AYGÜL KONAR

Erikli Sahili’nde 6 parsel alan, Danişment ve Yayla Sahilleri ile Mecidiye Köyü’ne bağlı İtalyan Koyu, Enez’de Gaziömerbey Mahallesi’nde kıyı kesiminde yer alan 3 parsel alan, Sultaniçe ve Vakıf Sahillerindeki kıyı kesimi alanlarında özel ticari işletmeler kurulacağı, buna göre, Saros kumsallarında toplam 127 bin 464,32 metrekareyi kapsayan 14 ayrı kıyı alanı kiralanarak ticari alan haline getirilecek,

Keşan sahil kıyılarında 55 bin 363,88 metrekare kumsal alan, Enez sahillerinde ise 72 bin 100,44 m2 kumsal alan kiraya verileceği belirtilmişti.

Dün, Edirne Çevre Koruma Vakfı tarafından, Edirne’de Devecihan Kültür Merkezi’nde ihaleler gerçekleştirilirken, Saros sahillerinin kiralanması ihalesinde çevreci gruplar ve STK’lar Komisyon Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verildi.

Trakya Platformu ve Keşan Kent Konseyi adına, ihalenin iptal edilmesi yönünde, Edirne İli Çevre Koruma Vakfı Ticari İşletmesi Müdürlüğü İhale Komisyonu Başkanlığı’na dilekçeler teslim edildi.

KUMSALLARIMIZI TİCARİ FAALİYETE AÇMAK KAMU YARARINA AYKIRIDIR”

Trakya Platformu Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ihalelerin tümünün iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 14 ayrı kiralama için yapılan ilanlarda ihale ile kiralanacak DHTA (Devletin Hükmü ve Tasarrufu Altındaki) alanlarının Vaziyet Planları bulunmamaktadır. İhale dosyası, ihale dökümanları ve ihale ilanı mevzuata, usul ve hukuka açıkça aykırıdır. Bu ihale işlemleri İhale Mevzuatına da Tabiat Varlıkları Ve Doğal SİT Alanları İle Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelikteki 8, 9, 17, 18, 19, 20. maddelerine de açıkça aykırıdır. Yönetmeliğin 8. Maddesine göre ‘İhale konusu işlerin her türlü özelliğini gösteren şartname ve varsa ekleri Ek-6’da belirtilen forma uygun olarak İdarece hazırlanır.’ Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerin krokisi, koordinatları gösterilmesi zorunludur. Yönetmeliğin 20.maddesine göre 17’nci ve 18’inci maddelere uygun olmayan ilanlar geçersizdir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Doğal SİT alanları mevzuatı SİT Alanlarının korunmasını zorunlu kılmaktadır. Kiralama vakfınızın kuruluş amacı olan Çevre Koruma amacına da açıkça aykırıdır. Halk olarak serbestçe kullandığımız kıyılarımızın, kumsallarımızın ticari faaliyete açmak kamu yararına aykırıdır. Anayasanın 43. maddesine göre sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilmelidir.”