Geçen hafta TBMM’de kabul edilen cinsel istismar cezalarına erteleme düzenlemesiyle yeniden tartışılan genç yaşta evlilikler konusunda Yeni Mescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, değerlendirmelerde bulundu.
DAMAT OLACAK ÇOCUĞA DA CEZA VERİYORLAR
Bölgemizdeki erken evliliklerin yıllardan beri var olduğunu söyleyen Kantar, “Bu Türkiye’nin her yerinde oluyor. Trakya bölgesinin bir kısmı diyebiliriz. Ama bizim buradaki farklı. Buradaki erken evlilikler yıllardan beri var. Ben kendi şahsım da erken evlilik yaptım. Burada 15-16 yaşında kız olduğu zaman çocukta sevgilisi ise onlar anneye babaya ceza gelip gelmeyeceğini düşünmeyip evlenmeler olurdu. Bundan sonra genç yaşta evlenen bir kız hemen anında hamilelik önlemi alınmadığı için hamile kalıyor. İş adli makamlara gidiyor. Adli makamlarda eğer anne baba razı ise her iki tarafın da anne babalarına ceza verilmekte. Damat olacak çocuğa da ceza veriyorlar.”  dedi.
13 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN KENDİ İSTEĞİNDEN NE OLUR?
Trakya dışında bu tür olayların daha sık görüldüğünü aktaran Kantar, şunları söyledi: “Nikâh kıyılıyor. Nikâhtan sonra çoluk çocuğa karışıyor. Ondan sonra ceza patlıyor. Arkadan babaya ceza patlıyor. Arkasından diğer babaya ceza patlıyor. Burada ben kendi bölgem adına söyleyecek olursam cinsel istismar alanına girmiyor. Neden girmiyor? Bu bizde biraz da adet haline gelmiş bir durum. 17 veya 18 yaşında evlenebiliyorlar. Bunlara gelecek af’a ben karşı değilim. Ama bu arada Trakya dışında başka yerlerde kız 13 yaşında, adam 60 yaşında. Parayı basıp alıyor. Kendi isteğiyle diyor. 13 yaşındaki çocuğun kendi isteğinden ne olur?”
MAHALLEMİZİN EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK DEĞİL
Bu tür evliliklerin eğitim seviyesinin düşük olduğu kesimlerde görüldüğünü söyleyen Yeni Mescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar, “Sosyal medyada takip ettiğim bir konu vardı. İlahiyatçılar açıklama yaptı. 3 yaşında tesettür 6 yaşında evlilik dedi. Diğeri de çıktı 9 yaşında bir kızın evlenmesi normaldir dedi. Zaten geneline bakarsanız bu tür küçük yaşta evlilik olan yerler, çoğunlukla eğitim seviyesinin düşük olduğu yerler. Bizim mahallemizi eğitim seviyesi düşük olarak kabul etmiyorum. Neden kabul etmiyorum? Bizim kenar mahallelere ait 4 tane okulumuz var. 4 okulda bizim sınıflarımız en az 35-40 kişilik oluyor. Her yıl 4 okuldan toplam 150’ye yakın öğrenci mezun oluyor. Bu konunun da ben 8 yıldan beri tam teşekküllü üzerine duruyorum. Bu ne demektir? Mahallemizde veya eğitim seviyesi düşük diye tabir ettiğimiz kenar mahallelerde 1000’in üzerinde 8 yıllık eğitim almış gencimiz var. Yaklaşık 150 tane liseyi bitirmiş gencimiz var. Aynı zamanda yaklaşık olarak 15 tane 4 yıllık ve 2 yıllık olmak üzere üniversite okumuş gencimiz var. Ama bazı bölgelerde bu böyle değil. Eğitim seviyesinin düşük olduğu yerlerde 12 veya 13 yaşındaki kızlar babaları tarafından ağır baskı kurularak başlık parası karşılığında kendinden 20 yaş büyük insanlarla evlendiriliyor. Kız çocuğu istemediği zamanda da infaz edildiğini her yerde görüyoruz.” şeklinde konuştu.