Keşan Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Komiser Yardımcısı Bayram Aslan, dün yaptığı açıklamada hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğünü ve sürücülerin kış lastiklerini takmaları gerektiğini ifade ederek, bu konuda denetimlere başlandığını bildirdi.

GEREK GÖRÜLDÜĞÜNDE HUSUSİ OTOMOBİLLER DE DENETLENECEK

Kış lastiğinin; üzerinde ‘M+S’ işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenler bulunan lastik türü olduğunu dile getiren Aslan,Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilir. Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda kış lastiği denetimi yapılacak, gerekli görülmesi halinde hususi otomobiller üzerinde de denetimler yapılacaktır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir. Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında ‘M+S’ işareti, bununla birlikte kar tanesi veya sadece kar tanesi işareti aranacaktır. Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur. Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.” dedi.

İLK SEFERİNDE PARA, İKİNCİ SEFERDE TRAFİKTEN MEN CESASI

Bayram Aslan, uygulanacak ceza işlemleri hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Günlük 24 saat esasına dayanarak kış lastiği denetimleri yapılacağından, mevzuata aykırı olarak lastik kullanıldığı tespit edilenler 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1A Maddesi’nden bu yıl içerisinde 77 TL idari para cezası karar tutanağı tanzim edilecek, birinci sefer idari para cezası yazılanlara kışlık lastiği takması için 7 gün süre verilecek, ikinci seferde ise araç trafikten men edilecektir.”