Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri Mehmet Ali Yetim ve Erdinç Can, dün, yaptıkları açıklamada; İl Genel Meclisi’nin AK Partili üyesi Adnan Vural’ın kendilerine yönelttiği eleştirilere cevap verdi. İlk olarak söz alan Erdinç Can, “26 yıldır, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve üyesi olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nde aktif siyasetle uğraşıyorum” diyerek şöyle devam etti: “Birileri gibi çıkar ve iş takipçiliği için köylere gitmedim. Bu anlayışla siyaset yapmadım. Hiç parti değiştirmedim. 26 yıldan bu yana yapılan yerel, genel ve ara seçimlerde mensubu bulunduğum partimde bir nefer gibi çalıştım. Keşan’daki köyleri sayısını bilmediğim kadar çok gezdim. Keşan’ın her köyünde yıllardan beri süren akraba, dostluk ilişkilerim ve arkadaşlarım var. Partimiz üyeleri ve delegeleriyle her zaman görüşüyorum, Köylere giderken Adnan beye haber verecek değilim. 46 yıldır yaşadığım ve büyüdüğüm Keşan’da bana köyleri öğretmek Adnan beyin haddine düşmez. Bunu Keşan kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bilgiden yoksun Adnan bey arkadaşım; il genel meclisinde önergeler 2 şekilde olur: 1-Bölgemizin ekonomik, politik, ve siyasal gelişmeleriyle ilgili 2-Önergelerle. İl Özel İdaresi’nin yasal olarak yapmakla yükümlü olduğu ancak il genel meclisi üyelerinin komisyon çalışması yaptıktan sonra uygulanabilirliği ve bütçede karşılığı olan sorunlarla ilgili rapor sunulur ve karar alınır. Bugüne kadar komisyon üyelerinin hazırlamış olduğu ve il genel meclisine sunulan ve karar alınan hiç bir iş ve işlem havada askıda kalmamıştır. İl Özel İdaresi’nce yürürlüğe girip uygulamaya konulmuştur. Alınan kararlarla ilgili yapılamamış bir iş var mıdır? Buradan kendisine soruyorum. Bilmesine imkan yoktur. İl genel meclisine sadece gidip gelmekte ve fotoğraf çekilmektedir.”

VATANDAŞ, BU SÖYLEDİKLERİNE GÜLER GEÇER

Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne, partide ve aralarında konuşarak Mehmet Ali Yetim’i aday gösterdiklerini ifade eden Can, “Zamanı geldiğinde partim ve il genel meclisi arkadaşlarım uygun gördüğünde oraya da aday olmaktan mutluluk duyarım. Geçenlerde arkadaşımız köylerde sık sık kesilen elektriklerle ilgili yaptığı açıklamada TREPAŞ’ı eleştiriyor. TREPAŞ’ı özelleştiren kendi mensup olduğu partisi değil mi? Bu ülkenin enerji bakanı kim? TREPAŞ’a alınan kadrolar kendi kadroları, atanan bürokratlar yandaşları. Kendi yönettikleri kurumları kendileri eleştiriyor, pes valla... Yeri geldiğinde vatandaşın elektriğini ödemesi 1 gün gecikse kesen bu anlayıştır. Vatandaş, bu söylediklerine güler geçer. Basına çıkacağım diye komik duruma düşmek Adnan beyin her zaman yaptığı iştir. İşte bu anlayıştan dolayı köylerde ve Keşan’da yaşayan insanlar size oy vermiyorlar.” dedi.

Erdinç Can’dan sonra açıklama yapan, Edirne İl Genel Meclisi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) üyesi Mehmet Ali Yetim de Adnan Vural’ın eleştirilerine cevap verdi. Yetim, şunları belirtti:

“KÖYDES programı kapsamında, kaymakamlığın yaptığı projelerle, valinin başkanlığından ve çevredeki ilçe kaymakamlarının toplantısıyla ve meclis başkanının orada hazır bulunmasıyla, buradaki kaymakamlara projelerini sunuyorlar. Orada, hangi ilçeye ne kadar para gideceği bu paraların nerelerde kullanılacağını görüşülüyor. Sonra bunlar projelendiriliyor ve ilçelere o kadar para gidiyor. Geçen dönem bu üzerinde durduğumuz Sultanköy su içme gurubuyla ilgili, il genel meclis başkanı ve kaymakamımızın girişimiyle %30 özel idareye kalması gereken para Keşan’a getirildi. Bu da 204 bin TL gibi bir para. Abdülaziz beyin özel girişimi sonucu Keşan’a kazandırılmış oldu. Bu para dediğim gibi Sultanköy su gurubunda kullanılacaktı. Fakat seçimler geldiğinden dolayı AK Partililer yer altında bu yatırımın görülmeyeceğini düşünerek bunu taşa çevirdiler. Burada dediği taşların çıkış yeri valiliktir, kaymakamlığın yaptığı projedir. Haberimiz yok diye bir şey söz konusu değildir. Biz, Keşan’a KÖYDES’ten kaç para geldiğini biliyoruz. Bu para taşa döndürüldü ve orada kullanıldı. Daha çok oy alırız diye bunu yaptılar. Ama vatandaşlar buna çok bir itibar göstermedi ve yine oylarını vermedi; olay budur. Kırık mıcır olayında ise valiliğimizin özel idarenin taşlarla ilgili sözleşmesi var. Aynı şekilde belediyelerinde var. Kırık asfaltı şu anda asfaltı yapan şirket kullanamıyor. Kullanamadığı için bir yerlere vermek zorunda bunun için de özel idareye veriyor. Kara yollarının kırık mıcırı, birilerinden izin alınarak bir yerlere kullanılmıyor. Onun için özel idarenin yazdığı yazı Adnan’ın veya benim isteğim üzerime değildir. Özel idare bu kırık mıcırları alıyor ve köylerimize kullandırmak için protokol imzalıyorlar. Bunun bilip bilinmemesiyle alakası yoktur. Olayların bu şekilde çarpıtılmasının da alakası yok.”

HER KÖYÜN İL GENEL MECLİS ÜYESİYİM

Mehmet Ali Yetim açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Ben 45 tane köyün il genel meclis üyesiyim. ‘Sen kendi köyüne ne yaptın’; bunlar yakışıksız kelimelerdir. Geçen dönem Kozköy, Pazardere hattının stabilize yolunu yaptık. Bu dönemde Kozköy’ün girişinde 2.5 kilometre bir yolumuz var. Asfalt, onu da bu sene yapacağız. Ben her köy için il genel meclis üyesiyim. Kozköy’ü ayrı tutacak bir şey yok. Köylere göre bakmıyoruz, biz genel olarak bakıyoruz.”