Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Torba Yasa’yla borçların yeniden yapılandırılmasının esnafa olan yansıması, Yunanistan’dan gelen araçların Keşan sanayisinde tamir edilmesine izin verilmesi ve araçların kış bakımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Araçların kış bakımlarının sanayide canlılık yarattığını ifade eden Erkan, “Öncelikle araçların sadece kışın değil her zaman bakımlarının tam olması gerekiyor. Bilindiği üzere Trakya’da işini en iyi yapan ustalar Keşan’da. Araç sahipleri bunu bildikleri için gerekli bakımlarını Keşan sanayimizde yaptırıyorlar. Araç bakımları çok önemli. Sürücülerin asla bunu unutmaması gerekiyor. Çünkü insan yani hayat taşıyorsunuz. Şu an kış dönemine girdiğimiz için araçlarda ayrıca bir bakım yapılması tabii ki şart. Bunun öneminin tüm araç sahipleri biliyor. Kış bakımı için gelen vatandaşlarımıza sanayi esnafı olarak en kaliteli ve ücret olarak uygun hizmeti vermekteyiz. İşçilik ve parça bakımından da bir sıkıntımız yok.” dedi.

ESNAF ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Hüseyin Erkan, son çıkan Torba Yasa’yla borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili de konuşarak, şunları söyledi: “Yeni çıkan Torba Yasası bana göre boş çıktı. Bence insanların beklentilerine cevap veremedi. Örneğin benim 80 bin TL borcum var. Bunu yapılandırıyor, taksitlendiriyorlar. Ama adamın zaten ödeme gücü yok. Nasıl ödesin? Esnafın sicili temizlenerek kredi çekmesine imkan tanınsaydı belki daha farklı olurdu. Esnaf önünü göremiyor. Esnafa uzun vadeli kredi verilmediği sürece çözüm olacağını sanmıyorum.”

USTA YETİŞMİYOR

Bir ustanın kolay yetişmediğini ve uzun süreç gerektirdiğini dile getiren Erkan, “Artık özellikle sanayide bir usta kolay kolay yetişmiyor. Ustada aynı bir doktor gibidir. Aracın her yerini bilir. Neresinde arızası var, nasıl giderilir bunu bilir. Eskiden ayda 15-20 tane ustalık belgesi imzalardım. Şimdi bu sayı 3’e 5’e düştü. Maalesef arkadan gelen bir nesil yok. Bunun içinki bizim gibi esnafın elinden tutulması lazım. Esnaf tek başına bir çözüm bulamaz. Siyasilerimizden de bize destek olmalarını bekliyoruz. Sanayiye gelip, esnafı dolaşıp sıkıntılarımızı dinlemelerini istiyoruz. Bizim dertlerimizi meclise taşımalarını ve çözüm üretmelerini bekliyoruz. Ülkenin bel kemiği küçük esnaftır.” şeklinde konuştu.

ESNAFIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Hüseyin Erkan, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yurtdışından bölgeye gelen motorlu nakil vasıtaları, tarım makinaları, yedek parça tamiri ve bakımı ile ilgili Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile protokol imzalaması ile ilgili konuyu da değerlendirerek, şunları kaydetti: “Şu an bu konuyu tam detaylı olarak bilmiyorum. Ama esnafımız için çok önemli bir gelişme. Yunanistan’da daha yüksek ücretlere araçlar tamir edilirken Keşan’da bu rakam daha uygun hale gelecek. Hem esnaf hem de buraya gelecek olanlar bunun faydasını görecek. Ben bu konuyu daha önce defalarca dile getirdim. Bu sorun nedeniyle gümrüğe kadar gelip izin verilmediği için geri dönen mağdur olanları dile getirdim. Umarız bu protokolle artık bu sorunları aşarız.”