“Hava kirliliği ve kanser” konulu panel yapıldı

Kural: “Halk sahip çıkarsa bu iş çözülür”

Bülent Saylam

Temiz Keşan Derneğinin düzenlediği “Hava Kirliği ve Kanser” konulu panel dün gerçekleştirildi.
Sevim Yenice Kültür Salonunda saat 13.00 sıralarında başlayan panele İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Yüksek Mühendis Orhan Kural, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Özel Keşan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Kemal Kef, Temiz Keşan Derneği Başkanı Tolga Mercan  konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü ise Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nehir Gergin yaptı.
Panele Keşan Kaymakamı Nuri Özder, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İlhan Saz, İlçe Jandarma Komutanı Mahir Sağlık, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, CHP Keşan İlçe Sekreteri Rıza Özzade, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Temiz Keşan Yönetim Kurulu Üyeleri Tarık Akan, Barış Hasan Serin, Cüneyt Yüksekdağ, Sevtap Engin, Özgür İnceoğlu ve öğrenciler katıldı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Gergin, panele katılan konukları 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasına davet etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Gergin, “Hava kirliği ve kanser” konulu panelde ilk sözü Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a verdi.



ÇEVRE GELECEK DEMEKTİR
Çevreye gösterdikleri duyarlılıktan dolayı Temiz Keşan Derneği’ne ve katılan konuklara teşekkür eden Başkan Özcan, hava kirliliği ve alınan önlemler ile bugüne nasıl gelindiği hakkında kısa bilgi verdi. Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Çevre gelecek demektir, ne kadar temiz çevreye sahip olursak geleceğimiz o kadar güzel olur ve kirli bir çevreye sahip olursak da o kadar geleceğimiz kötü olur. Nasıl geldik buralara ve bundan sonraki süreç nedir kısa bir bilgi vereceğim. Keşan’ın coğrafi konumundan dolayı ve karasal iklim olmasından dolayı ve ısınma maksatlı olarak bölge kömürümüzü kullanmamız nedeniyle her geçen yıl artan miktarlarda hava kirliğine tanık oluyoruz. Keşan’ın yüksek bir yerde olmasına rağmen özellikle yüksek basınç olduğu dönemlerde meteorolojik olarak biz inversiyon diyoruz. Bacalardan çıkan gazlar gökyüzüne doğru gittikten sonra tekrardan yere doğru indiği dönemleri çok sık yaşıyoruz. Rüzgarlı havalarda biraz rahatlıyoruz. Son 4 yıldır hava kirliliği ölçümlerinde rüzgar alan alanlarda bile havada kabul edilebilir sınırların çok üzerinde kükürt dioksitin olduğunu görüyoruz. Bu da canlı sağlığına çok zararlı olan bir durum. Peki, nereye kadar çekeğiz.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN BORU HATTINA BİR VANA BIRAKILDI
Başkan Özcan, belediye olarak 2005-2006 yılında doğal gaza başvurduklarını hatırlattıktan sonra bu talebin yerine getirilmesinin hemen gerçekleşmediğini ve bir süreç geçirdiklerini söyledi. Özcan, “2015 yılında Keşan’a doğal gaz getirilmesi ile ilgili olarak EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) nihai kararı aldı. 2005-2006 yılında Trakya’da doğal gaz döşeme işini Zorlu Grubu yaptı. 2005 yılında Kamu İhale Kanununda değişiklik yapıldı. Bir firma bir bölgede ilk aldığı ihale işi eğer ‘yakın yörede aynı iş ihale edilirse ihaleye girmeden aynı şartlarla yine o firma alabilir’ diye. Dolayısıyla Zorlu Grubunun yetki alanı genişletildi, bizim bölge de yetki alanı içine girdi. 4 ay önce de temelini attık. Türkiye-Yunanistan boru hattına bir vana bırakıldı. Burada o dönemin milletvekili Necdet Budak’ı da anmak isterim. Çıkış vanası Siğilli köyü yakınlarına bırakıldı. Bu hattan getirilmesi daha ekonomik olduğu için buradan bir vana bırakıldı. Neden böyle? Buradan geçen doğal gaz çok yüksek basınçlarda geçen bir doğal gaz. Bu yüksek basıncın düşürülmesi için basınç kırma ünitesi ve kokusuz bir gaz olduğu için güvenlik için gazın koku verilmesi gereklidir. Şanslı bir duruma gelmişiz vananın bırakılmasıyla.” şeklinde konuştu.
2017-2018 YILINDA TAM KAPASİTE İLE DOĞAL GAZI VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ
2014 Nisan’ında Bakanlar Kurulunun bir karar çıkardığını kaydeden Özcan, şunları söyledi: “Nüfusu 20 binin üzerindeki yerleşim birimleri doğal gaz gelsin talepleri olursa o ilin valiliği tarafından açılacak hesaba ne kadar elektrik abonesi varsa onun % 60’ı kadarının 335 TL’lik bir ücreti yatırması gerektiğini söylüyordu. İki kez denedik, olmadı ilkinde 35 kişi ikincisinde 75 kişi yatırdı. Daha sonra o dönemde Edirne Milletvekili ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ‘Katılım oranını % 15’lere düşürelim’ dedi. 32 bin elektrik abonesinin % 60’ının değil de % 15’inin yatırılması yani 4500 abonenin yatırılması gerekiyordu. Tüm Keşan olarak bu rakamın yatırılması için çalıştık ama 1600 rakamını zor yakaladık. Sonra 2015 Aralık ayında Belediye Meclisi olarak geri kalan abonenin ücretinin yatırılmasını taahhüt ettik ve mayıs ayında ilk kazmayı vurduk. Şimdi 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle yüklenici firma % 50’sini hedefliyor. Çok hızlı gidiyorlar. 3-4 ekip birden gidiyor bazen su borularımız patlıyor. Bu sene Atatürk stadyumunun etrafında sembolik olarak az bir yere doğal gaz verilecek. 2017-2018 yılında tam kapasite ile doğal gazı vermeye başlayacağız.”
Özcan, doğal gaz gelene kadar hava kirliliği yapan yerli kömür kullanımı için de belediye meclisi kararı aldıklarını ve bu yönde denetimlerini sürdürdükten sonra Çok Amaçlı Pazaryeri Projesi’nin dükkan ihalesine katılmak üzere panele katılanlardan izin isteyerek panelden ayrıldı.
Özcan’dan sonra Kemal Kef de hava kirliliği ve sonuçları ile ilgili olarak bir slayt sunumu yaparak alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.



DEMOKRASİ SORUMLULUKTUR

Kemal Kef’in ardından konuşmaya Orhan Kural devam etti. Geç geldiği için özür dileyen Kural, Keşan’a 5. gelişi olduğunu söyledi. Yusuf Çapraz’ın 30 yıllık dostu olduğunu ifade eden Kural, Çapraz’a Keşan’a verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti. En çok konferans verme rekorunu elinde bulundurduğu söyleyen Kural, gitmediği 4-5 ülke olduğunu kaydetti.  Kural, konuşmasına şöyle devam etti: “işler iyi gitmiyor. Aşırı tüketen bir toplum olduk. Demokrasi sorumluluktur. Vatandaşlık görevlerimizi yapmıyoruz. Temiz Keşan Derneği’ne teşekkür ederim. Defalarca organizasyon yaptılar. Panelden sonra çıkacağız kömür numunelerini alacağız ve tetkik ettirmek için üniversitemizin laboratuarına götüreceğiz. Buradaki bazı kömürlerin standartlara uymadıkları düşüncesindeler. Ben kömürü savunan bir insanım. Eğer numune alacağımız kömürleri satan insanlar söz verdikleri özellikleri taşımayan kömür satıyorlarsa bunların satışlarına müsaade edilmesin. Bunu hepimiz yapacağız. Gençler demokrasi halkın kendi kendini yönetmesidir. Yere tüküren bir insan görürseniz yere bir şey mi düşürdünüz mü diye sormanızı bekliyorum. Ben defalarca mahkemelere düştüm, saldırılara uğradım ama devam ettim. Bazı sözler var ‘Suya sabuna dokunmamak, böyle gelmiş böyle gidecek, her koyun kendi bacağından asılır, bana dokunmayan yılan, köprüye geçene kadar ayıya dayı demek lazım. Hepsi aptalca sözler. İşte böyle olursa hava kötü olur. Herkese dilekçe yazma özgürlüğünüz var. Yazdığınız zaman bir ay içinde cevap vermezlerse suçlu duruma düşerler. Eğer herkes hakkını arasaydı bu hava kirliliği olmazdı. Kimse bir şey yapmadığı sürece durum bu noktaya geliyor. Yarın yoktur bugün yarındır.”



HALK SAHİP ÇIKARSA BU İŞ ÇÖZÜLÜR
İstanbul’da çok büyük bir hava kirliliği yaşandığını ve kendisinin çözüm önerileri ile birlikte İstanbul’da hava kirliliğinin önüne geçtiklerini söyleyen Kural, “Keşan’da da aynı durum yaşanıyor. Duyduğum kadar Keşan’a da doğal gaz geliyormuş doğal gaz da gelse yine o da ufak da olsa zarar veriyor. Yakılan her şey doğaya zarar veriyor. Kömüre karşı değilim kömürün yanlış şekilde yakılmasına karşıyım. Kömür en önemli yakıt. Kömürü kullanmamız lazım. İstanbul’dan sonra Ankara ve diğer illerde de bu uygulamayla hava kirliliğinin önüne geçtik. Burada da başarılı olmamamız için bir neden yok. İstanbul’da bundan 25 yıl önce çok büyük bir hava kirliliği yaşandı. O zaman suçu kömürde bulduk. İstanbul’a dışarıdan standartlara uygun olmayan kömürler geliyordu. Bunun çaresini o zamanlar bulamadık. Sonra İl Mahalli Çevre Kurulunda çözümü bulduk. Kömürleri 20 kg’lik torbalara paketlemeyle hava kirliliği önlendi. Doğal gazın da İstanbul’a gelmesiyle İstanbul güzel temiz bir havaya kavuştu. Keşan’da da bu şekilde bir çözüm düşünülebilir. Halk sahip çıkarsa bu iş çözülür.



BU HAVA KİRLİLİĞİNİ ÇÖZMEK İSTİYORUZ
Son olarak sırasıyla Nehir Gergin ile Tolga Mercan konuştu.  Gergin, buraya özellikle öğrencileri davet ettiklerini özellikle hedef kitle olarak genç neslin olmasını istediklerini söyledi. Tolga Mercan,  paneli özetledikten sonra “Keşan’ı seven, çoluğu çocuğu Keşan’da oturan bir birey olarak bu sorunu kendine dert edinen insanlarla beraber el ele verip bu sorunu halletmek adına Temiz Keşan adında bir dernek kurduk. Bu dernek hiçbir çıkar düşünmeden sadece Keşan’ı düşünerek çoluğumuz çocuğumuz temiz bir Keşan’da yaşasın diye düşünen bir dernek. Kimseyle kavga ederek değil konuşarak anlaşarak bu hava kirliliğini çözmek istiyoruz.”
Toplantı Tolga Mercan’ın Türkiye’de kanserli hasta oranına dikkat çekmesi ve bu konu üzerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktarmasıyla sona erdi