Keşan’da Yeni Mahalle’de inşa edilecek olan Keşan Gençlik Merkezi’nin temeli, dün Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı bir törenle atıldı.

Saat 10.00’da başlayan törene Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Gençlik İl Spor Müdürü Serhat Ocak, , Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Süleyman Kök, Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik, AK Parti İl Başkanı Rafet Sezen, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan ile vatandaşların katıldığı tören saat 10.15 sıralarında Keşan Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterilerini sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

OCAK: GENÇLERİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KORUYACAK

Törende ilk olarak konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak, gençlik merkezlerinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı olarak gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler çerçevesinde serbest zamanlarını ilgileri doğrultusunda değerlendirmelerine fırsat vererek, topluma aktif vatandaşlar olarak katılmalarını sağlayan ve gençleri zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelten kurumlar olduğunu kaydetti.

5 MİLYON 500 BİN LİRA BÜTÇE AYIRDIK

Gençlerin gençlik merkezlerinden daha fazla yararlanmaları için ulusal ve yerel bazda gençlik merkezleri sayılarının hızla arttığına işaret eden Ocak, Türkiye genelinde 182 olan gençlik merkezlerinde toplam 740 bin 373 gencimiz aktif üyedir. Kamplar, geziler, sosyal sorumluluk projeleri ve kurslar ülke çapında gençlerimizin yoğun ilgisini görmektedir.dedi.

Edirne’de de 13 bin 250 gencin gençlik merkezine üye olduğunu, devam eden 20 kursa da 780 gencin katıldığını belirten Serhat Ocak, sözlerinin devamında Keşan Gençlik Merkezi’yle ilgili şu bilgileri verdi: yapabilecekleri salon, müzik salonu, ses kayıt odası ile diğer kurslar için 2 derslik bulunmaktadır. Bugün temelini atacağımız Keşan Gençlik Merkezi toplam 14 bin 139 metrekare  alana kurulacaktır. 2 bin 45 metrekare kapalı alana sahip olacak Gençlik Merkezimiz 2 kattan oluşmaktadır. Zemin katta çok amaçlı salon, idari kısım, zeka oyunları salonu, kütüphane, bilgisayar laboratuarları, halk oyunları salonu, tiyatro salonlarından oluşmaktadır. 1. katında ise seminer salonları, sanatsal ve estetik bilinç kazanma amacıyla çalışma Bakanlığımız olarak yapılacak Keşan Gençlik Merkezimizin inşaatı için 5 milyon 500 bin TL bütçe ayrılmıştır. Keşan’a ve bölgede yaşayan gençlerin hizmetine sunulacak olan Gençlik Merkezi’nin kısa sürece gençlerin cazibe merkezi haline gelmesini diliyorum. Gençlik Merkezi’nin Keşan’a ve Edirne’ye hayırlı olmasını diliyorum.”

Daha sonra kürsüye Edirne Valisi Dursun Ali Şahin geldi.

VALİ ŞAHİN: 25 YAŞINA KADAR OLAN 600 GENCİMİZE HİZMET VERECEK

Türkiye’nin büyüdüğüne, geliştiğine ve kalkındığına vurgu yapan Şahin, Bugün temelini atacağımız bina, Haziran ayında tamamlandığında, 600 kadar 25 yaşına kadar olan gencimize hizmet verecek. Bize burada bu imkanı sağlayan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 15 dönüm yer tahsis ederek bu hizmetin gelmesine vesile olmuştur. 3 milyon 500 bin TL’nin bu ilçeye gelmesine vesile olmuştur. dedi.

HER TÜRLÜ EĞİTİM ÜCRETSİZ OLACAK

Türkiye’de refah seviyesi yönünden 3 ilden söz edildiğini dile getiren Dursun Ali Şahin, şöyle konuştu: “Bu illerin başında Edirne gelir. Ekonomide gelişmişlik yönünden 12. sırada olan bu ilimizde, özellikle en büyük ilçemiz olan Keşan’a ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın azdır. Doğalgaz da geldiğinde Keşan biraz daha farklılaşacak. Hiç olmazsa soluduğu nefes sağlıklı olacak. Türkiye’de %9,5 olan işsizlik oranının Edirne’de %7,5 olması bir anlamda sevindiricidir. Okuryazar oranının da %96,5 olması son derece sevindiricidir ve Türkiye ortalamalarının çok çok üstündedir. İhale bedeli 3 milyon 500 bin TL olan bu bina hizmete girdiğinde inanıyorum ki, gençlerimizin yetenekleri, sosyal ve sanatsal ve kültürel yönden daha büyük farklılıklar kazanmış olacaklar. Burada her türlü eğitim ücretsiz verileceği ve Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının genç olduğu düşünüldüğünde bu binanın buraya çoktan yapılması gerekirdi. Şu anda geç kalmış değiliz. Geç kalmış olsak da hiç yapılmamasından iyidir.”

KEŞAN’DA 704 LİSANSLI SPORCU VE 11 SPOR KULUBÜ VAR

Keşan’da 704 lisanslı sporcu bulunduğunu, okullarda ise 981 lisanslı sporcu olduğunu aktaran Vali Şahin, konuşmasını şöyle noktaladı: Keşan’da 11 tane spor kulübü var. Hayırseverliğiyle tanınan Müjgan hanımefendiye de teşekkür ediyorum. Yine Belediye Başkanının yardımlarıyla 25 dönümlük imam hatip lisesi yerinin hazır olması da belediye başkanının sayesindedir. Bu binanın biran önce tamamlanarak hizmete girdiğinde gençlerimizin eğitimle meşgul olmaları bu ülkeyi yükseltecektir.”

MÜEZZİNOĞLU: BİZLERE DÜŞEN GENÇLERE KAPI ARALAMAKİ GÜZEL ÖRNEK OLABİMEK

Törenin son konuşmasını Sağlık Bakanı Mehmet Müezinoğlu yaptı.

Geçen Kurban Bayramı’nı tebrik eden Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Bizlere düşen gençlere kapı aralamak, bizlere düşen gençlere güzel örnek olabilmek. Mücadele ruhuyla, azimle, kararlılıkla, bu toplumun değerleriyle tarihten getirdiği kültürü geleceğe taşıma amacıyla gençlerin önünü açmak ve daha çağdaş, daha modern günlere taşıyabilmek. Temelini attığımız bu Gençlik Merkezi, Keşan’ın ve bölgenin dinamiklerine önemli katkı sağlayacaktır. Her insanın 2 temel adresi vardır. Birincisi evi, ikincisi eşi. Çocuklarınsa birincisi evi, ikincisi okulu. Sosyalleşme anlamında,Gençlik Merkezleri sosyal kültürel ve ruh zenginliğini geliştirmede üçüncü doğru adreslerdir. Bu adresler anlamında önemli mesafeler kat ettik.”

KEŞAN’DA TEMELİ ATILANLAR HIZLA TAMAMLANACAK

Keşan Gençlik Merkezi’nin 2015’te hizmete gireceğini dile getiren Müezzinoğlu, Sosyal zekalarını, duygusal zekalarını geliştirebilecekleri çok amaçlı etkinlik alanları olacak. Keşanımız bu dinamiğiyle diğer dinamiklerine yeni bir kazanımı katmış olacak. Bu yıl başında temelini attığımız Keşan Devlet Hastanesi’nin inşaatı deprem izolatörlerinde bazı sıkıntılar nedeniyle biraz gecikmiş olsa da inşaatı hızla devam ediyor. Adalet Sarayı tamamlanmak üzere. Yine bir hayırseverimizin katkılarıyla temelini attığımız Ahmet Yörük adına yaptırılan Sağlık Meslek Yüksekokulu da devreye girecek. Tarım Meslek Lisesi’ni de bir hayırseverimizin katkılarıyla Keşan’ımıza kazandıracağız. Bu bölgenin dinamiklerini yarınlara daha güçlü taşınabilmesi adına temeli atılan yatırımlar hızla tamamlanacak. Yarınlara, muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki yolculuğa güçlü yürüyüşümüzün başarısı için bir şeye ihtiyacımız var. Birlik ve beraberliğe, güç almaya, ayrıştırarak, korkutarak değil, özgüvenle kucaklayarak yürümemiz lazım.dedi.

TOPLUMSAL HUZURU BOZMAK İÇİN ADIMLAR ATILIYOR

Konuşmasını gerek Suriye’de, gerek Irak’ta önemli ve Türkiye’yi birebir ilgilendiren sorunlar bulunduğunun altını çizerek sürdüren Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye ve dünya gündemine dair bu değerlendirmelerde bulundu: Dünden itibaren de ne hazindir ki siyaset yapanlar toplumu yine çatıştırmaya sürüklemek ve toplumsal huzuru bozmak için adımlar atıyorlar. Daha çok hukuk, daha çok demokrasi ve daha çok barış denmesi gerekirken toplumu sokağa çıkmaya çağırıyorlar. Sokakta anarşi ve terör üretmeye çalışıyor, İETT ve halk otobüslerini ateşe veriyorlar. Esenyurt’ta, Sultangazi’de araçları yakarak toplumsal huzuru ve barışı bozmaya çalışıyorlar. Bir taraftan diyorlar. Diğer taraftan Türkiye diye iç huzursuzluk yaratmaya çalışıyorlar. Buldukları zemin terörden, anarşiden ve bu milletin huzurunu bozmaktan yana. Ama bizim bu bölge insanı milli duruşuyla, ay yıldızlı bayrağına olan sevgisi ve saygısıyla bir ve beraberlik içinde yarınlara umutla ve güvenle yürümeye devam edecektir. Türkiye kendi iç huzurunu bozmak isteyenlere artık müsaade etmeyecektirdiye konuştu.

DOĞALGAZ İÇİN %15’İ BULUN GERİSİNİ BEN KARŞILAYAYIM

Keşan’ın doğalgaza ihtiyacı olduğunu da kaydeden Müezzinoğlu, şöyle sözlerine devam etti Bu anlamda müracaatları %15 oranına taşıyın. Geri kalanını bakanınız ve milletvekiliniz olarak ben karşılayayım demiştim. Burada oturan insanların %15’inden 20’sinden bu talebin gelmiyor olması da bizim eksikliğimizdir. Bu talebi oluşturabilmek Keşan’ın sivil toplum örgütlerine düşmektedir. Medeni ve sağlıklı ortamları bizler yapacağız. Toplumsal dinamikleri ve sivil dinamikleri birlikte oluşturmamız gerekiyor. İnşallah o oranları birlikte yakalayacağız. Sağlıklı gelecek adına, sağlıklı hava, sağlıklı çevre, sağlıklı su, sağlıklı yaşam koşullarını birlikte oluşturacağız. Sigarayla olan mücadelede Türkiye genelinde çok büyük başarılar elde ettik. Bu anlamda Edirne bölgesi sigara tüketiminde 4. sırada. Yani önlerde gidiyor. Biz bu sırayı sonlardan 4’e taşıma gibi bir görevimizin olması gerekir ki bu anlamda yine akciğer kanserine yakalanma oranıyla da bölgemiz ön sıralarda. O nedenle bir taraftan kendimiz bize düşeni iyi yapmalıyız, bir taraftan da bölgeye gelecek hizmetlerin  gelmesinin öncülüğünü yapmalıyız.”

1 METRE BİSİKLET YOLUNA BİR BİSİKLET

Gençlik Merkezi’nin temelinin atılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Mehmet Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: Bir metre bisiklet yolu yapan belediyemize 1 bisiklet hediye ediyoruz. Artık ağanın eli tutulmaz. Belediye başkanımız 10 bin metre bisiklet yolu yaparsa 10 bin bisikleti Keşan’a göndereceğiz. Temelin hayırlı olmasını, binanın kazasız belasız tamamlanmasını temenni ediyor, teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum.”

Konuşmasının ardından Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’dan sigarayı bırakması için söz aldı.

Konuşmaların ardından Gençlik Merkezi’nin temeline ilk harç, törene katılanlar tarafından butona basılarak konuldu ve tören sona erdi.

KTB ZİYARETİ

Törenin ardından KTB (Keşan Ticaret Borsası) ziyaret edildi.

Ziyarette konuşan KTB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, borsanın iştigal konusunun tarım olduğunu belirterek, borsa üyesi Mehmet Emin Meriç’in bölgeye tarım lisesi kazandırma girişimi olduğunu kaydederek, projeye tam destek verdiklerini söyledi.

HELVACIOĞLU: TARIMA HENÜZ AKIL GELMEDİ

Kaymaz, Müezzinoğlu’nun projeye destek vereceğine inandığını kaydederek sözlerini tamamladı.

Daha sonra KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu söz aldı.

2 bin 500 istihdam yaratan hayırsever Mehmet Emin Meriç’in Trakya’da bir ilk olacak tarım meslek lisesi yapma konusunda girişimde bulunduğunu belirterek, Trakya’nın tarım bölgesi olduğunu, bölgede ara eleman ihtiyacı ve göç sorunu bulunduğunu, bölgenin Çerkezköy ve Çorlu bölgesine önemli ölçüde göç verdiğini dile getiren Helvacıoğlu, Köylerde, şehirlerde genç kalmadı. Bilinçli tarım yapılmıyor henüz. Tarıma akıl girmedi henüz. Ama Hamzadere’yi de destekliyoruz. Tarım OSB’si istiyoruz fakat ara eleman ve bölgenin altyapısı olacak olan tarım bölümleriyle ilgili liseyi gündeme getirmek istiyorum. Hamzadere ve Çakmak barajlarının faaliyete geçecek olması, iki ürün ekilecek olması, bölgede ciddi anlamda ara elemana ihtiyaç duyulacak.” dedi.

TARIM LİSESİ BÖLGEYE ELEMAN YETİŞTİRECEK

100’e yakın gıda sanayiyle ilgili bölgede OSB kurulması için Vali ve Kaymakam önderliğinde bölge dinamikleriyle gayret verdiklerini söyleyen Mustafa Helvacıoğlu, şöyle dedi: Tarım lisesinin tüm bölgeye eleman yetiştirecek. Bahçecilik alanında meyve yetiştirme, peyzaj, sebze yetiştirme, tarım ve teknolojileri alanında süs bitkileri ve peyzaj, tarım alet makineleri, tarla bitkileri yetiştiriciliği, gıda kontrol, hububat işleme, sebze meyve işleme, süt işleme, veteriner sağlığı, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi alanlar tespit ettik bölgemizde. Bu konuda da Trakya’daki 47 oda ve borsadan destek aldık. Bölgeye tarımla ilgili meslek lisesinin gerekli olduğu desteğini aldık. Bölgede, Türkiye’de tutmaz deniliyor. Biz bu konuda sponsorlukla burs vererek, Mehmet Emin Meriç’in de ısrarıyla bu işi başaracağımıza inanıyorum. Hayırlara vesile olalım ve bu meslek lisesini bölgemize kazandıralım istiyoruz.”

Mehmet Emin Meriç de konuşmasında şunları söyledi: Rabbim bana bu yardımı yapmayı nasip ederse dünyanın en mutlu insanlarından biri olurum. Projelerimizi zaten sundular. Sağolun, hepinize teşekkür ediyorum.”

BU BÖLGE ÇOK DAHA İYİ NOKTAYA GELECEK

Son olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu konuştu. Keşan’daki heyecan ve dinamizmin olumlu sonuçları getireceğini söyleyen Müezzinoğlu, “Bu bölgede 3 yıldan bu yana siyaset yapıyorum, 4. yıla giriyoruz. Bölgede tarım dinamikleri var, turizm ve ticaret dinamikleri var. Doğal olan en büyük zenginlik tabii ki tarımda. Diğer doğal zenginlik turizmde. Bunları iyi ve ortak akıl projeleriyle şekillendirilebilirse inanıyorum ki bölge bugün olduğundan çok daha iyi noktaya gelecektir. Hamzadere Barajı’nın önümüzdeki yıl sonuna kadar sulama kanallarını da tamamladığımızda, iki ürün alma sürecinde bölge topraklarının %70’inde yakalanmış olacak. Gerek buğday, gerek çeltik, gerekse ayçiçeği üretimindeki rekolte yüzümüzün güldüğü bir yıl. Diğer yıllara oranla neredeyse %40’lara varan artışlar var. Yer yer ufak tefek afetlerimiz olsa da ürünümüzü pazarlayacak noktaya geldik. Bu üç üründe fiyatlar oldukça iyi. Bu işin içine aklı, bilimi, verimliliği koyamadığımız sürece kendimizi avuturuz. Halbuki akıl, bilim ve verimliliği merkeze aldığımızda geleceğe dönük planlarımız ve yolculuğumuz sağlıklı yürür. Tarımsal OSB konusu da iyi planlanıp iyi organize edilebilirse her türlü desteği veririz ve kısa sürede sonuçlandırabileceğimiz bir proje olur.”

BU ALGIYI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM

Eğitim ve tarımın, eğitim ve hayvancılığın bugüne kadar yan yana getirilmediğini kaydeden Mehmet Müezzinoğlu, Bu algıyı değiştirmemiz lazım. Önümüzdeki 50 yılda belki de savaş nedenlerinin başında sağlıklı gıda gelecek. Sağlıklı gıda üretebilmek bilinçli tarımdan geçer. Bilinçli tarımın yapılacağı en uygun bölge de Trakya’da var. Gençleri bu alana stratejik olarak akıllıca ve gönüllü olarak yönlendirmek lazım.” şeklinde konuştu.

Algı yönetiminin çok önemli olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, tarım meslek lisesiyle ilgili hazırlanan dosyayı aldı ve sözlerini şöyle tamamladı: Hayırlı olsun. Mehmet Emin beye duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Hayırseverlik noktasında da kendisini tebrik ediyorum.”