SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında, Keşan TB Toplantı Salonu’nda başlayan ilk ürün satışına; Tarım ve Orman Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, S.S. 285 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Mehmet Ali Başak, Keşan TB Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile tüccarlar katıldı.

KAYMAZ: "BUĞDAYIN TESLİMİNDE VE SATIŞINDA BU ŞİFRE İLE BİRLİKTE İŞLEMLERİNİ TAKİP EDİYORLAR"

Satış öncesi söz alan Kaymaz, yılın ilk buğday ürününün salon satışına katılan herkese “Hoş geldiniz” diyerek, "Bu sene buğday alımları ile ilgili bölgemizde geçen yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yaptığı tesislerde farklı bir uygulama var. Keşan Ticaret Borsası bir önceki meclisten kalan işlerin devamı için Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketi'ne ortak oldu. Burada buğday alımlarında lisanslı depoya buğday ürünü gitmeden önce üreticimiz önce Keşan Ticaret Borsası'na gelmeden anlaşması yapılan 6 bankadan birine gidip yatırım hesabı açtırıyor. Yatırım hesabını açtırdıktan sonra ikametgâh senedini ve nüfus cüzdan fotokopisi ile birlikte Keşan Ticaret Borsası’na müracaat ediyor. Burada arkadaşlarımız kendilerine yardımcı oluyorlar. Sisteme girişini yapıyorlar, sistem kaydından sonra kendilerine verilen cep telefonlarına bir şifre geliyor. Bundan sonraki süreçte buğdayın tesliminde ve satışında bu şifre ile birlikte işlemlerini takip ediyorlar." dedi.

"ÜRETİCİMİZ O YILA AİT O BUĞDAY ÜRÜNÜ İLE İLGİLİ SÜBVANSİYONLU BİR KREDİ KULLANMADIYSA TESLİM ETMİŞ OLDUĞU ÜRÜNÜN YÜZDE 75’İNE KADAR 9 AY '0' VADELİ FAİZSİZ KREDİ KULLANABİLİYOR"

Çiftçilerin, ürünlerini TMO-TOBB LİDAŞ'a teslim ederken kayıt için bazı evrakları yanında bulundurması gerektiği bilgisini veren Necmi Kaymaz, "Çiftçi eğer gerçek kişi ise yatırım hesabı ve nüfus cüzdan fotokopisi ile birlikte TMO-TOBB LİDAŞ'a kayıt işlemini yaptırıyor. Ürünün sınıflandırma işlemi yapıldıktan sonra çiftçimiz eğer ki fiyatını uygun bulursa satışını yapabilir ya da kıymetli evrak durumuna geçen elektronik ürün senedini alıyor. Bundan sonraki süreçte üreticimizin o yıla ait o buğday ürünü ile ilgili sübvansiyonlu bir kredi kullanmadıysa teslim etmiş olduğu ürünün yüzde 75’ine kadar 9 ay '0' vadeli faizsiz kredi kullanabiliyor. Çiftçimiz, 3 gün sonra ya da 1 ay sonra ihtiyacı olduğu gün tekrar sisteme gelip ister TMO’ya ister sanayiciye, isterse tüccara ürünü satabilir." diye konuştu.

ŞEN: "ÜRÜNÜNE BAKAN, HİZMET EDEN KARŞILIĞINI ALACAK."

Daha sonra söz alan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, TMO yerine artık TMO-TOBB LİDAŞ'ın olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi; "Şu anda bize gelen bilgiler ve TMO-TOBB LİDAŞ'ın internet sitesinden aldığımız bilgilere göre bazı anlaşmalı bankalar olduğunu görüyoruz. Bu anlaşmalı bankalar; AK Bank, Deniz Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank ve Garanti Bankası. Bizim Keşan Ziraat Odası olarak çalıştığımız bazı bankalara da sorduk. 9 ay '0' faizli krediyi, borcu olmayan çiftçimize sadece Ziraat Bankası verecek. Çiftçilerimize bu hasat döneminin hayırlı bir şekilde devam etmesini diliyorum. Allah doğal afetlerden korusun. Şu anda görülen tarlada gördüğümüz veya biçilen yerde gördüğümüz ürün kaliteli. İnşallah bu şekilde devam eder. Ürününe bakan, hizmet eden karşılığını alacak. Lisanslı depoculuk zaten bu konuda çok hassas. İnşallah üreticiler için hayırlı olur."

2.50 TL'YE YAVAŞ TİCARET ALDI

Bu konuşmaların ardından salon satışına geçildi. Çiftçi Musa Aslan’ın Yeniceçiftlik Köyü mevkiinden getirdiği 1 ton ağırlığındaki buğday, salon satışı ile açık arttırmaya sunuldu. Keşan TB personeli Hüseyin Alpu tarafından, 1.35 TL'den açık arttırmaya sunulan; rutubet 10,9, hektolitre 78,8, glüten 28,4, indeks 95, protein 12,9, nişasta 60,6, selüloz 2,7, süne 1,3 değerlerine sahip ilk buğday ürünü, Yavaş Ticaret yetkilisi ve Keşan TB Meclis Katip Üyesi Tuncay Yavaş tarafından kilosu 2.50 TL’den satın alındı. Açık arttırmanın sonrasında, Keşan TB yönetimi tarafından, 50 litrelik mazot fişi ile günün anlam ve önemini belirten plaket Aslan’a takdim edildi. Hasan Şen ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri de üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla, her yıl olduğu gibi ilk ürün sahibine çeyrek altın hediye etti. Çiftçi Aslan, hasat ettiği tarlasından, dönüme yaklaşık 500 kg ortalama ürün elde ettiğini belirterek, hasadın tüm çiftçiler için hayırlı olmasını diledi.