Keşan Belediyesi dün saat 12.00’de Köşk Düğün Salonu’nda kazan ateşleyicilerine yaşanan hava kirliliğini azaltmaya yönelik bilgi verdi. Girişte kazan yakma ile ilgili bilgi içerikli broşürler dağıtıldı. Bilgi vermek için toplanan kurulda Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürlüğü'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Tanju Şapcı, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Makine Mühendisleri Mehmet Ali Şahin ve Ersin Yazıcı bulundu.

AKTAN: “BU HAVAYI HEPİMİZ BİRLİKTE SOLUYORUZ”

Bölgedeki hava kirliliğinin herkes tarafından bilindiği söyleyen Aktan, profesörlerin açıklama yapmasına gerek olmadığını ifade etti. Yakma teknikleri ve yakma saatlerine uyulmasının çok önemli olduğunu belirten Aktan açıklamasına şöyle devam etti: “Bu havayı hepimiz birlikte soluyoruz hava kirliliğini hissetmeyen yoktur. Çoluk çocuk yetişkin bu sorun hepimizin sorunu ama kilit noktada siz varsınız. Mahalli çevre kurulu kararları var bir takım yasalar var ama gelinen en son noktada bunların uygulayıcısı olarak en temel sizsiniz. Eğer yakma teknikleri ve saatlerine uymazsak bu kirliliği hepimiz yaşamaya devam ederiz. Hava kirliliğindeki artış çok küçük yaştaki çocuklardan yaşlılara kadar yarattığı etki ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklandı. Dolayısıyla hepimiz sorumluyuz. Yaptığımız şeyin zararı başkalarına değil kendimize.”

BU KURALLARA ÖZENLE UYUN

Cengizhan Aktan, yakma teknikleri ve yakma saatlerine uyulmasını altını çizdi ve 1 tonda 40 kilo olmak üzere kireç kullanılması gerektiğini hatırlattı. Aktan şunları söyledi:  “Başta büyük sorumluluk size düşüyor. Bizim sizlerden ricamız doğalgaz gelir veya gelmez,  doğalgaz dışında da yakıt kullanılmaya devam edilecek. Yerli veya ithal kömür olabilir belki mahalli çevre kurulu yerli kömür kullanılmaması konusunda da bir karar alabilir. Hiç kimse nasıl olsa doğalgaz gelecek o zamana kadar aynı şekilde devam edelim havasına kaptırmasın. Her an bu kurallara uymak zorundayız. Cezalardan bahsetmeyeceğim, mesele o değil. Para ne sizin ne bizim sağlığımızı geri getirir. Bu kurallara özenle uyulması gerektiğini hatırlatıp sizlerden ricada bulunuyorum.”

ARSLAN AYDIN: “500 OLMASI GEREKİRKEN 4000’Lİ DEĞERLERİ GÖRDÜK”

Ayşegül Arslan Aydın, hava kirliliğinin belediyenin sorunu olmaktan çıktığını artık bakanlığın gündeminde olduğunu söylediği konuşmasında şunları belirtti: “Biz belediyenin en önemli çözüm ortağı olarak her zaman sizleri gördük bu toplantıya neden ihtiyaç duyuldu? Son bir hafta gerçekten inanılmaz boyutlara çıktı normal değerler 500 olması gerekirken 4000’li değerleri gördük. Bu belediyenin sorunu olmaktan çıktı artık. Keşan şu an bakanlığın gündeminde bu nedenle acil olarak bu toplantının yapılmasını istedik. Sizin sorunlarınızı da dinlemek istedik kurallara neden uyulmadığını anlamak ve nedenlerini öğrenmek istiyoruz. Özelliklede yakma teknikleri konusunda da Makine Mühendisleri Odası Keşan ilçe temsilcilerinden arkadaşlarımızda geldiler. Bu önümüzdeki bir hafta yoğun geçecek özellikle bunu sorunsuz atlatmamız gerekiyor.”

Toplantının devamında Mühendisler yakma teknikleri ile ilgili bilgi verdiler. Ayrıca vatandaşların 0533 625 74 37 nolu telefondan şikayette bulunabileceği belirtildi. Belediye anons odasından aksi bir duyuru yapılmadığı sürece kazan ve kaloriferlerin 19.00’dan sonra 1 kez yakılacağı bildirildi.