖDENMESİNİ BEKLİYOR

Desteklemelere enflasyon oranında bir artış yaşandığını dile getiren Hasan Şen,  “Destekleme miktarları çiftçiyi memnun etmese de nefes aldıracak. Üretici de desteklemelerin ödenmesini bekliyor. Ürettiklerinin karşılığında zamanında para alarak ihtiyacını görmek istiyor. Tohum, mazot, ilaç gibi giderlerini karşılamak istiyor” şeklinde konuştu.

TARLASINI KİM SATMAK İSTER?

Açıklamasının sonunda son günlerde gündemde olan Saros Körfezi kıyısındaki tarlaların satılması konusuna değinen Hasan Şen, “Kimsenin kimseye toprağını sat veya satma deme lüksü yok. Vatandaş toprağını mirası bölüşemediğinden, ekonomik yönden çıkış bulamayanlar veya çiftçilik mesleğini yapmayanlar tarlaları satar. Erikli Muhtarı da bu yöndeki uyarılara geç kalındığını söylemiş çok doğru bir söylem. Bu nedenlerin araştırılması gerekiyor. Tarlanın bir masrafı yoktur. Üretim yapmazsın kiraya verirsin bir gelir getirir. Yine üretime fayda sağlar. İnsanlar ev alıp kiraya veriyor bazı insanlar da arazi alarak kiraya veriyor” diye konuştu.