SONGÜL KONAR

4 Mayıs 2019 Cumartesi günü, saat 13.15 sıralarında başlayan toplantıya, Keşan Kent Konseyi üyeleri katıldı. Basın açıklamasında, “FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi” için çıkan ‘olumlu’ kararına gerekli itirazların yapılacağı belirtildi. Basın açıklaması, Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz tarafından yapıldı. Açıklamasına, bugüne kadar devam eden süreçte ne gibi sıkıntılar yaşandığını anlatarak başlayan Karagöz, şunları söyledi: “Gerçekleştirilmek istenen proje için binin üzerinde insan tepki gösterdi. Yetkililer geri çekildi. Devamında da çok iyi bir mücadele verildi ve 43 bin ıslak imza toplandı. Bu 43 bin ıslak imza Ankara’ya gönderildi. İmzalar elimizde arşivli ve bunları kullanacağız. 2 Ekim ÇED Halkın Katılımı Toplantısı burada yapılmak istendi. Yine yapamadılar. İmzalar dilekçeler alınmak istenmedi. Ama biz yine de gönderdik. İtiraz dilekçeleri için kampanya örgütlendi. Bütün Trakya’da itiraz dilekçelerini topladık. Dilekçelerimiz işleve konmuş. Bunların sonucunda inceleme, değerlendirme komisyon toplantısı Ankara’da yapıldı. Biz bu toplantıya katılmak istedik. Kent Konseyi olarak Denetleme Müdürlüğüne toplantıya katılmak için müracaat ettik. Sazlıdere dernek başkanımız da bize katılacaktı. Aradık, katılamazsınız dediler. Milletvekilimiz Okan Gaytancıoğlu da kendilerini aradı, ona da katılamayacağımızı söylemişler. Daha sonra ‘dilekçe gönderin değerlendireceğiz’ cevabı geldi. Dilekçemizi de yolladık. Defalarca aradık cevap bekledik. İnceleme ve değerlendirme toplantısına katılmak için uğraştık. Aramaya devam ettik. ‘Peki, biz gelirsek içeri girebilir miyiz?’ dedik. ‘İzin çıkmadığı sürece kapıda beklersiniz’ dediler. En sonunda bize ‘toplantıya katılabilirsiniz’ diye cevap geldi ama dalga geçer gibi geç bir tarihte geldi.”

“1 VATANDAŞ DA OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRMEDİ”

Açıklamasına, bugüne kadar yapılan imza çalışmalarında, projenin yapılmasını isteyen kişiye rastlanmadığını, projenin sadece AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal tarafından onaylandığını iddia ederek devam eden Karagöz, “En son elimize ulaşan yazıda da ‘Bugüne kadar yapılan halkın bütün itirazları göz önünde bulundurularak, ÇED olumlu görüş belirtilmiştir’ cevabı geldi. Yani biz olumlu cevap vermişiz. Ve bu olumlu görüşü bildiren kim derseniz, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal’dan başkası değil. Nereden biliyoruz? Biz imza toplarken bütün köyleri gezdik. Bütün kahveleri gezdik. 1 vatandaş da olumlu görüş bildirmedi. Yani en ufak bir tepki yoktu. ‘Yatırıma niye karşısınız?’ diyen kimse yoktu. Arada ben imzalamam diyenler çıktı, ama onları da ikna ettik. Saroz’un güzelliğine onlar da kıyamadı. ‘Yarın torununa ne cevap vereceksin?’ diye sorduğumuzda imza vermeyen kalmıyor zaten. Buradan biliyoruz kimsenin onaylamadığını. Kısacası elimizde bu kadar olumsuz imza varken ‘olumlu’ raporu nasıl çıkıyor?” ifadelerini kullandı.

“KİMSENİN GÖZÜ, ÇIKACAK MALİYETTEN KORKMASIN”

Karagöz, açıklamasına duruma itiraz edileceğini ve bunun için 18 Mayıs’a kadar sürelerinin olduğunu belirterek devam etti ve şunları söyledi: “Geldiğimiz nokta itibari ile 19 Nisan’da karar onaylandı. 18 Mayıs’a kadar da itiraz süremiz var. Bu bizim için az bir süre. Yapacağımız bir tek şey kaldı elimizde. İtiraz etmek. Dava yürütme, durdurma ve iptal talepli dava açılacak. Avukatlarla görüştük. Tek dava dilekçesi ile çok davacılı bir dava açılacak. Bunun pozitif etkileri olacağı söylendi. Tek dava maliyetimiz 70 bin olacak. Ve davacılar olarak bu maliyeti bölüşeceğiz. Bunu bireylere indirgediğimizde kişi başı çok fazla bir maliyet doğmayacaktır. Kimsenin gözü, çıkacak maliyetten korkmasın. Biz Keşan çevresinde olabilecek her türlü talana karşı koyuyoruz. Biz taş ocakları için de aynı tutumu yürütüyoruz. Tüm sahillerimiz için aynı tutumumuz geçerli. Bir komite oluşturma planımız var. Bu tarz sorunlarla daha iyi mücadele edebilmek için bu planımızı da devreye sokacağız. Bu komite bu heyet süreçleri çok yakından takip edecek. Avukat görüşmeler de bu kuracağımız heyet ile gerçekleşecek. Bizim mücadelelerimiz zaten arşivlenmiş durumda.”

Hasan Karagöz, FSRU Limanı ve Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde toplam 6 tane borunun olduğunu, 4 borunun teknik boru olduğunu fakat 2 tane borunun birinden doğalgaz basılacağını, diğerinden ise ‘beyaz ürün’ geçirileceğini ve bu beyaz ürünün benzin, motorin benzin ve gazyağı olarak ifade edildiğini aktardı. 

“ASIL TUZAK BU”

Karagöz, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Her basın açıklamasında söylüyorum. Biz FSRULimanı ve Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile yatıp kalkıyoruz. Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde toplam 6 borumuz var ama projedeki 2 boru çok önemli. Birinden doğalgaz basılacak, birinden beyaz ürün basılacak. Beyaz ürün de motorin, gazyağı ve benzin olarak tarif ediliyor. Bu rapor incelendiğinde doğalgazın hangi tankerlerle geleceği, iskelenin nasıl yapılacağı, dönüşüm istasyonunun nasıl yapılacağı, gaza dönüştürecek olan geminin nereye konulacağı, dönüşüm istasyonu ile bağlantısının nasıl olacağı detaylı şekilde anlatılıyor. Bize gelen raporda, beyaz ürünün neyle geleceği, transferin nasıl yapılacağı, oradan nereye basılacağı gibi konularda en ufak bir bilgi yok. Bana göre asıl tuzak bu. O beyaz ürün buraya girdiğinde, Keşan’dan Enez’e kadar, hepimize geçmiş olsun. Çünkü motorin ve benzinin nakliyesi çok basit, ulaşım iletişim kolay, dolayısıyla o beyaz ürün buraya girdiğinde, ne Korudağ kalır, ne de doğal güzellikler kalır. Hepsi sanayiye açılır ve hiç ummadığımız her tür petrokimya tesisinden boya sanayisine kadar her şeyi bekleyelim. Dilovası’na adayız. Asıl gizlenen olay bu. Açacağımız davada bu da öne çıkacak. Biz Kent Konsey’i olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”