İbrahim Aldanmaz, “Müstahsilsiz semt pazarı olmaz” diyen Hasan Şen’e sert çıktı

 Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, dün yazılı bir açıklama yaparak, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’in semt pazarlarına müstahsil alınmamasına ilişkin yaptığı eleştiriye cevap verdi.

Açıklamasında, “Bu bölgede yerli mal çıktığı zaman müstahsilin hepsine yer verilir ve verilecektir” diyen Aldanmaz, Hasan Şen’e de çeşitli sorular yönelterek bunların cevabını beklediğini ifade etti.

İbrahim Aldanmaz’ın açıklaması şöyle:

DIŞARIDAN GELEN MALLAR HORMONLU GİBİ ALGILANIR

 “22 Nisan 2013 Günü Keşan yerel medyasındaki gazetelerde yayımlanan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’in (Müstahsilsiz Pazar olmaz) başlıklı yazısının ne anlama geldiğini ben bir oda başkanı ve vergi veren bir esnaf çok iyi anladım. Ya Keşan’da yaşayıp bizler gibi yıllarca bu halka evine götürdüğü sebze meyveyi sattığımız kişiler okuduysa ne anlama geldiğini düşünmek bile istemiyorum çünkü Başkan Hasan Şen’in haberinde dışarıdan gelen ürünler hormonlu gibi algılanır. (Antalya çiftçisine çalışalım) O bahsettiği Antalya-Mersin-Muğla çiftçisi değil  üreticisi bırakalım Türkiye’ yi dünyanın birçok yerine yapılan ihracat ile Türkiye Ekonomisine katkıda bulunuyor. Eğer oradaki üretici ile buradaki üreticiyi aynı kefeye koymaya kalkarsan büyük yanılgıya düşersin.

Sayın Başkan 5 ay önceye kadar odanda kaç üretici (Müstahsil) kayıtlı idi? Şimdi kaç tane oldu. Yeni kayıtlar yaparken ektiği yer var mı, yok mu diye sordunuz mu yoksa ver 30,00 TL alıp oda kayıt belgesi yaptınız mı? Semt pazarlarının kurulma aşamasında Keşan Ziraat Odası olarak sizlere herhangi bir konuda danışılmadığını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu söylüyorsunuz Sayın Başkan siz sebze üreticiler birliğine bu konuda bir şey sordunuz veya danıştınız mı? Bu soruyu sormak zorundaydınız çünkü o birlik sizin bu haberinizden rahatsız.

BİRİLERİ MAĞDUR OLSUN İSTEMEDİK

Yılmaz Karataşoğlu pazar yerinden sorumlu, kendisi de pazarcı esnafı ve kendi esnafının çıkarlarını düşünecektir” diyorsun. Hayır Başkan, bu düzenlemeler yapılırken ne belediye ne biz odalar (özellikle belediye başkanımız sayın Mehmet Özcan) bu işte birileri mağdur olsun diye çaba sarf etmedik bilakis ne kadar insan bu düzenlemeden daha fazla evine ekmek götürsün diye 5 aydır gece gündüz çalışıyoruz.

ŞU ANDA PAZARDA SATILAN MALLAR YERLİDİR

Sayın başkan vatandaş nereden yerli ürün alacak diye sormuşsun. Şu anda pazar yerlerinde satılan ürünler yerlidir (Türkiye’den) Edremit, Burhaniye gibi ismini yazmadığım birçok yer hepsi Türkiye sınırları içinde olan bir bölgenin üretim yerleridir. Fakat senin savunmaya niyet edip de tam anlamıyla (sebze üreticiler birliğine sormadan) savunmadığın konu şu: Evet Keşan Pazaryerinde senin savunmaya çalıştığın üreticiler yukarıda saydığım ve sayamadığım üretici bölgelerinden birkaç kurnaz getirdiği malları köyde bölüşerek Keşan halkına yerli mal diye satıyorlar. Bu bölgede yerli mal çıktığı zaman hepsine yer verilir ve verilecektir. Benim bildiğim anladığım kadarıyla üretici ve müstahsil pazarı el ürünleri yapımı olan çorap, çetik gibi ufak tefek çeyizlik işler olduğu, ev yapımı ve tarla üretimi fazla miktarda olmayan (Ticari anlamda dışarıdan alıp satma) kesik, kuru bakliyat, köy yumurtası (ama bizde yapıldığı şekil tüccardan yumurtayı alıp sepetin içindeki samana koyarak halkı kandırmak) taze soğan, taze sarımsak gibi ürünler satılan yerlerdir müstahsil pazarıdır. Eğer Başkanın anladığı müstahsil profili (vergi veren esnaf ile yılın 12 ayı rekabet eden müstahsil)  üretmediği malı satacaksa ben her konuda tartışmaya hazırım.

VERGİ OLMAZSA DEVLET OLMAZ

Sayın Başkan sen nasıl ki Ziraat Odası Başkanı olarak tarım ile ilgilenen kişilerin başkanı isen bizler de Esnaf Odası Başkanı olarak oda üyelerimizin yatırdığı aidatlardan oda başkan maaşı huzur hakları alıyoruz. Vergi olmazsa devlet olmaz. Kusura bakma vergili üyelerimizin haklarını korumak ve kollamak bizim de birinci vazifemizdir.”