Hayvancılık ve Et sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıların 3. Geçen Cumartesi günü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Sat 10.30 sıralarında başlayan toplantıya, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaya, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrihim Girgin, Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan, Edirne Ticaret Borsası Başkanı. Özay Öztürk, Susurluk Ticaret Borsası Başkanı Sefer Göçer, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Veteriner Hekim Nazan Türkarslan, Prof Dr. Cemal Sarıcan, büyük ve küçükbaş hayvan birliklerinin başkanları ve Trakya’nın değişik il ve ilçelerinden gelen sektör temsilcileri katıldı.

KAYMAZ:  “BU 3. TOPLANTIMIZ”

Toplantının açış konuşmasını yapan ve öncelikle tüm katılımcılara geldikleri için teşkekkür eden Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, bölgemizdeki et ve et sektörünün sorunlarına ilişkin toplantıların üçüncüsünün yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Edirne Merkez Ticaret Borsa’mız başta olmak üzere ilçelerle birlikte düzenlediğimiz bu toplantıların ilki ‘Hayvan Irkının Isllahı’ başlığı altında 24 Nisan 2014 tarihinde Uzunköprü’de, ikincisi de 6 Kasım 2014 tarihinde Edirne’de yapılmıştı. Çalıştayımızın final toplantısını bugün Keşan’da yapıyoruz. Bu çalıştaydan çıkacak sonuç bildirgelerini ülkemizdeki tarım politikalarını belirleyenlerin, yönetenlerin uzun ve orta vadeli yeni bir hayvancılık politikası oluşturması gerektiğine inanlardanız”

UZUN VE ORTA VADELİ POLİTİKA OLUŞTURULMALI

Oluşturulacak yeni hayvancılık politikalarının ilgililere en iyi şekilde anlatılması gerektiğini de kaydeden Kaymaz, “Ülkemizde hayvancılığa önem veren yetiştiriciler, ihracatçılar, sanayiciler ve yatırımcılar bu hayvancılık politikasını bilip ona göre hareket edip gelecekle ilgili planlamalarını ve hayvancılığın sorunlarına nasıl önlem alabileceklerini görebilecekleri kararlar alsınlar. İnşallah  düzenlediğimiz bu toplantılarda alacağımız kararlar da bu konuda yardımcı olur”  diye konuştu.

Kaymaz, çalıştaydan çıkan sonucun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hayvancılık Kurulu Başkanı da olan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük tarafından tüm kurul üyelerine, Tarım Bakanlığı’na iletileceğine ve bunun takipçisi olacağına inandığını da söyledi.

YÖRÜK: “ET VE SÜT ÜRETİMİNDE BİR DENGE OLMALI”

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük de konuşmasına son ayların basında ve televizyonlarda en çok yer alan konularının başında Türkiye’deki et üretiminin yetersizliği olduğuna dikkat çekti.  Et ve süt üretiminde belli bir dengenin sağlanması gerektiğini kaydeden Yörük,  şöyle konuştu: “Bu denge sağlanmadığı sürece bu konu bundan 50 yıl önceki söylemlerin tekrarından başka bir şey olmayacağı bilinmeyen bir denklem değildir.  Tarımsal ve hayvansal üretimde genel kural üreticinin ürettiği maldan para kazanmasıdır. Hayvansal ve tarımsal üretimde maliyetler çeşitli nedenlerle artmakta bu durum üretim dengesini alt-üst etmektedir.  Bunun en çarpıcı örneği et ve süt üretimindedir. Süt fiyatları üreticiyi tatmin etmediği için ineklerini kesime gönderip işletmesini kapatanların sayısı küçümsenecek boyutlarda değildir. Tarımın ekonomideki payına orantılı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsilcisinin olmaması, tarımsal sorunların temel çözümlerinin ortaya konulmamasının en önemli sebeplerinden biridir.”  

Yörük, konuşmasını şöyle tamamladı: “İnadına üretim, inadına plan. Bizim tek çaremiz üretmek olmalı. Başka alternatifleri düşünürsek yine başladığımız yere döneriz.”

Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerini ifade etmeleri ve çözüm önerilerini sunmaları ile devam etti.