21 Ekim Gazeteciler Bayramını kutlamak ve bölge sorunlarını değerlendirmek için dün basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacoğlu çeşitli açıklamalarda bulundu. 

Kahvaltılı toplantı, saat 10.00 sıralarında Coffee Table’da başladı. Toplantıya Keşan TSO yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO sekreteri Erdem Başak, Keşan TSO Basın Yayın Birimi Sorumlusu Gökhan Gürer ve gazeteciler katıldı. Helvacıoğlu öncelikle tüm gazetecilerin 21 Ekim Gazeteciler bayramını kutlayarak, bölgenin sorunları ile değerlendirmede bulundu.

FETÖ’nün askeri darbe girişimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Keşan TSO Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ”FETÖ’ye hizmet edenlerin bölgemizde yok kadar az olduğunu gördük. Bu bizim için sevindirici. İş dünyasını bu konuda duruşundan dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

FETÖ TESTİ YAPTIRDIK

Helvacıoğlu, odada FETÖ testi yaptırdıklarını ifade ederek, şunları söyledi: Ticaret odamızın meclis üyeleri ve personeli ile emniyet ve kaymakamlığa başvurduk. FETÖ testi yaptırdık. Dedik ki iş dünyasında, aramızda personel ve meclis üyelerimizde bu gruba mensup insan var mı? Bizim içimiz huzurlu olmalıydı. Böyle bir düşünce içinde olanlarla olmayalım düşüncesine meclis olarak karar verdik. Kaymakamlığa başvurduk ve temiz raporu aldık. Kurumumuzdan hiç kimsenin FETÖ denilen örgütle ilgisi olmadığını ortaya çıkardık. Bundan dolayı da gururluyuz.”

BİR AİLE, ÇOCUKLARIYLA BÜYÜR

Edirne’nin ilçeleri ile birlikte gelişeceğini dile getiren Mustafa Helvacıoğlu şunları kaydetti:“Keşan Edirne’nin en büyük ilçesi. Edirne ile olan ilişkisinde eksikler yaşanıyor. Keşan Edirne gözünde hak ettiği desteği alamıyor. Edirne kendini yalnız bırakıyor. Edirne’nin tek eksiği ilçelerinden kopuk olması. Edirne’de yaşayanlar inanç turizmini dile getiriyor. Keşan’da yaşayanlar Saros turizmini dile getiriyor. Oysa ikisi de Edirne’nin sorunu ama Edirne deyince hepsi akla gelmiyor. Keşan Edirne’den eşit destek almamalı. Yani Keşan’a verilen destek diğer ilçelerle aynı olmamalı. Keşan’dan başlayarak bunu ifade etmek istedim. Edirne büyüyecekse ilçeleri ile büyümeli. İpsala’sı ve Enez’i ile büyümeli. Bizi ihmal ediyor. Bir aile çocuklarıyla büyür. Edirne’nin de 8 evladı var, 8 ilçesi var.”

EDİRNE’NİN YÜKÜNÜ TAŞIYORUZ

Edirne’nin ilçelerinden enerji alamadığını dile getiren Helvacıoğlu, “Edirne, ilçelerinden hiç enerji alamıyor. Yani ilçelerinin elinden tutmuyor. Bizler İpsalalıyız diyoruz, Keşanlıyız diyoruz oysa biz Edirneliyiz demeliyiz. Bunun için de Edirne merkezde yaşayan büyüklerimizin ilçeleriyle yaşaması gerektiğine inanıyorum. Edirne ilçeleriyle koşmalı. Tüm projeler ve etkinlikler Edirne merkezli oluyor. Oysa kimse, ‘Edirne’de deniz var’ demiyor. Edirne’de tarih var Edirne’nin Keşan’ı, İpsala’sı, Gala’sı, Uzunköprü’sü, ciğeri, İpsala pirinci, Selimiye Camii, satır eti ve badem ezmesi var. Edirne bütün düşünmeli. Edirne iyiymiş gibi görünüyor. Edirne sadece geçmişin asaletini sergiliyor. Rehaveti ve yorgunluğu üzerinden atsınlar. Biz ilçeler olarak ilimizin elinden tutmaya hazırız. Keşan, İpsala ve Enez olarak Edirne’nin yükünü taşıyoruz.” dedi.

3 İLÇE KENETLENMİŞ DURUMDAYIZ

İlçelerin bütünlüğüne değinen Helvacıoğlu,“Keşan, Enez, İpsala yerel yönetim dâhil tüm dinamikler daha çok bir araya gelmeli. Çünkü biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak Keşan, Enez, İpsala bölgesinde yalnız kalıyoruz. Birbirimizle yaşayan 3 ilçeyiz. Tarım, ticaret, turizm, eğitim, sağlık başta olmak üzere birçok sektörde 3 ilçe birbirine girmiş durumdadır. İpsala’da tarlası var, Enez’de yazlığı var, Keşan’da evi var. Bu bütünlüğü verimliliğe dönüştüremiyoruz. Siyasilere, STK’lara ve bürokrasiye çok iş düşüyor. Kopuk yaşıyoruz. Oysa halkımız bütün yaşıyor” diye konuştu.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Projeler hakkında bilgi veren Mustafa Helvacıoğlu, “Hamzadere bölgesinin adını koyduk. Projeler ürettik. Bölgenin MR’ını çektik. TEPAV ile çalıştık. Kâğıt üzerinde bıraktık. Oysa geleceği tasarlamak, 2023’ü hazırlamak sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Görevimizi yapmaya mecburuz. Bu işler ticaret odaları ve borsaların işi değil. Birlikte hareket etmeliyiz. Keşan Ticaret Borsası, İpsala Ticaret Borsası ve Keşan Ticaret Odası bölgenin değil Türkiye’nin en örnek kurumları arasına girmektedir. 3 dönemdir birlikte çalışmanın onurunu yaşıyoruz. Türkiye’ye ve camiaya örnek olan yapımız var. O yüzdendir ki bütün kurumların da birliktelik içinde çalışmasını öneriyor ve çok istiyoruz” şeklinde konuştu.

5 YILDIZLI DÖNEM YAŞIYORUZ Keşan TSO hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Helvacıoğlu: “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası dünya standartlarında hizmet eden bir oda haline geldi. 5 yıldızlı dönem yaşıyoruz. Paris odası, Berlin odası gibi Avrupa ve dünyanın odaları kalitesinde belgeler aldık. Bizim 12 yıl içinde yaptıklarımızı şimdi birçok oda ve borsa yeni yeni yapmaya başladı. Vizyon koyduk. Büyük düşündük. Yarını öbür günü planlayıp, günlük düşünmedik. Odamızın ortak akıl ile yönetilen ender kurumlardan biri olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

BİZLER TAM GÖNÜLLÜ HİZMETKARIZ

Keşan TSO’nın yapısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Meclisin yaş ortalamasının 42 olması dinamik bir kurum olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’nin en genç odasıyız. Tecrübe, akıl ve bilgiyi birleştiriyoruz. Her zaman biz olduk. Ortaklık kültürünü geliştirdik. Odamızın önderliğinde büyük ortaklı şirketlerin kurulmasına vesile olduk. Trakya bir araya gelemez mantığını yıktık. Keşan’da Trakya’nın ezberini bozduk. Birçok dostumuz ve kamuoyu benim maaş aldığımı düşünüyor ya da öyle biliyor. Bunun için açıklama gereği duyuyorum. Bizler tam gönüllü hizmetkarız.

VİZYONEL VE PRESTİJLİ BİR BİNAMIZ OLDU

Keşan TSO binası hakkındaki eleştirilere cevap veren Helvacıoğlu,“Keşan Ticaret ve Sanayi Odası yeni binası tam zamanında ve tam yerinde en ekonomik şekilde yer değiştirdi. Biliyorsunuz ki çok eleştirildik. ‘Ne gerek var?’ dediler. Şimdi vizyonel ve prestijli bir binamız oldu. Pazaryeri olunca yeni piyasa o bölge oldu. Eski yerimizi kiraya verdik. Düşünebiliyor musunuz eski binamız hukuk ofisi olacak kadar küçük kalmış. Demek ki doğru düşünmüşüz ve binamızı değiştirme kararı almışız. Yeni binamız 2 milyon 500 bin liraya mal oldu. Bugünlere kalsaydık maliyetimiz daha büyük olurdu. Geçen dönem meclisimize teşekkür ederim çok emek verdiler” şeklinde konuştu.

PİYASALAR BOZULUNCA ÖNCE BİZ TİCARET YAPANLARIN GEMİSİ BATIYOR

Efes Ticaret Merkezi hakkında konuşan Mustafa Helvacıoğlu, şunları kayıt düştü: “Odamızın en büyük projelerinden biri efes ticaret merkezi idi. Yapılmasında önderlik eden odamız şimdi ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdi. Hem prim yaptı hem ihtiyaç karşıladı. Keşan’daki Efes Ticaret Merkezi’nin işleyişi ile isabetli bir yatırım olduğu anlaşıldı. Keşan ve bölgesine hizmet eden odada hiçbir zaman ayrı ayrı düşünmedik. Oy verilsin verilmesin dengeleri korumaya çalıştık. 3 dönemdir bizimle yarışa girenler ve rakip olanlarla seçim sonrası hep barışık yaşadık. Ekmek davasında rakip olunmaz. İdeolojimizin üretmek ve çalışmak olduğunu bildiğimiz için seçimlerden sonra yarış bitmiştir. Hepimiz aynı gemide yaşıyoruz. Piyasalar bozulunca önce biz ticaret yapanların gemisi batıyor. O yüzden iç kavgalarımız bize ve bölgemize yarar getirmez.”

AK PARTİ BİR TIK ÖNDE GÖRÜNÜYOR

 Keşan’daki siyasilere tavsiyelerde bulunan Helvacıoğlu, “Keşan siyaseti son yıllarda iyi görünüyor. Hüseyin Boyalık kardeşimiz ile AK Parti bir tık önde görünüyor. Katılımcı siyaset yapmaya çalışıyor. Ancak Ankara ziyaretlerimiz sıklaşmalı.” şeklinde konuştu.

CHP İLÇE TEŞKİLATI BİRAZ DAHA PAYLAŞMAYA ÖZEN GÖSTERMELİ

Yerel iktidar sahibi olmasına rağmen bütün yükün belediyede ve belediye başkanında olduğunu bildiren Mustafa Helvacıoğlu, “CHP ilçe teşkilatı biraz daha paylaşmaya özen göstermeli. Biz STK’larla daha çok bir araya gelmeli. Siyaset, bürokrasi, STK gücümüzü birleştirirsek Keşan pasaportla girilecek kadar kıymetli olur.” dedi.           

KEŞAN ENERJİSİNİ BİRLEŞTİRMİYOR

Kurumların ortak çalışması konusunda açıklama yapan Helvacıoğlu: “Her kurum kendi adına o kadar başarılı ki Trakya’nın en başarılı kurumları Keşan’da. Ancak birliktelik azaldı. Ortak akıl yok. Enerjimizi birleştiremezsek büyümeyi de geciktiririz.”

SON 10 YILDIR SAROS’DA EKONOMİ YENİLENDİ

Saros Körfezi konusunda Keşan TSO’nın günah keçisi olduğunu belirten Mustafa Helvacıoğlu, “Kalabalığın ve diğer kurumların eksiklikleri bize mal oluyor. Oysa biz görevimizi yapıyoruz. Son 10 yıldır Saros’da ekonomi yenilendi. Esnaf ve üyelerimiz para kazanır hale geldi. Bize düşen görevi en iyi şekilde yaptığımıza inanıyoruz. Odamızın Saros ile yaptığı her iş yüzde 90 memnuniyet ile karşılandı. Saros, haritada Edirne’nin denizi olarak geçse de Edirne Saros’a sahip çıkmıyor. Ekonomide tarımdan sonra ikinci sırada yer alan Saroz Körfezi’ne daha çok önem verirsek ekonominin can damarı olmaya aday olur.” diye konuştu.

40 YILDIR AYNIYIZ

Keşan çarşının yoğunluğuna da değinen Helvacıoğlu, şunları kaydetti:“Keşan Trakya’nın en avantajlı geçiş noktası. 4 tarafı yol olan başka nokta yok. Böyle önemli bir geçiş noktasını daha iyi değerlendiremiyoruz. Daha cesaretli olmalıyız ve yatırımlarımızı arttırmalıyız.

Şehir içi çok sıkıştı. Trafik, otopark, yayalaşma şehir içi ekonomisini zorluyor. Yabancı gelemiyor. Araç sayısı arttı. Keşan içi büyüdü. Ama değişiklik hiç yok. 40 yıldır aynıyız.

CADDE MAĞAZACILIĞINI GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

Pazaryeri projesi ile görüşlerini aktaran Mustafa Helvacıoğlu: “Pazaryeri öne sürüldü. ‘Otopark açılsın’ denildi ve zaman aleyhimize geçti. Önümüze bakmalıyız. Çarşıyı en kısa sürede ve en hızlı şekilde makyaj yaparak cadde mağazacılığını geliştirmemiz gerekiyor. Ancak son yıllarda çarşı ekonomisi kendi çalıp kendi oynuyor. Sayın Belediye Başkanımızla görüşmemize rağmen bazı şeylerin gecikmesi Keşan ekonomisine zarar verdi. Artık bu dakikadan itibaren çarşının iyileştirilmesi açısından bir bahane kalmadı. Belediye başta olmak üzere bizlerin de yardımcı olması şartıyla Keşan’ı daha iyi yerlere taşımalıyız” dedi.

KABUĞUMA SIĞAMIYORUM

Keşan halkının ve kamuoyunun merak ettiği bir diğer konuyu da aydınlatan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Siyasetçi kadar meşgulüz. Doğduğum yere hizmet etmek borcumdur diye düşünüyorum. Ben aslında siyaseti de hizmet olarak görüyorum. Siyaset yapmak isterim, istiyorum da. En iyi şekilde yapacağıma da inanıyorum. Projelerle yatıp kalkan bir karakterim var. Ticaret odasında da yetkilerim küçük geliyor. Kabuğuma sığamıyorum. Siyasetle enerjimi boşaltırım diye düşünüyorum. Bu siyaset yapacağım anlamına gelmiyor. Ailemle ve işimle görüşmeden bunu revize etmeyeceğim. Siyaset yapabilir miyim, bunu zaman gösterecek.”