Şapçı: “Tüm kaloriferli apartman yöneticilerinin

oda temsilciliğimize başvurması gerekiyor”

 

 

Keşan Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen kalorifer kazanı denetimleri devam ediyor.

Dün, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaver Tetik, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Yetkilisi Tanju Şapçı, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Personeli Erdal Çokal’dan oluşan heyet, Keşan’da kalorifer kazanı denetlemelerinde bulundu.

AVCI: DENETİMLERİN AMACI HAVA KİRLİLİĞİNİ EN ASGARİ DÜZEYE ÇEKMEK     

Denetimlerin esas amacının kalorifer kazanlarının yanması sırasında oluşan hava kirliliğini asgari düzeye çekmek olduğuna vurgu yapan Tetik, “Odamız ile Keşan Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği yapılan çevre bilincinin oluşturulması, sağlıklı bir çevre, iş güvenliği ve iş sağlığı, kalorifer kazanlarının düzgün yakılması ile ilgili bir protokol yaptık. Bu protokol gereği, bu işin uzmanı olan üyelerimiz yine Keşan Belediyesi Zabıtası ile ortaklaşa bize müracaatları olan apartman yöneticileri ile birlikte apartmanlardaki kalorifer kazanlarının ferdi kontrollerini yapacağız. Bu kontrollerde eksikler varsa eksikleri yöneticilere ileteceğiz. Elimizde yaklaşık 70 kriterden oluşan bir formumuz var. Bu formdaki denetimlerde eksikler varsa kendilerine iletilecek, verilecek süre içerisinde eksiklerin tamamlanması istenecek. Bu tamamlama işi bittikten sonra tekrar kontrole geleceğiz. Eksiklerin tamamlandığını yerinde göreceğiz. Bu arada yine dediğimiz gibi çevre bilincinin oluşturulması adına iyi bir çevre, sağlıklı bir çevre kazanmamız için ateşçi arkadaşlarımıza pratik bilgiler vereceğiz. Bugünkü kontrollerimiz sırasında bayan bir ateşçiyi görünce karşımızda önce şaşırdık. Ama kendisinin epey bilgisi var. 3 yıl önce belgesini almış. 3 yıldan bu yana bu işi programına uygun olarak yaptığını söylüyor. Kazan dairesi tertipli düzenli. Her şey kuralına uygun ama şaşırmadım değil açıkçası. Bu iş bedenen ağır bir iş. Genelde erkek işi. Fakat arkadaşımız işini gayet güzel yaptığını söyledi, gördük ve kendisini tebrik ediyorum.” dedi.

KADIN ATEŞÇİ , “11 YIL ÖNCE BU İŞE BAŞLADIM 3 YIL ÖNCE BELGE ALDIM”

İsminin Nezahat Gülle olduğunu söyleyen kadın ateşçi de “Aslen Meriç Küplü’lüyüm. Bu işe 11 yıl önce Edirne’de başladım. Eşimle birlikte bu işi yapıyordum. 3 yıl önce belgemi aldım. 3 yıldan bu yana da tek başıma bu işi yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli Erdal Çokal da, denetimlerin Edirne Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve yetkilileri ile birlikte yapıldığını belirterek “Denetimlerde kazanların genel kontrolü yapılıyor. Biz yöneticilerle diyalog halinde daha önceden yapılması gerekenleri kendilerine iletmiştik. Şimdi teknik olarak da makine mühendisleri kazanların durumları ve nasıl yakılması gerektiğini belirtiyorlar. Kazanların durumlarını belirtiyorlar. Kazanların bazılarının problemli olduğunu görüyoruz. Bunların da belli bir sürede giderilmesi gerekiyor. Rutin denetimlere de Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak Zabıta ekiplerimizle birlikte devam edeceğiz.Yapılması gereken kontrollerin de bizzat yöneticiler tarafından yaptırılmasını bekliyoruz.” dedi.

Denetimlerle ilgili son olarak konuşan Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı da şunları söyledi: “Keşan Belediyesi ile yapılan protokol gereği, kazan dairelerinin kontrolü ve yakma teknikleri hakkında kaloriferci kardeşlerimize bilgi veriyoruz. Bu bilgi doğrultusunda kazanları doğru düzgün yakmayanları uyarıyoruz ve de daha temiz bir havayı nasıl elde ederiz onun hesaplarını yapıyoruz. Bu çalışmalar gayet güzel gidiyor. Ama buna rağmen bazı apartman yöneticilerinin bu konuya duyarsız olduğunu ve hâlâ kayıt yaptırmadığını görüyoruz. Bu protokol gereği Keşan’da bulunan tüm kazan dairelerinin bütün apartmanların yöneticilerinin bu konuda Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği’ne müracaat etmesi gerekmektedir. Bu konuda da tüm apartman yöneticilerimize basın aracılığı ile bir mesaj vermiş olalım.”