Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özdemir, Marmara Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürü Ramazan Özçelik, Kimya Mühendisi Ahmet Fidan ve Meteoroloji Mühendisi Barış Özdemir, dün,  Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Keşan Belediye Başkan Vekili Ercan Ersoylu ile görüşerek, Keşan’daki hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Saat 12.00 sıralarında Keşan Belediyesi’ne gelen heyeti Özcan makam odasında karşıladı.

Ziyaret hakkında bilgi veren İbrahim Özdemir, Keşan’daki hava kirliğini azaltmak amacıyla Keşan Belediye Başkanı ile görüştüklerini dile getirerek,  “Edirne genelinde en fazla hava kirliliği maalesef Keşan’da. Keşan’a 2 tane 15’er günlük süre zarfında görev yapmak üzere araçlar getirerek ilçedeki hava kirliliği konusunda net bilgiler edinmek istiyoruz. Ayrıca Keşan Belediye Başkanımızın Birlik Başkanlığını yaptığı GÜNEKAB’ın Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin çalışmalarının hızlı şekilde ilerlediğini biliyoruz. Bu çalışmaların nasıl gittiğini de inceleyeceğiz.”  dedi.

Özdemir, Keşan Belediyesi’nin çevre konusundaki hassasiyetinden ötürü çok mutlu olduklarının altını çizdi.

Daha sonra konuşan Özcan, Keşan’da yüksek basıncın olduğu rüzgarsız havalarda hava kirliliğinin kabul edilebilir düzeyin çok üstünde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu havayı hep birlikte soluyoruz. Her ne kadar bunun kesin çözümü doğalgaz olacaksa da o hayata geçene kadar da bekleyecek değiliz. Daha önce aldığımız tedbirler daha da sıkılaşacak. Ayrıca ölçümler daha sağlıklı şekilde yapılacak. Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz de konu hakkında çok hassas. Ellerindeki teknik imkanlarla bizlere yardımcı olacaklar. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum.  Keşan Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü denetim yetkisini 3 ay kadar önce aldı. Bu süre içerisinde hem kontrol noktalarımızda hem de apartmanların kalorifer kazanlarında denetimlerimizi sıkılaştırdık. Keşan Belediyesi olarak hava kirliliğinin önlenmesi için ciddi şekilde konunun üzerine gidiyoruz. Mümkün olduğu kadar yüksek basıncın olduğu rüzgarsız günlerde de hava kirliliğini en alt düzeye çekmek istiyoruz.”

Özcan, konuşmasının devamında Paşayiğit’teki Katık Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ve Toplu Konut Bölgesi’ndeki vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu hakkında da şunları söyledi: “Paşayiğit’teki tesisimizde çalışmalar hızla ilerliyor ve kısa zaman sonra tamamlanacak. Etrafındaki hizmet binalarının da yapımı ağustos ayını bulacak. Paşayiğit’teki tesisimizi ağustos ayında kullanmaya başlayacağız gibi görünüyor. 3 ay önce, 2011 yılında projesini çizdirdiğimiz Toplu Konut Bölgesi yakınlarındaki vahşi depolama sahasının rehabilitasyon projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettim. Bakanlığın proje üzerinde alanın hala kullanılması sebebiyle meydana gelen değişimleri de projeye ekleme istekleri oldu. Biz de bu nedenle projemizi güncelledik. Ben de son Ankara ziyaretimiz öncesi elimize geçen projeyle birlikte Ankara’ya gittim ve güncellenmiş rehabilitasyon projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili birimine teslim ettim. Projemizin kontrol edildikten sonra 12. ayda programa girmesi söz konusu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün de konu hakkındaki olumlu düşüncelerini gördüm.  Eğer rehabilitasyon projemiz de programa alınırsa Keşan o zaman çevre sorunlarının en büyüğünü halletmiş olacak. Edirne’ye de örnek olacağız. Çünkü katı atık tesislerinde çok öndeyiz. Şimdi sıra vahşi depolama sahasının rehabilitasyonuna geldi. Keşan Belediyesi olarak 2006-2008 yılları arasında 180 kilometre kanal şebekesi döşedik. Atık Su Arıtma Tesislerimizin inşaatına başlandı. Yaptıklarımızdan çevreci bir belediye olduğumuz anlaşılıyor. Doğalgaz Keşan’a geldiğinde hava kirliliğini de önlersek o zaman çevre açısından görülmesi gereken bir şehir olacağız.”

Ziyaret karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması ile devam etti.                                                                                                 

KAYMAKAMLIKTA,

HAVA KİRLİLİĞİ

GÖRÜŞÜLDÜ

Yine dün saat 13.30’da da Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özdemir, Marmara Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürü Ramazan Özçelik, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kimya Mühendisi Ahmet Fidan ve Meteoroloji Mühendisi Barış Özdemir, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yı makamında ziyaret etti.

Ziyarette, Keşan’da yoğun bir şekilde görülen hava kirliliği konusu görüşüldü. Hava kirliliğini önlemeye yönelik alınması gereken tedbirler ve çözüm yolları ele alındı.