Yaklaşık 5 (Beş) aydır İlçemiz Beyendik Beldesi Beykent (TOKİ) mahallesinde ikamet ediyorum. Buraya yerleştiğimde ilk gözüme çarpan mahalledeki sokak hayvanlarının çokluğu oldu. Bu mahallede sokak hayvanlarının beslenmesini sağlayacak herhangi bir tesiste bulunmuyor. Fırın yok, lokanta yok, işler bir çarşısı yok. Sokak hayvanları bazı duyarlı mahalle sakinlerinin verdiği yiyecekler ile yaşamını devam ettirmeye çalışıyorlar. Zaman zaman aç kalan hayvanlar çocuklara ve mahalle sakinlerine saldırmaktadırlar.

Ancak sokak hayvanlarının en büyük dramı neredeyse tamamına yakınının uyuz olmasıdır. Birçok hayvanda uyuz hastalığı o kadar ilerlemiş ki hayvanlar tüysüz kalmış, aşırı kaşınmaktan dolayı kanamalar ve vücutta yaralar meydana gelmiştir.

Sokak hayvanları soğuk aylarda konutların bodrum katını barınak olarak kullanıyor, sıcak aylarda dışarıda ağaçların altına açtıkları oyuklarda yatıyorlar. Aynı alanı kullandıkları için uyuz etkeninin hayvandan hayvana geçişini kolaylaştırmaktadırlar. Ne yazık ki bu barınma alanlarının parazitlere karşı aşılanması mümkün değildir.

Bazen sosyal medyada izliyoruz. Ölüm ile burun buruna gelmiş hayvanlara insanlık ölmemiş dedirten yardım görüntülerini izliyoruz. Birbirlerine kenetlenerek kanalda mahsur kalmış köpeği kurtaranlar, Boynuzları tel örgülere sıkışmış geyiği kurtaranlar, denize attığımız plastiklere sarınmış kaplumbağayı kurtaranlar vs…

Beyendik Beykent mahallesindeki sokak hayvanlarına uzanacak bir yerel yönetim ya da kamu birimi yok mu? Şu yerel seçimlerin arefesinde “İnsanlık ölmemiş” diyebilecek miyiz? …