Ulaş DEMİRAY / [email protected]

2017 ENEZ YILI ile ilgili çalışmalar sürüyor. Samimiyetle belirtmeliyim ki umduğumuzdan daha fazla ilgi ve destek görüyoruz. Örneğin 29 Martta Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda bizleri kabul edip dinleyen Oda Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa Helvacıoğlu - neredeyse duruma el koyarak- önerilerimize öneriler ekleyerek ve bunları SOMUT ADIMLARA dönüştürerek süreci hızlandırdı ve daha elle tutulur hale getirdi.

Helvacıoğlu’nun bence en önemli yaklaşımı Enez için, Vali tarafından da dile getirilen “Enez’in masterplanı”nın yapılması konusunda KTO’nun öncülük etmeyi ciddiyetle ele alacağını açıklamasıydı. Bunun doğru yöntemi de buydu. Özellikle üniversitelerimizden katılımcılarla zenginleştirilecek bir heyet tarafından masaya yatırılacak olan Enez’in kısa, orta ve uzun vadeler için hedeflerinin, turizm seçeneklerinin, kırmızı çizgilerinin hep birlikte belirlenmesi gerektiği HELVACIOĞLU’nun en önemli saptamasıydı. Böyle bir çalışmanın öncülüğünü de üstlenebileceğini vurgulayan Başkan “Bu ekip birkaç aylık bir çalışma ile önemli sonuçlara varabilir, bir yol haritası ortaya koyabilir ”anlamında konuşarak hepimize umut verdi.

Başkan ayrıca, Enez için 2 tanıtım filmi hazırlamak  ve hediyelik eşya üretimi ve pazarlanması konusunda da çalışmalara katkı vermek için konuyu somutlaştırmaya çalışacaklarını, eylül ayında da ENEZ-KEŞAN YOLU için her partiden, her kesimden oluşturulacak bir heyetin Ankara’ya giderek işin öneminin anlatabileceğini buna da KTO olarak katılabileceklerini hatta bu programı organize edebileceklerini sözlerine ekledi.

Enez’in devletten bu aşamada beklediği 3 şey var. Birincisi Ayasofya Kilisesi’nin resterasyonu.. Yılların özlemiydi. Cami resterasyonu olarak da olsa başladı.. Hızla devam ediyor. İkinci beklentimiz Enez-Keşan yolu’nun –hatta duble yol olarak- hızla yapımının başlatılıp bitirilmesi. Bunun için Enez belediye Başkanı’nıBOSTANCI’nın, Kaymakamımızın, ve KTO nun öncülüğünde, hep birlikte, tıpkı birkaç yıl önceki İpsala-Enez yolu için yapıldığı gibi ANKARA SEFERİ artık kaçınılmaz oluyor. Bu yolun, Enez’deki 3-4 bin kişilik bir kasaba için yapılan bir yol olmadığını artık hep birlikte haykırmamız gerekiyor.

Üçüncü beklentimiz de Enez Limanı’nın Uluslararası deniz trafiğine açıldığının ilanı.. Hükümet yetkilileri Para –pul istemeyen, zaten 3000 yıldır var olan bu limanı uluslararası trafiğe açtıklarını ilan etmeli, ya da ilan etmek için neden beklendiğini bize izah edebilmelidirler. Bu konuda bizler de “2017 Enez YILI Eşgüdüm Komisyonu” olarak Ayvalık, Dikili, Çeşme, Kuşadası, Bodrum gibi Adalara dönük liman işletilen yerleri ziyaret ederek işletme konusunda neler yapılabileceğini de anlamaya ve öneriler getirmeye çalışacağız.

Enez’de devlet varsa, yerel yönetim AKP  iktidarının nimetlerini Enez’e taşıma iddiası ile seçilmişse 1000 konutluk TOKİ pojesi, sahillere Kamu Dinlenme kampları, ihtiyacın ötesinde Kamu Yönetim binaları, lojmanları gibi gösterişli hedefler Enez’e hizmetin değil başka hesapların varlığını gösterir.. Yanlış hesaplardır.

****

Enez için yazılarımız, anlatımlarımız, destek arayışlarımız çalışmalarımız sürecek.. Sadece bizleri izlemeniz bile çok önemli ve değerlidir. Küsmeden, yeni sorunlar üretip, yapay ayrılıklar yaratmadan her aşamada bu kervana katılmanız, katkı vermeniz, öneri ve eleştirilerle “BİZ DE VARIZ” demeniz nüfus kağıdınızda “Enez” yazmasından daha anlamlı, daha gerçekçi ve daha önemli bir ENEZ SEVDASI’nın göstergesidir.