Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hüseyin İnce, dün yaptığı açıklamada, Keşan Belediyesinden yer talep ettiklerini ancak taleplerinin “hukuka uygun olmadığı” sebebiyle kabul edilmediğini belirtti.
İnce, çiftçi malları kuruluşlarının 4081 sayılı yasa ile 1941 yılında resmi gazetede yayımlanarak halen yürürlükte olan bir kuruluş olduğunu söyleyerek, “Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları, halen köy ve belediyeliklerde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak Çiftçi Malları Kuruluşları geçen zaman içerisinde kenara itilmiş ve tabiri yerinde ise pasifize edilmiş bir şekilde zor şartlarda görev yapar duruma getirilmiştir. Çiftçi malları oluşumları köy ve belediyelik olan yerlerde o belde ve köyün sınırları dâhilinde etkili ve dikili alanları korumakla sorumlu olan ve yine bu doğrultuda oluşturulan bütçe imkânları ile zor şartlarda görev yapan kuruluşlardır. Son yıllarda bir de büyük çiftçi arazi sahiplerinin kendi arazilerini korumakla ilgili mevzuatı bahane ederek bütçe kısıtlanması da dikkate alındığında görev yapmak gün geçtikçe zorlaşmıştır. Çiftçi malları kuruluşları bağlı bulundukları köy ve belediyelerin sınırları dâhilinde ekili ve dikili alanlarını korumakla görevli bir kuruluş olduğunu hatırlatmak isteriz. Diğer bir ifade ile belediye; sınırları dâhilinde zabıta ile gerekli olan denetim ve kontrol görevini nasıl yapıyor ise çiftçi malları kuruluşu ile de o belediyenin ekili ve dikili alanlarını koruma görevini ifa etmektedir. Bu itibar iledir ki Çiftçi Malları bir anlamda belediyeye bağlı bir kurumdur.” diye konuştu.
ÖĞRENMENİN HAKKIMIZ OLDUĞUNU DA DÜŞÜNMEKTEYİZ
Düşünceleri doğrultusunda Keşan Belediyesinden bir yer talep ettiklerini ve bugüne kadar kendilerine herhangi bir yer tahsis edilmemesinin kendilerini üzdüğünü belirten İnce, “Belediyenin Ekim ayı toplantısının görüşüldüğü toplantının 5. maddesinde ifade edildiği gibi talebimiz ‘hukuka uygun olmadığı’ gerekçe gösterilerek oy birliği ile reddedilmiştir. Hatırlatmakta fayda gördüğümüz bir konuyu Keşan Belediye Meclisinin bilgilerine sunmak istiyoruz. Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığının geçmişte yıkılan o yerde hizmet verdiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. O gün hukuka uygun da bugün mü değil? Bu bir.
İki: Keşan Çiftçi Malları’nın kimin adına görev yaptığının hukuki olarak açıklanmasını yine o belediye meclisinden öğrenmenin hakkımız olduğunu da düşünmekteyiz.” dedi.