SONGÜL KONAR

Dün, saat 13.00 sıralarında TSO Konferans Salonu’nda başlayan toplantıya; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Erdek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurdan Altay Güngör, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin, kadın girişimciler ve davetliler katıldı.

GÜNAY: “KADIN KOOPERATİFLERİNİN ÖNÜ AÇILACAK”

Toplantıda ilk olarak söz alan Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Günay, şunları söyledi: Kadın elinin güçlenmesi önemli mi? Peki neden önemli? Kadın eli nasıl güçlenecek? Kadın kooperatiflerinin Keşan’da kurulması ve yaygınlaştırılması en büyük temennimiz. Tüm bunlar doğrultusunda, Keşan Gıda İhtisas OSB’nin de resmiyete kavuşması konusunda söz alınması da bizleri ayrıca mutlu etmiştir.

Bu kapsamda emeği geçen herkese ve her kuruma minnetlerimizi sunarak teşekkür ediyoruz.

Bu adımın bölgede, ticareti ve ekonomiyi güçlendireceğini düşünüyorum. Bu vesileyle, bölgedeki ticaret ve ekonomi güçlenirken, kadın girişimcilerimiz ile birlikte kadın kooperatiflerinin de önü açılacak. Emeğin değeri o zaman artacak. İşte o zaman biz bu salonda çok daha farklı şeyleri konuşuyor olacağız. Kadın emeğinin değerlenmesi, bölgenin ve ülkenin ilerlemesi için bizler bir ve birlik olmak zorundayız. Bazı bölgelere gittiğimizde, o bölgedeki kadın kooperatiflerinin bölgesine ne kadar değer kattığını imrenerek izliyorum. Keşan böyle olmaya çok müsait, neden olmasın… Mesela Isparta’nın lavanta köyü… Her yıl bir öncekine göre daha da fazla turist alıyor. Bölgeye turist gelmesi demek bölgeye para gelmesi demek. Bazı evlerde pansiyonculuk yapılıyor, lavanta tarlalarında dış mekân çekimleri oluyor, kurulan atölyelerde nikah şekerleri, sabunlar bölgede yaşayan kadınlar tarafından yapılıyor, bunlar hep bölgeye artı değer katıyor. Çamlıca’da bir arkadaşımız kendi imkânları ve çabalarıyla bir marka yaratarak, köyde bir ivme başlattı. Bu da bize bir cesaret verdi buda bize bir çıkış noktası olacak.  Tüm bunlara baktığımızda, kadını elini güçlendirirsek, bir insanın, bir ailenin, bir bölgenin ve ülkenin nasıl güçleneceğini herkese gösterebiliriz. Son dönemde gündem de olan, Gülse Birsel’in de dediği gibi, “yıkılmayan, ayakta kalabilen kadınlar” olduğumuzu herkese teker teker göstereceğiz. Bunun nasıl yapılacağını da bize, bu yolda emek harcamış kişiler olan; Sevtap Hanım, Nurdan Hanım, Özlem Hanım ve Elmas Hanım anlatacaklar. Ben şimdiden kendilerine teşekkür ederek, bu toplantıyı çok önemsiyorum ve bölgemizde daha da güzel şeylerin başlangıcı olacağına inanıyorum.”

ŞAPÇI: “TÜRK KADINI ÇALIŞKANLIĞI, AZMİ VE BAŞARILARIYLA ANILMAKTADIR”

Daha sonra söz alan Şapçı da “Öncelikle dün kutladığımız 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü vesilesiyle, Ulu Önder Atatürk’ün Türk Kadınına verdiği değer ve çoğu gelişmiş ülkeden evvel kadın haklarını kazanan siz değerli Türk Kadınlarını tebrik ederim.

Tarihimizin her anında ve her alanında, Türk Kadını çalışkanlığı, azmi ve başarılarıyla anılmaktadır.  Nice zorlukları aşarak, alnının akıyla hedeflerine eksiksiz bir şekilde ulaşmışlardır. Günümüzde, yaratıcılıkları, farklı bakış açıları, üretkenlikleri ve birliktelikleriyle her zorluğun üstesinden gelen kadınlarımız, ekonomimizin en önemli karakterleridir. Bugün, aramızda bulunan sayın katılımcılarımız, sizlerle, “Kadın Eli” başlığı altında kendi yaşadıkları deneyimlerini, problem çözüm yollarını ve başarı hikâyelerini her yönü ile paylaşacaklardır. Değerli katılımcılarımıza, bizlerle oldukları için tekrar teşekkür ederek, kadınların hayatın her alanında daha da güçlü bir şekilde yer alması dileğiyle mikrofonu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarihinde ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan Sayın Sevtap Engin’e devir ediyorum.” şeklinde konuştu.

ENGİN: “TRAKYA OLARAK, EDİRNE OLARAK TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE GÖZÜKÜYORUZ”

İsmail Şapçı’dan sonra söz alan Engin ise şöyle dedi: “Hayat boyu öğrenme denilen kavramın güzel bir örneğiyiz. Burada her koltukta oturan iş insanının anlatabilecek bir hikayesi var ve bu hikayeyi de bütün güçlüklere rağmen büyütmenin derdinde. Trakya olarak, Edirne olarak Türkiye ortalamasının üstünde gözüküyoruz. Kendimizi iyi hissedebileceğimiz bir oran var, yeterli mi hayır değil? Bunu değiştirmek için buradayız.”

Toplantı konuşmaların ardından sona erdi.

Ayrıca, Almanya ve Yunanistan’a spor giysileri ihraç eden Kadın Girişimci Necla Dev, toplantı öncesinde stant açtı.