BÜLENT SAYLAM 

Yenimuhacir Belediyesi Düğün Salonu’nda, saat 13.30 sıralarında başlayan etkinliğe; AK Parti Edirne Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Fatma Aksal, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Salim Şevik, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, YENKÜLDER Başkanı Enver Küçükyaman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

BİR KÜLTÜR EVİ VEYA BİR MÜZE OLUŞTURMAK VE BİR DERGİ ÇIKARMAK HEDEFLERİMİZ ARASINDADIR

YENKÜLDER Yönetim Kurulu Üyesi İdris Baysay’ın sunumuyla başlayan etkinlikte, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından açılış konuşmasını YENKÜLDER Başkan Yardımcısı Selçuk Kadem yaptı. Kadem, “Derneğimizin etkinlikleri devam edecektir” Şenliğe katılan herkese “Hoşgeldiniz” diyerek, konuşmasına başlayan Selçuk Kadem, “Göreneklerimize, örf ve adetlerimize sahip çıkmak, onları gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi olmalıdır diye düşünüyorum. Yenimuhacir, bölgesinde hem tarımsal alanda hem eğitim alanına hem de sosyal ve kültürel alanda ilk sıralarda yer alan bir beldedir. Yenimuhacir, kendi tarihinde birçok fırsatı ıskalamış olabilir ancak bu beldeye sevdalı bizim gibi canı gönülden çalışan ve gelecek konusunda kaygı duyan insanlarla aynı sofrada dostça sevgi ve muhabbetle kucaklaşmayı ıskalamamalıdır. Siyasi çıkar ve fikir ayrılığı gözetmeksizin birlikte hareket etmek için mutlaka derneğimize sahip çıkmalıyız. Özellikle belirtmek isterim ki burada büyütmeye çalıştığımız bu oluşum asla bir siyasi oluşum değildir. Bizler her düğüne, mevlide, cenazeye ve her türlü cemiyete el ele beraberce koşan Yenimuhacirli kadınlardan ders almalıyız. YENKÜLDER olarak belde içinde ve dışında yaşayan bütün Yenimuhacirlilerin bir araya gelebileceği bir Keşkek Şenliği düzenledik. Ayrıca YENKÜLDER aracılığıyla beldemizde eğitime gönül veren hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla öğrencilerimize burs vermeye başladık. Bu yıl amacımız daha çok hayırseverin katkısını alarak daha çok öğrencimizin burs almasını sağlamaktır. Bundan sonra da derneğimizin etkinlikleri devam edecektir. Yenimuhacir İlköğretim Okulu öğrencileri bizim en büyük önceliğimizdir. Derneğimiz kurulduğu ilk günden beri okulumuz ile ilgili projeler üretmiş ve bunları hayata geçirmiştir. Bundan sonra da bu yardımlaşma artarak devam edecektir. Ayrıca bir kültür evi veya bir müze oluşturmak ve bir dergi çıkarmak hedeflerimiz arasındadır. Çıktığımız bu yolculukta sizleri de yanımızda görmeyi arzu ediyoruz. Lütfen desteklerinizi, fikirlerinizi bizlerden esirgemeyiniz. Hepinizi tekrar saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi. Selçuk Kadem’in ardından kürsüye davet edilen YENKÜLDER Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Öğretmen Ferhat Gündoğdu, kazanlardaki keşkeğin tarihçesi ile günümüze kadar gelen keşkek şenliği ile ilgili bilgiler verdi. 

HER ZAMAN DERNEĞİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Daha sonra konuşan Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, şunları kaydetti: “Üçüncüsü düzenlenen Keşkek Şenliğimize hoş geldiniz. Değerli konuklar, sivil toplum kuruluşlarının tek amacı birlik ve beraberlik, dayanışmadır. Birlik ve beraberlik ile çözülemeyecek hiçbir konu ve aşılamayacak engel yoktur. Dernekler, sivil toplum kuruluşlarının ilk basamağıdır. Birlikteliği, dayanışmayı ortaya çıkarıp yaşatma ve geliştirmeyi amaçlar örf adet gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına bugün burada keşkek şenliğimizin üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Değerli Yenimuhacirliler, bu güzel tablo karşısında mutluyuz ve başarılı çalışmaların olacağından umutluyuz. Bizde belediye olarak her zaman derneğimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Üçüncüsünü düzenlediğimiz etkinliğimizin her aşamasında emeğini, yüreğini koyan tüm Yenimuhacirlilere Beldemizi tanıtıp kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmamızdaki organizasyonları nedeni ile işinden, ailesinden, zamanından fedakarlık ederek çalışan tüm Yenimuhacirlilere, YENKÜLDER üyelerine teşekkür eder, 3. Keşkek Şenliğimizin Beldemiz için hayırlı olmasını dilerim.”

ATATÜRK’Ü HATIRLATTI SÖZÜ ALKIŞLARLA KESİLDİ

Ordu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan ve “Eğer burada biz toplanıyorsak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü unutmayalım” sözüyle konuşması alkışla kesilen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, şunları söyledi: “Acımızı da paylaşıyoruz çilemizi de paylaşıyoruz. Çok çile çekmiş bir halkız. Bir zamanlar beraber yaşıyorduk. Büyük bir coğrafyada sonra biz Bulgar’ız dediler biz Yunan’ız dediler, biz Ermeni, Yahudi’yiz dediler ve Osmanlı İmparatorluğunu parçaladılar. Orada yaşayan halklar buralara göç etti mübadeleler yapıldı. Acılar çekti. Aç kaldı Balkan Savaşlarında ağaç kabukları yemek zorunda kaldılar. Yelerinden yurtlarından edildiler. Ama yine burada o acıları çok kısa anarak aşımızı paylaşıyoruz. Ben 3’üncüsü düzenlenen bu şenliğe katılıyorum. Ve her geçen sene daha derli toplu olduğunu görüyorum. Burada öncelikle Yenimuhacir Belediye Başkanımız sayın Recep Ordu’ya çok teşekkür ediyorum. Sonra Yenimuhacir Kültür ve Dayanışma Derneği üyelerine yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bir Dramalı olarak bu acıları dedelerinden dinleyen birisi olarak. Eğer burada biz toplanıyorsak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü unutmayalım. Bizi bir ulus devlet haline getirdi. Türkiye Cumhuriyetini bir ulus devlet haline getirdi. Pomak’ıyla, Gacalı’yla, Kürd’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle ‘Ne Mutlu Türk’üm diyene’ diyebiliyorsak Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Nasıl oyunlarımızı oynayabiliyorsak nasıl dilimizi konuşabiliyorsak O’nun sayesindedir. Bu kültür bozulmasın. Az önce yönetim kurulu üyemiz ne dedi. Çocuklarımız artık kavgalı savaşlı oyunlar oynuyorlar. Çelik-çomak oynamıyorlar. Çelik-çomak da oynasınlar tabiî ki teknolojiyi de takip etsinler. Bu da eğitimle olur. Eğitimle tarihimizi kültürümüzü unutmazsak bu tip derslere önem verirsek oyunlarımızı oynamaya devam edersek keşkeğimizi yemeğe paylaşmaya devam edersek bu toplum yıkılmaz daha güçlü bir hale gelir. Bu şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum.

FATMA AKSAL’A KADIN DESTEĞİ

Gaytancıoğlu’nun konuşmasından sonra kürsüye çıkan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’a konuşması sırasında şenliğe katılan kadınların alkışlarıyla destek vermesi dikkat çekti. Kadınların kadın milletvekiline pozitif ayrımcılık yaptığı Aksal, şöyle konuştu: “Bugün burada 3. Keşkek Festivalimizde olmaktan çok mutluyum. Sizlerle beraber olmak inanın çok güzel. Buradaki belde halkımızın Batı Trakya’dan göç ettiğini biliyorum. Sabah da Batı Trakya’dan gelen öğretmenlerimizin sertifika programına katıldım. Orada da söylediğim gibi bazı şeyler paylaşınca azalıyor. Ama bilgi ve sevgi paylaştıkça artıyor. Onun için bilgimizi ve sevgimizi paylaşalım. Az önce keşkek yapımını öğreten keşkeği yapan teyzemizle tanıştım. Bu gelenekleri yaşatanlardan Allah razı olsun. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. Bakın bugün burada her farklı görüşlü insanlar bir aradayız. Esas olan bu ülkedir. Esas olan memlekettir. Ben hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Hepinize hayırlı günler diliyorum.

Şenlik, halk oyunları gösterileri, manilerin söylenmesi misafirlere keşkek ikramı, yöresel oyunlar, müzik etkinlikleri, Keşanlı Ünlü Sanatçı Oğuz Berkay Fidan Halk Konseri ile devam ederek, yöresel müzik etkinlikleri ile sona erdi.