Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanju Şapçı, dün yaptığı açıklamada, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Marmara Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü yetkililerinin hafta başında ilçemizi ziyareti sırasında yeniden gündeme gelen Keşan’ın hava kirliliği sorununa dair değerlendirmelerde bulundu. Şapçı,  bu sorunun Keşan’da yaşayan herkesin sorunu olduğunun da altını çizdi.

OCAK, ŞUBAT AYLARINDA HAVA KİRLİLİĞİ DAHA FAZLA

Bu kış kaloriferlerin yakılmasına başlanmadan önce Keşan Belediyesi ile birlikte kazan yakıcılara bir seminer verdiklerini hatırlatan Şapçı, şöyle konuştu: “Mart ayında ilçemizde çok fazla kirlilik yoktu. Ocak, Şubat aylarında hava karardığı zaman dışarıya çıkamıyorduk. Mart ayında alınan veriler hiçbir şey değil. Geride bıraktığımız Şubat, Ocak aylarında veriler çok çok daha kötü. Bölgemizde çıkan kömürün kükürt oranı çok yüksek. Yakma tekniğinde bu kömürlere kireç attığımız zaman, kükürt oranını bir miktar düşürüyoruz.”

KOAH HASTALIĞI ARTIŞ GÖSTERECEK  

Hava kirliliğinin Keşan’da yaşayan herkesin ortak sorunu olduğuna da değinen Şapçı,  “Bu gidişle bölgemizde KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalığı artış gösterecektir. Edirne’de onkoloji servisi en yoğun günlerini yaşamaktadır. Çoğu bölgemizden insanlar. Şu andaki hava kirliliği de buna maalesef etki etmekte. Bu yüzden dikkatli olmamız lazım.

EN KOLAY YOL BACA FİLTRELERİ

Bu yüzden öncelikle bacalarımıza filtre takmamız gerekmektedir. Hava kirliğinin önüne geçmemiz için şu anda en kolay yol baca filtreleri. Kazan başına 3-4 bin TL’lik bir maliyet getirir. 10 daireli bir apartmanda kişi başına 300-400 TL bir bedel düşer. Herkes buna yanaşmak istemiyor. Bazı vatandaşlar nasıl olsa doğal gaz gelecek ve hava kirliliği sorunu çözülecek diyor.

KEŞAN’A DOĞAL GAZ 5 YIL DAHA GELMEZ

Keşan’a doğal gaz gelmesi için bugün çalışmalara başlansa 5 yıl sürer. Doğalgaz gelmeden önce mutlaka yalıtımın yapılması lazım. Doğal gaz ucuz bir yakıt değil. Keşan’daki binaların çoğunda yalıtım yok. Bu hava kirliliğine de neden oluyor” dedi.

DOĞALGAZ SADECE MUTFAKLARDA KULLANILIR

“Keşan’da zaman zaman doğalgazın gelmesinden bahsediliyor. Bu pahalı bir enerji ve Keşan’da yaşayanların ekonomik gücü göze alındığında herkes evine alabilecek mi?” sorusuna Şapçı, şu cevabı verdi: “Doğalgaz geldikten sonra mecburi olmazsa kimse kullanmaz. Sadece mutfaklarda kullanılır.  Bu enerjiyi kullanabilmek için yalıtımın çok çok iyi olması gerekir. Önemli olan sıcaklığı dışarı kaçırmamak. Eski evlerde doğalgaz kullanırsak para yetiştiremeyiz. Maddi boyutu çok önemli”  

YAZ GELDİ DİYE BU SORUN UNUTULMAMALI

Keşan’da hava kirliliğinin önüne geçmek için her şeyden önce kaliteli kömürün yakılması gerektiğini dile getiren Tanju Şapçı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bölgemiz kömür cenneti ama kalite iyi değil. Ya bu kömürü zenginleştireceğiz, bunu yapamadığımız zaman baca filtreleri ile çıkan baca gazını yıkayarak filtre etmemiz lazım. Filtreden sonra suyu deşarj etmemiz lazım. Ayrı bir sistem kurmak lazım ki tüm apartmanlardan çıkan su orada toplansın. Yaz geldi diye bu sorunumuzu unutmamalıyız. Paşayiğit, Beyendik beldelerinden baktığımızda Keşan’a çöken sisi gözle görebiliriz. Bu konuda hepimiz üzerine düşeni yapmalı.”