BÜLENT SAYLAM

İYİ BİR SEZON GEÇMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM

İpsala Ovası’nda ilk hasadın başladığının hatırlatan Koru, “Çeltik üreticimiz Hasan Yavaş kardeşimiz, ilk hasadı gerçekleştirdi. İlk hasadımızın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Allah, herkese bol tane bereketi versin. İnşallah, randıman ve fiyatta birleşerek, iyi bir sezon geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

“HASADIMIZ, 25 EYLÜL’DE ARTARAK DEVAM EDECEK”

“Çeltikte ilk hasatlar yapılıyor. İlk ürünlerde verim ne durumda? şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Koru, şunları söyledi: “İpsala’da birçok yerde hasatlar yapılmaya başlandı ve verimler normal düzeyde ama çok iyi düzeyde değil gibi duruyor. 1 yıl önceki verimlerden daha düşük verimler alındığını duyuyoruz. Ağustos ayında, gece ve gündüz arasındaki hava sıcaklıkları farkı ürünü olumsuz yönde etkiledi. Ama hasadın başında olduğumuz için verimler konusunda bir şey söylemek erken olur. Son zamanda, çeltik tarlalarında domuz zararı çok fazla oluyor. Bazı üreticiler, tarlaya erken şekilde girmek zorunda kalıyor. Üreticiler olarak, büyük emekler vererek üretim yapmaya çalışıyoruz. Artık, tarlalarda ne oluştuysa bunu elimize almaya çalışıyoruz. Tüm çabamız, iyi bir verim almaktır. Çeltikte, günü gelmeden biçime başlanmıyor. Günü gelmeden yapılan biçimler, kaliteyi bozuyor, verimini düşürüyor. Bir sürü sıkıntılar ortaya çıkıyor. İpsala Ovası’nda, hasadımız başladı ve 25 Eylül’de artarak devam edecektir.”

TMO’NUN AÇIKLADIĞI FİYATLAR DÜŞÜK

TMO tarafından çeltik fiyatlarının açıklandığını belirten Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik fiyatlarında, geçen yıla göre, yüzde 18 oranında artış yaşandı. Ancak, üreticinin girdi maliyetleri bu oranın çok üzerinde gerçekleşti. Luna cinsi çeltiğe 3 bin 200TL/Ton fiyat verildi. Ama verim ver randımanın ne olacağını bilmiyoruz. Fiyatlar, piyasa şartlara göre oluşmalı. TMO, fiyatı biraz daha yüksek açıklamış olsaydı, üreticinin yüzü gülecekti. Fiyatların en az 3 bin 500 TL/Ton olması gerekirdi. Çünkü girdi maliyetleri geçen yıla göre, çok fazla arttı. TMO’nun açıkladığı fiyatlar düşük. Geçen yılda, fiyatlar düşük kalmıştı ama piyasa daha sonra kendini toparlamıştı. Hasatla birlikte fiyatlarda kendisini inşallah toparlar. Yoksa, küçük üreticiler, ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Hatta, küçük üretici, ucuz pahalı demeden ürününü satıp, paraya çevirmeye çalışıyor. Dolayısıyla, zaman içerisinde üretimden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Ama yerli üretimin, pandemi döneminde ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bundan ötürü de, üreticinin üretimi sürdürebilmesi için daha fazla desteğin verilmesi gerekiyor.”