Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Sinop’a yapılmak istenen nükleer santralin inşaatı için Enerji Bakanlığının Japon Konsorsiyumuna 300 yandaş şirketten oluşan bir dayattığını belirtti.

CHP’li Bircan, Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer santrali yapacak Japon Konsorsiyumuna, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın yerli üretici için 300 firma bilgisi göndermesini bir soru önergesi ile Enerji Bakanı Berat Albayrak’a sundu.

Bircan önergesinde, santralin inşasını üstlenen GDF Suez, Mitsubishi ve Itochu firmalarının oluşturduğu Japon Konsorsiyumuna bakanlığın yerli üretici için 300 firmalık bir liste göndererek bu firmalar arasından seçim yapması istendiğini belirterek, Konsorsiyumun “Bakanlıkların oluşturduğu listedeki firmaları reddettiğini” ifade etti.

300 firmanın tamamen hükümete yakın yandaş firmalardan oluştuğunun altını çizen Bircan, “Hükümet hiçbir kriter gözetmeden 300 firma bilgisini Japonlarla paylaşmıştır ve bu şirketler arasından Türk ortağınızı seçin demiştir. Japonlar ise bu firmaları yeterli bulmayarak, bu şirketlere ait dosyayı bakanlığa iade etmiştir” dedi.

Bircan önergesinde,

“- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın listesi neye göre oluşturulmuştur?

- Bu listedeki 300 firma iktidara yakın firmalar mıdır?

- Bu 300 firma hangileridir?

- Japon Konsorsiyumu bu firmalarla çalışmayı neden reddetmiştir?” sorularını yöneltti.