“Ava gidecek kişi, programını önceden yapmalı”

Keşan Avcılar Derneği Kulübü Derneği Başkanı Hakan Çevikel, AVBİS (Avlak Yönetim Bilgi Sistemi) hakkında bilgi verirken, bölgedeki av sezonuyla ilgili değerlendirmede bulundu.  

Hakan Çevikel, öncelikle Keşan Avcılar Kulübü Derneği olarak, ülkede yaşanan terör olaylarını kınadıklarını belirterek, “Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Avcılar derneği olarak bu olayların bir an önce sona ermesini gönülden diliyoruz.”  dedi.

KURAKLIK VE DON YABAN HAYATINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

2016-2017 av sezonunun yaklaşık 3 ay önce başladığını hatırlatan Çevikel, şunları söyledi: “Şu anda, uçar avı dediğimiz ördek ve ördek türevleri kapsamında avcılık devam ediyor. Avcılıkta sezon başından beri, herhangi bir kaza yaşanmadı. Ancak, yağışların az olması avcılığı olumsuz etkiliyor. Bölgemizde, eski yıllardaki gibi kar ve yağmur yağmaması nedeniyle av sezonu çok verimli geçmemektedir. Geçtiğimiz 3-4 sezona baktığımızda, av sayısında çok bir farklılık göremiyoruz. Çünkü son yıllarda bölgemiz çok kurak gidiyor. Bölgemizde, soğuk oluyor, don oluyor ancak yağış olmuyor. Dolayısıyla bu da yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Avcılık anlamında, bölgemizde popülasyon yüksek olmasına, yurt dışından avcıların gelmesine ve av sayısının yüksek olmasına rağmen, maalesef ki verimli bir av yapılamamaktadır. Ancak önümüzdeki günlerde yağışların artmasıyla beraber av sezonundan umutluyuz.”

AVBİS SİSTEMİNİN BİR ŞEKİLDE ÜLKEMİZE VE BÖLGEMİZE YERLEŞMESİ GEREKİYOR

Hakan Çevikel, tüm avcıları belgesiz avcılık yapmaması konusunda uyararak, yasaların öngördüğü şekilde avcılık yapılması gerektiğini vurguladı. Çevikel, “Milli parklar personelimiz ve kolluk kuvvetlerimiz, belgesiz avcılık konusunda yoğun denetimlerine devam ediyor. Avcılarımızın özellikle AVBİS sistemine uymasını, 1 gün önceden randevu alınarak ava gidilmesini özellikle talep ediyoruz. AVBİS sisteminin bir şekilde ülkemize ve bölgemize yerleşmesi gerekmektedir. Avcılarımız, zarar görmemeleri ve cezaya maruz kalmamaları için tüm avcılarımızın, evraklarını, avcılık belgelerini, tezkerelerini, takozsuz avcılık yapmamalarını, av ve avlanma limitlerine uymalarını rica ediyoruz. Avcılarımıza, idari cezaların oldukça ağır olduğunu hatırlatmak isterim. Avcılık dediğimiz sporun, cezalandırma vasıtası haline gelmemesi gerekmektedir. Sonuçta verilecek cezalardan sadece avcılar değil, dolayısıyla onların aileleri de etkileniyor. Bize gelen şikayetlerden biri ise avcı arkadaşlar tarafından yapılan becenelerin paylaşılması konusudur. Avcılığın paylaşma olduğunu, özellikle merada avlanan avcıların birbirine muhtaç olduğunu düşünerek, mümkün mertebede herkesin birbirine karşı anlayışlı davranmasını rica ediyoruz. Bu çok önemli ve hassas bir konudur. Çünkü dışarıdan gelen misafir sayısı oldukça fazla. Bu durumu göz önüne alarak, herkesin rahat rahat avcılığını yapabileceği şekilde avlanma yapılmasını diliyoruz.”  diye konuştu.

AVA GİTMEDEN RANDEVU ALINMALI

AVBİS’in bölgede tam olarak henüz yerine oturamadığını ve bu konuda avcılara her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını kaydeden Çevikel, “İnterneti aktif olarak kullanamayan avcılarımız var. Bu anlamda AVBİS’in yerine oturabilmesi için biz de bir sistem oturtmalıyız. AVBİS konusunda sıkıntı yaşayan, derneğimize üye olan, üye olmayan belgesi ve pulu olan tüm avcı arkadaşlarımız, Keşan Avcılar Kulübü Derneği’ne ait 714 31 25 numaralı telefonu mesai saatleri içerisinde arasınlar, kendilerine her türlü yardımı yapmaya ve AVBİS’te randevu almaya da hazırız. AVBİS’te randevu alamayan avcılarımız, bizi sadece telefonla aramaları yeterli olacaktır. Günübirlik ava gitme devri artık ülkemiz için de bölgemiz için de kapandı. Bugün ava gidecek olan vatandaşlarımız, bugün randevu alamıyor. Bu nedenle ava gidecek kişi, programını önceden yapmalı ve randevusunu önceden almalıdır. AVBİS konusunda bölgemizdeki avcılarımız gayet duyarlı davranıyor. AVBİS’ten randevu almayan avcılarımız ava gitmiyor ya da gitmek istemiyor. AVBİS sistemi yeni bir sistem olduğu için, bu konunun denetimini yapan milli parklardan, çalışanlarımızdan ve kolluk kuvvetlerimizden tolerans bekliyoruz. Bu konuyu zaten daha önce ilgili birimlerle görüşmüştük. Bu birimler de bize, mümkün mertebede toleranslı davranacakları konusunda söz vermişti. Ancak belgesi olmayan, vergilerini pul ücretlerini yatırmamış olan avcılara da tolerans gösterilmemesini diliyoruz. Çünkü birçok avcı arkadaşımız, her yıl bir miktar parayı devlete ödüyor. Bu nedenle haksızlık olmaması açısından belgesi ve evrakı olmayan avcıların cezalandırılması anlamında bizim de talebimiz var.” dedi.